Tu știi să respiri sportiv?

Când urci scări, faci exerciții fizice sau când alergi, cum respiri? Respiri pe gură?
Atunci, e posibil ca respirația ta să fie disfuncțională și astfel să obosești mai repede, să te recuperezi mai greu după efort, să dormi mai puțin bine.
Și, în definitiv, de ce respirația este tot atât de importantă în viața noastră ca și dieta și cum se face o respirație funcțională?
Pentru că, printre altele, diminuează stresul cronic pe care îl resimțim mulți dintre noi, pentru că poate amelioara inclusiv calitatea somnului, ca să nu mai vorbesc despre creșterea performanțelor fizice și recuperarea rapidă după efort.
”Oamenii de știință spun că 9 din 10 persoane au respirație disfuncțională. Din păcate, este o tulburare recentă și destul de răspândită, cauzată, în primul rând, de acumularea stresului cronic, tipic societăților occidentale. Dezechilibrul respirației creează un ciclu vicios prin înrăutățirea stresului cronic. Nu întâmplător traversăm o epidemie care afectează sistemul respirator. Sunt convins că, a face respirația zilnică echilibrată și funcțională, ar putea ajuta mulți oameni să iasă din anumite situații patologice”.*
O respirație bună este respirația nazală, silențioasă, abia perceptibilă, profundă și lentă, a cărei mișcare ventrală este foarte subtilă. Respirația eficientă nu trebuie să fie exagerată, accelerată.
O persoană sportivă, care face efort și are o respirație bună, nazală, este mai capabilă să tolereze și apoi să elimine dioxidul de carbon și cu atât țesuturile lui sunt mai oxigenate.
Asta însemnând și că va rezultate mai bune antrenându-se mai puțin, i-ar permite să evite accidentările, dar și să-și prelungească cariera sportivă.
O astfel de persoană, care are o respirație funcțională, intră mai lent pe calea anaerobă, ceea ce înseamnă că se produce mai puțin lactat.
Eu o experimentez în fiecare zi, ceea ce îmi permite și să vorbesc/explic în timpul antrenamentelor.
 
* Mai multe despre respirație ca instrument de armonizare corp-spirit zice Leonardo Pelagotti în cartea sa ”La respiration pour la maîtrise de soi”.
Ar putea fi o imagine cu 1 persoană şi în aer liber
 
 
 

Related Posts

  • Atenție, plajă neamenajată! 2019Atenție, plajă neamenajată! 2019
  • Video – încălzirea brațelor, umerilor, spateluiVideo – încălzirea brațelor, umerilor, spatelui DOAR 4 minute... Chiar și dacă nu faci constant sport, exercițiile de încălzire a părții superioare a corpului din video pot fi un minimum de efort fizic - 4 minute pe zi - care să îți dea mai multă mobilitate articulară, dar și să destindă gâtul, umerii, spatele de o manieră plăcută […]
  • 2016, la mare. Peisaj uman 2016, la mare. Peisaj uman "Dăcât" atat va zic: 43 de ani, 2 copii, fosta corporatista si, de 4 ani, n-am avut o zi de concediu....de la sport.
  • Conopida cu sos picant de rosii si mozzarellaConopida cu sos picant de rosii si mozzarella Pentru ca, in curand, vom trece cu totii proba costumului de baie, n-ar strica (dimpotriva!) sa aducem, in meniurile noastre zilnice, mai multe fibre. Și mă refer aici la legume. Din mai multe motive: contin un numar redus de calorii (deci, nu exista limita de cantitate... teoretic 🙂  […]
  • Pregătirea fizică pentru plajăPregătirea fizică pentru plajă Cu un bikini suntem toți datori! Cum adică pregătirea fizică pentru plajă? Păi, la plajă  nu facem sport. Corect în cele mai multe cazuri......Dar pentru că tu mă citești pe mine, îți spun că de acum și până la vacanța din iulie mai sunt aproximativ 4 luni, timp suficent pentru a […]

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *