Anca Bucur: ”îmi place să fiu naturală și independentă” – partea I a

Anca Bucur 2A câștigat 2 titluri de campioană Fitness Univers America (Pro Division), numeroase premii naționale și internaționale la gimnastică aerobică.

Cu mult timp înainte să o cunosc direct, am văzut-o la o emisiune a TVR făcând flotări: fragilă, dar puternică, cu părul lung, de Cosânzeană, acoperind un metru pătrat de podea…. contrastând puternic cu anatomia unui corp perfect. Făcea flotări. Dar nu orice flotări. Se sprijinea  doar într-o mână și un picior (practicanții de fitness știu că acest exercițiu este ca mersul pe sârmă: cere fortă, echilibru, concentrare, precizie, disciplină și o mare risipă de ore de muncă. Zâmbea. Mi s-a părut o bijuterie șlefuită până în cele mai mici detalii. Când am întâlnit-o pe FB, cred că prima întrebare pe care i-am pus-o a fost ”de pe ce planetă vine” .

Acum, alături de voi, am cel mai bun prilej să aflu cum se numește planeta de pe care vine Anca Bucur, cum muncesc și cum se hrănesc oamenii de pe planeta ei.

Dragă Anca, ai un nume predestinat. Ambele, numele și prenumele,  trimit la bucurie, eleganță, grație, farmec.  Le întrunești pe toate și, se pare, fără efort, natural.  Sunt în firea ta. Totuși, cât te ”costă” acestă bucurie și care sunt momentele în care îți vine să te oprești?

Iti multumesc pentru frumoasele cuvinte. Bucuria nu costa. Voi fi o tipa optimista si ma voi bucura de viata mereu. Am facut asta si cand nu aveam nimic, si in momente de glorie si in momente mai putin fericite.

 În munca ta de pregătire a concursurilor la care participi, ce te mână cel mai tareAnca Bucur 7 în luptă și care sunt momentele cele mai dificile?

Avand in vedere ca ma pregatesc singura si ca sunt propriul meu antrenor, cele mai grele sunt momentele din sala, cand intervine oboseala si simt ca sunt depasita de situatie. Dar pasiunea si motivatia pentru ceea ce fac, ma imping sa merg inainte. Imi place sa zic ca toate aceste momente pe care le intampinam – de bucurie si de neputinta – fac parte din capitolul viata. Important e cum alegem sa le depasim.

 Cu cât timp înainte începi pregătirea pentru un concurs? Câte ore de pregătire pe zi? Câte ore de somn, câte ore de recuperare?

Fiind instructor de aerobic, fac miscare zilnic, insa pregatirea specifica concursului o incep inainte cu 3 luni, asta insemnand 5-7 ore pe zi de antrenamete. Incerc sa dorm 8 ore pe zi..cel putin 7, iar recuperare, duminica ( asta daca nu am vreun eveniment sau activitate la care trebuie sa particip)

 Ce te-au învățat și cum te-au ajutat, profesional, uman, personal, concursurile la care ai participat?

Sunt o persoana careia ii place sa evolueze si sa invete mereu. Rezultatele obtinute si, bineinteles, tot drumul parcurs inspre tot ce am realizat azi, m-au facut un om mai responsabil si increzator. Mi-am gasit echilibrul si am reusit sa fac ceea ce imi place si sa impartasesc si celorlalti.

 Din ce se compun antrenamentele tale? Aerob, anaerob(greutăți, aparate etc.) – în ce proporție? Ce tip de exerciții faci? Dezvolta putin, te rog, pentru pasionatii si practicantii de Anca Bucur 11fitness.

Predau mai multe tipuri de clase si reusesc sa ating toate zonele de efort : aerob si anaerob. Lucrez cu greutati, am ore de cycling, iar in sala de forta ajung doar in perioada pregatirii competitionale. Exercitiul meu de fitness/competitional este foarte complex si dificil, asa ca asta imi cere o conditie excelenta si antrenamnte specifice, plus cardio, functionale si cu greutati.

 Cum îți construiești coregrafia pentru concurs, cum îți alegi muzica, din ce te inspiri?

Anca Bucur 8Pana acum, am avut teme/personaje care m-au inspirat si in care m-am regasit, cum ar fi: Black Swan , deoarece baletul a fost prima mea dragoste ( la varsta de 3 ani am luat primele lectii ) Cleopatra, deoarece am eleganta si expresivitate in miscare, iar Xena, fiindca sunt o luptatoare si mi-am dorit ceva dynamic cu un personaj feminin. Tot ceea ce fac si prezint, ma defineste si se pare ca am resusit sa fac asta chiar si alegerea temei de exercitiu competitional.

 Cum arată mesele tale (din ce se compun, exemple) în perioada în care te antrenezi? Dar în timpul concursului.

Ma antrenez zi de zi, de aceea sa manac sanatos e un stil de viata pentru mine. Bineinteles din cand in cand ma pot rasfata si cu un desert, insa asta nu se intampla cu siguranta inainte de concurs. Incerc sa consum o sursa de proteina la fiecare masa, iar meniul meu difera de la o zi la alta deoarece il fac in functie de programul pe care il am. Cand ma pregatesc de concurs, am mesele calculate, gustarile si evit sa mananc in oras, pentru ca totul trebuie preparat foarte simplu ( fara ulei, unt, faina , zahar ). 🙂

 După concurs, după victorie – mai bine zis – 🙂 care este alimentul la care poftești cel mai Anca Bucur 1tare?

Dupa concurs imi acord un timp de refacere si las corpul sa isi revina. Il ascult si ii ofer ceea ce cere si ce nu a putut savura in pregatirea intense dinainte. Depinde. Vara tanjesc mai mult dupa fructe, inghetata, iar iarna manacare gatita 🙂 , insa resusesc sa ma controlez si nu fac niciodata excese.

 Care sunt ”micile” tale plăceri culinare?

Dulciurile 🙂

 Apa, pe care mulți dintre noi o considerăm un apendice al existenței noaste, este unul dintre cei mai mari aliați ai tăi, al sportivilor, în general. Câtă apă bei pe zi?

O medie de 3 litri

Cât de mare este tensiunea din timpul concursului? Cum îi faci față?

Prima data am urcat pe scena la varsta de 5 ani pe vremea cand eram o mica balerina, deci Anca Bucur 5m-am obisnuit oarecum cu aceste emotii. Imi place sa fiu pe scena, ma regasesc, traiesc momentul, iar fitness-ul mi-a oferit ocazia de a ma exprima din nou cum stiu eu mai bine 🙂

 Cu ce seamană/cum este  atmosfera dintre voi, fetele frumoase și alesele pe sprânceană, înaintea începerii concursului?

Particip de mai bine de 5 ani la aceste concursuri ( fitness) , in spate mai am vreo 15 ani de experienta in balet si gimnastica aerobica. Am gasit in fitness un alt tip de competitie, o alta abordare. Chiar daca pe scena suntem rivale, in afara ei suntem prietene si ne bucuram de aceasta calatorie. Frumusetea acestor concursuri e aceea ca intalnesti si profesionisti, si incepatori in acelasi loc.

 Te-am auzit deseori vorbind despre profesionalismul organizatorilor concursurilor din America? În România, nu te-a tentat să participi la concursuri?

Eu aleg sa fac in viata lucruri care ma caracterizeaza. Nu am fost tentata sa particip la fitness in Romania si nici nu imi doresc sa vorbesc despre acest motiv din respect pentru cei ce participa. Chiar si in America sunt mai multe tipuri de concursuri, de la diferite organizatii/federatii. Fiecare are libertatea de a-si alege federatia pe care vrea sa o reprezinte si asta am facut si eu. Mie imi place sa fiu naturala si independenta.

Dacă ți s-ar ivi oportunitatea, ai rămâne în America?

Este o intrebare care mi se adreseaza de multe ori. Deocamdata nu am fost tentata de o mutare definitiva in America, desi mi s-a oferit ocazia, insa nu pot sti ce decizii voi lua pe viitor. Ma bucur in prezent de fiecare calatorie dus –intors USA 🙂

Ce te întărește cel mai tare? Victoria sau nereușita? În general, nu mă refer la competiții.

Ambele. O victorie ma face sa muncesc mai mult sa ma mentin ca sa imi intaresc reusita, iar Anca Bucur 3o ‘nereusita’ ma impinge sa nu ma dau batuta. Depinde de situatie si de momente.

Ce te-a învățat succesul despre oameni?

Oamenii isi dau cu parerea si arunca in ceilalti fara sa fie informati sau chiar interesati de subiect. Pe mine, asa-zisul “success” m-a invatat sa imi tin aproape doar oamenii de calitate si sa evit lucrurile care nu ma reprezinta. Sunt un om sensibil si pun tot la suflet, de aceea pentru mine a fost un adevarat exercitiu sa invat sa fiu puternica si sa nu imi arat sentimentele prea tare.

Din fericire, avem libertatea de a alege ceea ce vrem sa facem, iar asta mi se pare minunat.

Aici, partea a II-a a interviului

Palmares Anca Bucur:

  •  2014, Miami, MISS FITNESS UNIVERSE – professional divisionLoc 2
  • 2013, Miami, MISS FITNESS UNIVERSE – professional division – Locul 1
  • 2013, Rome, Fitness Europe Rome- Locul 2
  • 2012, Paris, Fitness Europe Paris – Locul 2
  • 2012, Europe, Championships IFPB – Locul 3
  • 2012, Miami, Fitness Universe – Locul 4 & Pro Divizion
  • 2012, New England, Fitness America – Locul 3
  • 2011, Las Vegas, Fitness America World Championship – Locul 2
  • 2011, Miami, MISS FITNESS UNIVERSE – Locul 1

Fotografiile fac parte din arhiva personală a Ancăi Bucur 

Related Posts

  • Stepanova, Stepnova – care-i diferențaStepanova, Stepnova – care-i diferența Din confuzie au venit la mine. Atât de mult mi-a plăcut Maria Stepanova, încât am mai comandant două - vezi prima poză; ajunse acasă, soțul imi zice "Da' tu nu vezi că e altă autoare?... Dar ce vacanță de vară faină mi-au făcut. Sunt cărți care nu-ți ajung nici p-o măsea: […]
  • Cum faci cand n-ai timp de sportCum faci cand n-ai timp de sport Cand vine vorba sa povestesc despre mine, devin cam zgarcita. Insa, despre fitness si nutritie (adica munca mea), as vorbi catu-i ziua de lunga si jur ca n-as obosi. In interviul de mai jos, zic (n-am incotro!) si despre experiente personale, dar si despre colacei in jurul taliei sau cum […]
  • Să nu-ți iei adio!Să nu-ți iei adio! S-a născut pesemne într-o zi ca asta și nu cred să fi murit până azi, în orice caz, nu pentru mine. ”Nu vreau să te văd când ieși pe ușa asta.” Atât mi-a zis și s-a răsturnat, cât era de lungă, cu fața în pernă. Deasupra tăbliei din lemn lăcuit a patului îi mai zăream doar ciuful mov, […]
  • Și cu ei cum rămâne?Și cu ei cum rămâne? Într-una din zilele când am antrenamentul de arte marțiale, zăresc, de cum intru în vestiar, o femeie aproape scursă pe banchetă. E aglomerație, transpirație, mult abur de la dușuri și aer închis. Femeia,  trecută de 60 de ani, obeză (peste 130 de kilograme la o apreciere […]
  • Exercițiile pentru abdomen – un ”must have”?Exercițiile pentru abdomen – un ”must have”? Deși toată lumea, mai antrenată sau mai puțin antrenată, la sala de sport sau acasă, face exerciții clasice pentru abdomen (crunch-uri, cel mai adesea), surprinzător poate pentru unii, acestea sunt unele dintre cele mai dificile exerciții de fitness, pe care eu nu le-as recomanda oricui, […]

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *