Geanta, geanta! Geanta-i cu belea…..

Printre sufletele dobrogene de tătari, turci, români sau bulgari țâșni, ca o furtună de confetti, vestea că, într-un sat cu nume rezonant, un preot harist  face minuni…. Și, dacă e cu minuni, norodul – intelectual, muncitor sau țăran – merge musai puhoi (că ești ca și sfințit, nu-i așa?), cu mașina, cu sacul sau, dacă nu, măcar cu …..

-Ai auzit, dragă, de preotul X, din satul cutare?  Rodica nici n-a  mai așteptat răspunsul meu, că a și continuat afectat:

-Face minuni! Eu zic să mergem și noi.

-Mda, zic eu ușor nedumerită, hai să mergem! I-am zis așa, într-o doară, fără să mă gândesc prea mult.

Rodica e o doamnă pe care o cunoscusem cu mulți ani în urmă, iar acum o luase pe calea bisericii.

Fii atentă!, zice ea. Aranjez eu, tu doar să mergi cu mașinuța…. Să-ți iei și ceva pe cap, că nu poți să stai  oricum acolo….Să știi așa…. e lume multăăăă-multăăăăă…; e lume multă, da’ trebuie să înțelegi și tu că dacă vrei să….., trebuie să…..

Îi zic: bine, mergem. Acuma, dacă am făcut promisiunea, trebuia să mă țin de cuvânt. Plecăm înspre locul cu minuni. Rodica mă pregătește din masină:

-Îți mai zic încă o dată (acuma, am pornit-am pornit): o să fie lume multă. Da ‘tu, tu nu trebuie să faci nimic, tu doar te ții după mine. Da’ te ții după mine, că  – o să vezi, – ajungem în față, la altar.

Ajugem acolo, în curtea biseicii, după ce abia găsii un loc de parcare. Privesc consternată împrejur. Potop de lume oriîncotro vedeai cu ochii; lumea după lume, aglomerație, nebunie, vânzoleală, înghesuială…. Văzând asta, îi zic:

-Băi, Rodico, ce facem noi aici, mă fată…? Și ca să stăm în curte…?

-Ai tăcut? îmi răspunse scurt și înțepat, ca și cum s-ar fi adresat unui tânc. Ți-am zis să te ții după mine!

Ei bine, nu știu ce a făcut, nu știu cum a făcut (că eu nu mai vedeam nimic; mă luară niște călduri…și niște nebuneli…) că am ajuns în fată, lângă altar. Eram în interiorul bisericii ca sardelele. Vă imaginați cum ne-am putut strecura…. Nu mai puteai respira, darămite să te miști; dacă ai fi aruncat un ac, nu ajungea la podea… Și-mi face din nou instructajul, în șoaptă și afectat, pătrunsă de moment:

-Fii atentă! 

-Da, zic eu sugrumată de căldură și de nervi.

-O să iasă cu Sfintele Daruri….

-Păi, ce ne dă…?

-……..Sfintele Daruri, dragă! îmi răspunde apăsat și răstit.

-Păi și eu te întreb: CE NE DĂ?

Totuși….

Ea, uitându-se disperată la mine, îmi răspunse:

-Smirnă și tămâie!

-Aaaaaa, da, da, zic eu abia respirând din cauza valurilor de căldură și transpirație care curgeau de prin toate părțile. Sper că n-ați uitat că eram chiar în buza altarului, eram fruntea.

-Fii atentă!, îmi zice întorcându-se cât mai aproape de urechea mea, când iese preotul, noi trebuie să ne culcăm pe jos.

-Păi, zic eu, de ce?

-Păi, trebuie să treacă peste noi. Să ne pășească….

-Aaaa, zic din ce în ce mai nedumerită, de ce să ne pășească….???

Ca să ne…. facă de… sănătate, de casă….și fii atentă! Pui tămâia asta pe care ți-o dau eu acuma, i-o pui în cădelniță, iei poala popii și o pupi ; și geanta…..

-Ce-i cu geanta? mă arătai eu complet amețită. Ce-i cu geanta?

-Să nu uiți geanta! 

-Ce-i cu ea?????

-S-o pășească, dragă! Să pășească și peste geantă….

Aha, păi nu știu, de unde să știu….

De acasă, când am plecat, îmi luai la repezeală, că uitasem, o eșarfă. Am tras și eu ce mi-a venit la mână…Am apucat o eșarfă de nylon, d’aia cu animal print…. Și ea zice dintr-o dată:

-Baticul, dragă! Și mi-l pun….

Dacă mi-o legam sub bărbie, nu puteam să respir, dacă o legam la spate, cădea. Când așa, de nu mai vedeam nimic, când se ducea pe spate…În fine, o leg din nou sub bărbie. Și, la un moment dat, asta zice:

-Hai să ne culcăm!

Mă uitai în stânga-n dreapta…,da’ nu prea era loc.  Brațele le aveam stâns lipite de corp, că nu aveai loc nici să te scarpini în nas… Și asta zice șuierat:

-Vezi că iese.

Baticul, între timp, îmi căzuse într-o parte, geanta nu mai știu pe unde o aveam…

-Culcă-te! îmi șuieră din nou disperat. Mă culcai pe o parte, cu brațele un singur bloc cu trupul, nu mai aveai cum să miști. Stăteam toți pe o parte, ca boabele pe ciorchine. Capul, dacă-l țineam la pământ, nu vedeam nimic, mâna dreaptă era înțepenită cu poșeta și ea striga:

-Geanta, geanta!

Eu mă chinuiam cu baticul, cum îl dădeam, nu stătea deloc. Acuș îl trăgeam, acuș se ducea din nou pe spate…. Asta, din spatele meu, tot striga: geanta, geanta! Mi se blocase cumva spre spate, nu mai puteam să o trag. Într-o mână aveam tămâia, iar ea striga disperată:

-Pupă-i poala, pupă poala popii!

Să-i pun tămâia, să-mi trag baticul, care iar îmi căzuse, să trag geanta. Nu mai vedeam nimic. Zic, în gândul meu, acuma ce să fac: să-l împiedic pe popă? că nu mai știam cum să trag geanta….Cum să mai pup și poala popii… Și asta tot stiga disperată în spatele meu:

-Geanta, geanta!

Să trag dintr-o smucitură geanta și să-l împiedic pe popă???? Erau lângă mine un nene…. cam așa, doi pe doi, doamne directoare…., mironosițe….

N-am zis nimic pe moment, eram cheaună…Însă, când am ieșit, i-am zis clar și răspicat:

-E prima și ultima oară…. Să nu mă mai chemi niciodată la așa ceva. Că nu mai vin. I-am zis: dacă asta e credință…, înseamnă că suntem rău de tot.

-Păi, de ce, măi Zina?

-Fă, auzi, mă lași? Ce-i asta, dragă? Tăvăleala asta pe jos. Lumea ziceai că e prostită. Popa nu avea loc pe unde să calce. Toată lumea era pe jos…Domnule, n-ai văzut așa ceva: SAR-DE-LE! Preotul călca și pe tine, și pe lângă tine. Miau nu scotea una…I-am zis:

-Să mă ierte bunul Dumnezeu, asta-i credință? În asta constă credința? Lasă-mă-n pace….!

Am realizat ridicolul situației când m-am văzut tăvălită p-acolo, dă-i, pune-i ălea, trage poala…Eu chiar am crezut într-o chestie frumoasă…. 

P.S. Povestea a fost istorisită la ceas de seară, în râsetul continuu al celor ce-o ascultam, la masa de sub bolta viței de vie a doamnei Sârbu. A fost însutit mai bună decât orice scenă dintr-un stand-up comedy. Multumesc, doamnă Zina! Ne-ați făcut seara de poveste….  

Related Posts

  • Abdomenele mele, colectia primavara-varaAbdomenele mele, colectia primavara-vara   In pregatirea celei de-a 41 aniversari Inainte si dupa sesiunea de abdomene....,cu si fara transpiratie
  • Poveste cu pere dulci și caramel săratPoveste cu pere dulci și caramel sărat La cutremurul din `77 eram de 4 ani. Tata se internase, puțin înainte, la spitalul din Brăila pentru analize, mama rămăsese cu noi acasă, în sat. Atât a apucat, să mă înșface și să le strige surorilor mele mai mari ”Haideți, haideți!”. În urma noastră, hornul casei s-a prăbușit. `77 […]
  • Eu, cea de altădatăEu, cea de altădată Acum 20 de ani, pe vremea când mâncam smântâna cu lingura, ca aperitiv, la bufetul din colțul redacției Sfatul Țării din Chișinău, Moldova, și la puțin timp după ce Podul de flori de peste Prut începea să se ofilească.... ....Ospătarița, o basarabeancă bondoacă și înțepată, trecută de […]
  • Musculatura – un fel de metresă ingratăMusculatura – un fel de metresă ingrată De când s-au sfârșit sărbătorile de iarnă, mă stăpânește un sentiment ce basculează între ”Bani, bani/ Bagă bani” și „S-o iau, se strică/ S-o las, mi-e frică/ Că vine altul și mi-o ridică.” (Ienăchiță Văcărescu, primul poet român liric - asta ca să vedeți voi că sportul nu mi-a micșorat […]
  • Spumă de ciocolată cu avocadoSpumă de ciocolată cu avocado 1 avocado bine copt1 lingură unt de cocos2 linguri rase îndulcitor stevia2 linguri cacaoarome: vanilie etc.1 linguriță miere (opțional) În robot mixați toate ingredientele de mai sus. Lăsați la rece 2 ore sau, dacă vreți să le dați forma unor bomboane, turnați într-o formă de […]

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *