Sa traim ca noi si sa mancam ca bunicii! O fi bine?

Car cu boi AninoasaNu stiu altii cum sunt, dar eu cand aud nume sonore si cvasimediatizate de nutritionisti care ne recomanda sa ne intoarcem la cum gateau odinioara mamele si bunicile noastre, nu-mi tresalta deloc inima de bucurie.
Tatal meu, atins de diabet si AVC, s-a stins la o varsta la care unii incep sa isi faca planuri pentru pensionare, mama are osteoporoza si hipertensiune (cu tot cu posturi tinute, unele complet negre, aproape vegetariana), surorile mele…. stiu ele ca sunt in lista si vad ce scriu (Nimeni nu e profet in tara lui!).
Cum arata mancarea copilariei mele: tocanita de cartofi, cu sau fara carne, cu untura – o cratita mare din care mancam 3-4 zile, mancare/ciorba de fasole (cu sau fara carne), cel putin 2 ori pe saptamana, cartofi prajiti si oua prajite – aproape in fiecare zi. Branza sarata, prajita sau ca atare, destul de des, salata de boeuf (cu, dar, mai ales, fara “boeuf” si multa maioneza).
Din porcul taiat la Craciun, mancam 2-3 luni, din untura, se faceau de toate, inclusiv cornulete (cu osanza).
La sfarsit de saptamana, mama ne pregatea gogosi si placinte. Paine alba – din sculare pana-n culcare! Multa, sa se umfle stomacul! Iaurt si lapte? Mai mult de un iaurt pe zi nu puteam manca (daca stateam de la ora 5.00 la coada) si acela intra cu goluri, pentru ca era acru. Iarna, fructe de sezon, ioc! Mere si, din cand in cand, cate o portocala.
La bunici, cand voiam ceva dulce, luam cate un colt de paine, il inmuiam usor in apa si puneam peste zahar alb. Alti copii puneau untura. Toti faceam asa, mai ales cand se termina dulceata sau magiunul. Mamaia mai facea niste cornulete manjite cu magiun acru si coliva – in fiecare saptamana.
Floricele, castroane intregi, mancam, mai ales iarna cand nu era curent si nu prea aveam ce face.
De la chioscul din coltul scolii, eu si colegii mei ne cumparam corabioare (vezi reteta in cartea de bucate a Sandei Marin) si cornuri cu gem.
Apa? Nu stiu cata beam, ca nu ne indemna nimeni in pauza de publicitate (vorba vine!) a serialului Dallas.
Vara era altceva. Mancam ce se gasea prin gradina de la tara, in special fructe – cu kilogramele. Eram o specialista in mancatul merelor fara sa las urme, adica pana la codita, pe care o ascundeam dupa pat sau prin buzunare. Scadeau vertiginos kilogramele…..de mere.
Singura deosebire era ca toti munceam mult. Fizic. Si la tara, si acasa. Wirless nu aveam, dar WC in fundul curtii, da! Iarna, era o… placere… Nu aveam “masina mica” si mergeam mult pe jos. Cand era cazul, foloseam “rata”. Ne urcam de la autogara din celalalt capat al orasului. Sau cu “ia-ma, nene!” De altfel, putini aveau atunci masini. Ce aveam de carat, ii dadeam cu carca. Si mai era un spirit teribil intre toti copiii vecinilor, indiferent de varsta: “Tara-tara, vrem ostasi!”, “Ratele si vanatorii” etc. Pe afara, stateam cu orele; existau si multe cluburi de sport (handbal, inot, volei, atletism), iar antrenorii veneau acasa sa ne “racoleze”, stand de vorba cu parintii nostri.
E un bilant succint, dar sunt cele mai pregnante amintiri legate de mancarea copilariei mele. Nu stiu ce credeti voi, dar eu n-am vrea sa revin, zi de zi, la cum gateau mamele si bunicile noastre. Poate, cateodata, cate un cozonac si niste placinte….. din cand in cand. Ah! Si niste magiun de corcoduse, fara zahar, cum facea mamaia si noi il scuipam cat colo! Era acru si mai faceam si pe noi!

Related Posts

  • …tot mămaliga era de bază, chiar și în pâine….…tot mămaliga era de bază, chiar și în pâine…. A propos de drojdia naturala. Mama imi spunea ca, pe vremea copilariei ei, painea se facea cu turte de malai. Desigur, nu exista drojdie. Procesul incepea toamna, cand vinul incepea sa fermenteze. Se lua spuma rezultata in urma fermentarii, se amesteca cu malai si faina […]
  • Amantul meu din baia mareAmantul meu din baia mare Avem deja o relație îndelungată, de vreo 8 ani, chiar dacă uneori îl cam lasă energia....Îi e greu să țină pasul cu mine, sunt nestatornică și fluctuantă, mai ales în ultimii patru ani. Multe au fost momentele când patima a dat pe dinafară, iar el m-a suportat cu îngăduință. Uneori ne […]
  • Frigul arde multe calorii, mai stați și p-afară!Frigul arde multe calorii, mai stați și p-afară! Bărbații se gândesc la sex, așa cum respiră; la fel și femeile... - la mâncare! Neliniștea apropierii sărbătorilor de iarnă, când principala obligație este să mănânci, să mănânci, să mănânci (excluzând definitiv activitățile pastorale 🙂 ), crește în valuri. Pe facebook, mesajele […]
  • Pregătiri de vacanţăPregătiri de vacanţă Peste câteva zile voi fi la mare; fizic, m-am pregătit suficient peste an pentru a face faţă onorabil costumului de baie, dar şi neastâmpărului copiilor mei: am dansat mult (ZUMBA fitness), am alergat constant, am făcut exerciţii de tonifiere, am mâncat cât şi ce trebuie:), am asezonat […]
  • Un exercițiu simplu pentru spateUn exercițiu simplu pentru spate Spatele, acest trădător și nerecunoscător al tinereților noastre. Și asta pentru că mai mult de jumătate de zi ne-o petrecem aplecați la calculator, laptop, tabletă, telefon sau stând ( cocoșat) pe scaun. Adăugăm aici și cel puțin două ore la volan și avem tabloul complet al situației în […]

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *