Slăbire rapidă=risc de calculi biliari

Ce ne dorim cu toții în materie de slăbit? Simplu ca bună ziua: să slăbim rapid, să nu se lase pielea, să nu ne reîngrășăm, chiar dacă mâncăm mult, gras, dulce, să nu facem sport. E posibil? Da, unele dintre cele enumerate sunt posibile, dar asta nu e gratis….pentru organism.

Cercetătorii canadieni de la Universitatea York din Toronto au publicat zilele trecute un nou studiu in Journal of Obesity, care arată că pierderea în greutate, încet sau rapid, nu aduce beneficii suplimentare pentru sănatate și că, de fapt, numărul total de kilograme pierdute este mult mai important.

Pe o perioadă de 12,7 luni,  11. 281 de pacienti au urmat un program clinic de control al greutății. Cercetătorii s-au concentrat asupra ratelor de pierdere in greutate, asupra factorilor de risc pentru sănătatea cardiovasculară și diabet zaharat.

O primă observație a studiului a fost aceea că, persoanele care au pierdut în greutate rapid, în trei sau șase luni, au avut tendinta de a avea o pierdere în greutate mai mare în cele din urmă, comparativ cu cei care au pierdut în greutatea mai lent. Primii au prezentat o circumferință mai mică a taliei și ameliorări ale tensiunii arteriale decât pacienții care au avut mai mult timp să slăbească.

Cu toate acestea, după ce cercetătorii au ajustat pierderile totale în greutate, aceste beneficii au dispărut, concluzia fiind că numărul de kilograme pierdut în total de participanții la studiu a fost important și nu rapiditatea cu care au slăbit. Cu alte cuvinte, slăbirea rapidă cerută de imbunătățirea parametrilor corporali nu se justifică. Ba mai mult, cercetătorii  au remarcat, de asemenea, că pierderea în greutate susținută a fost mai importantă pentru sănătatea metabolică decât viteza la care s-au pierdut kilogramele.

Ca atare, oamenii sunt sfătuiți să piardă în medie între 500 de grame și 1 kg pe săptămână, deoarece pierderea mai rapidă a greutății poate crește riscul de apariție a calculilor biliari.

Rezultatele recomandă ca interesul nostru să se concentreze pe pierderea în greutate pe termen lung pentru un control susținut al greutății. 

Studiu: Absolute Weight Loss, and Not Weight Loss Rate, Is Associated with Better Improvements in Metabolic Health – Jennifer L. Kuk et al. – Journal of Obesity Volume 2019, Article ID 3609642, 6 pages (accesibil on line)

Related Posts

  • Ce nu te strivește dă dependență… și mai cum?Ce nu te strivește dă dependență… și mai cum? Ies târziu în noapte și groggy din ring. N-a slăbit o clipă ritmul. I-am căutat și cele mai mici breșe. Să respir măcar între ele. Să-mi văd de viața mea între timp. Cu cât le căutam, cu atât mă izbea mai tare. E de ajuns să iubești ca celălalt să se schimbe de dragul dragostei tale? E […]
  • ”Confiteor” și dincolo de ultima filă”Confiteor” și dincolo de ultima filă Când prietena mea N. mi-a dăruit-o acum câțiva ani - ”uite, a găsit-o soțul meu la târg (de carte) și ți-am luat și ție una” - eram în colanți și maiou de sport, gata de antrenamentul cu ea. O carte în sala de sport cu fiare și animale domesticite cu muschi macri la pachețele e ca o […]
  • Ce exerciții să faci când afară plouă (ninge)Ce exerciții să faci când afară plouă (ninge) Vremea ploioasă se însoțește bine cu ședințele de tonifiere la domiciliu. Acum, chiar nu încap scuze: în lipsa ganterelor, umple cu apă niște sticle de platic, gym ball-ul îl poți înlocui cu  un taburet comod; 3 metri pătrați sunt suficienți... Exercițiu pentru tonifiere biceps, […]
  • Din pâine albă, ca din erotism – guștiDin pâine albă, ca din erotism – guști Ștefan îmi semnalează erotismul dus dincolo de pilota conjugală: Tu, când citești, faci câteodată așa nu știu cum din buze (țuguindu-și blând buzele să-mi arate) și e clar că iubești cartea aia. Dimineață, pun în iaurt o liguriță de dulceață de cireșe și mă plescăi toată de […]
  • 2016, la mare. Peisaj uman 2016, la mare. Peisaj uman "Dăcât" atat va zic: 43 de ani, 2 copii, fosta corporatista si, de 4 ani, n-am avut o zi de concediu....de la sport.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *