„N-am timp de sport” s-a predat

Bosu IzabelaPornesc de la premisa că ceea ce ne lipsește pentru sport nu este cheful (da, da, avem un chef nebun! – știu), ci timpul. Si atunci, dacă timpul e o problemă – de fapt, nu-i nici o problemă!
În ultimii doi ani, au devenit tot mai numeroase studiile care spun că 30 de minute de sport pe zi la o intensitate mai mare (spre 80-90% din capacitatea cardiacă maximă, adică abia poți vorbi în timpul efortului) au pentru inimă și întreg sistemul cardiovascular același efect ca și în cazul ședințelor de sport realizate la o intensitate moderată (poți vorbi în timpul efortului), dar mai întinse în timp.
Ba mai mult, unele studii recente vorbesc chiar de 10 minute, dar mie mi se pare o treabă cam iepurească (iertată să-mi fie trimiterea la blândul animăluț) pentru că taman atunci când îți vine cheful și intri pe pilot automat, creierul se setează și își face singur treaba, trebuie să te și oprești. În plus, doar o persoană antrenată poate să-și dozeze bine efortul și știe cum să-și atingă scopul într-un interval așa de scurt. Cuiva mai puțin obișnuit cu efortul dus la diferite grade de intensitate, îi va fi mai greu să treacă brusc (și aproape instantaneu) de la o stare de repaus la una extremă.

Pentru cei al căror program de lucru începe la 9.00 și se termină după ora 18.00, singurele posibilități de timp pentru sport sunt dimineața și seara, la care se adaugă sfârșitul de săptămână. Eu cunosc ambele variante: și din postura de angajat full time, dar și din cea de instructor. Am făcut sport și dimineața, a jeun cum ar veni (adică pe stomacul gol, de la ora 6.00), dar și seara după program.

Cel mai mare avantaj al sportului făcut dimineața este că te ajută ca pe parcursul zilei să mânânci mai atent (mai scade pofta de dulce), te injectează cu energie suficientă pentru toată ziua. Și dacă efortul este făcut la intensitate mare, atunci lumea (ziua) e a ta.

Cealaltă variantă, sport după ora 19.00, e cu două fețe:

1. O ședință de efort moderat (aerobic, Zumba, cicling, jogging, pilates, yoga, înot etc.) te ajută să te relaxezi fizic și mental, să-ți destinzi musculatura, ligamentele, tendoanele, să resetezi computerul și, în final, să dormi ca un prunc.

2. În cazul unei ședințe de efort intens (dus spre 90% din rata cardiacă maximă, excelentă pentru dilatarea vaselor de sânge) corpul intra într-o stare de surescitate și vivacitate nu tocmai potrivită pentru seară când ne pregătim de reapusul noctur. Deci, ai toate șansele să fii în priză și după ora 22.00; iar dacă asta pentru tine înseamnă energie în plus să mai lucrezi până spre miezul nopții, de ce nu? Și astfel, în liniștea nopții, auzi cum tropăie adrenalina prin vene….(poate fi începutul unei poezii, dar las vouă continuarea).

Eu țin însă la respectarea orelor de somn și a ritmului biologic – ne trezim odată cu răsăritul soarelui , la cântatul cucoșului, ne culcăm când se lasă întunericul. Nu râdeți! Ideea nu e deloc depășită, ba foarte actuală. Medicii și cercetătorii asociază din ce în ce mai des problemele de obezitate cu insomnia. Lipsa somnului de noapte, suficient, duce la dereglări metabolice greu de stăpânit și dezechilibre energetice (voi veni cu un articol dedicat chestiunii).

Dacă totuși programul nu-ți lasă loc pentru o altă variantă, reconfortant după o oră intensă de Stretching dupa Zumbaefort este stretching-ul, care ajută organismul să revină la starea de calm, yoga sau, ideal, o ședință de masaj de relaxare, cu uleiuri aromatice și o muzică în surdină, calmă. La rigoare, o baie cu sare de mare poate avea un efect apropiat. Poți adăuga, de exemplu, și un ulei de trandafir roz sau roșu. Relaxează.

Sâmbăta și duminica sunt ideale pentru a face sporturi/mișcare complementare celor din timpul săptămânii: jogging în aer liber, ciclism, promenade, tenis, fotbal, baschet, badminton – toate, pe cât posibil, să fie făcute în aer liber și cât mai departe de miezul orașului dezlănțuit.

Lăsând studiile la o parte, sincer vorbind și privindu-ne ochi în ochi, ce scuză mai poți găsi la îndemnul de a face la sfârșit de săptămână plimbări mai lungi? Tot sport se cheamă. 

Related Posts

  • In ce limba citim etichetele alimentelorIn ce limba citim etichetele alimentelor Etichetele produselor alimentare devin din ce in ce mai "misterioase", sunt o alta limba. Exista sute de aditivi, iar noi din ce in ce mai derutati. Si totusi, cum/ce produse alegem? Cum deosebim aditivii inofensivi de cei periculosi? Greu de raspuns.... lista e lunga si […]
  • Din pâine albă, ca din erotism – guștiDin pâine albă, ca din erotism – guști Ștefan îmi semnalează erotismul dus dincolo de pilota conjugală: Tu, când citești, faci câteodată așa nu știu cum din buze (țuguindu-și blând buzele să-mi arate) și e clar că iubești cartea aia. Dimineață, pun în iaurt o liguriță de dulceață de cireșe și mă plescăi toată de […]
  • Cel mai greu înainte de….Cel mai greu înainte de…. .... a face din sport o activitate constantă a vieții tale este să-ți găsești ”inspirația” și impulsul. Când ceva sau cineva îți injectează dorința, îți stârnește ambiția, putința vine de la sine. Eu am învățat franceză pentru că mi-a plăcut profesoara (și ea m-a îndrăgit la rându-i), […]
  • Cum ne păcălesc eticheteleCum ne păcălesc etichetele În anii 90, abia ieșiți din comunism, toți ne pricepeam la mașini. Adulți și copii, toți știam ce este o jojă, cum să controlăm nivelul de ulei, cum să schimbăm o roată, iar la reparația unei maișini, în fața blocului, lua parte cel puțin o jumătate de bloc. Urmare firească a acestei […]
  • ”Nu înțelegem pe deplin nicio alegere””Nu înțelegem pe deplin nicio alegere” Azi, 13 aprilie*, zodia Berbecului, Zeruya Shalev împlinește 64 de ani. Și n-am dar mai mare a-i face, ca neînsemnat, mărunt cititor ce sunt, decât să fi terminat chiar acum de citit romanul ăsta, recent publicat de Humanitas Fiction, în traducerea Ioanei Petridean, cu care m-am mai […]

You may also like...

1 Response

  1. marius says:

    da, da, da – principala piedica e una mentala, d-aia e important sa faci sport in felul care ti se potriveste si care te atrage, numai sa faci…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *