”Je t’ai dans la peau”

Citesc în dimineața asta un articol într-o revistă franceză de psihologie despre cel mai important organ al nostru: pielea, cu ale sale 5 milioane de celule senzoriale. Și zice așa:

– Fiecărei senzații simțite în piele îi corespunde un mesaj uman fundamental. Iar primul dintre aceste mesaje este dragostea, care se naște din contactul cu pielea.


– Atingerea este un mod de cunoaștere și recunoaștere în care nu există nici dominat, nici dominant.
– Pielea primește, pielea transmite. Pielea vibrează, pielea trăiește. Pielea reflectă emoțiile noastre.


– 80% dintre bolile de piele au o origine psihologică: „O persoană care este afectată de aceasta este cineva care are multe de spus, dar care nu reușește. Apoi vorbește cu pielea lui. Epiderma noastră pare să aibă propriul său limbaj , responsabil de transmiterea tuturor lucrurilor nerostite din viața noastră. Motivele acestei interacțiuni dintre creier și piele sunt simple: ambele au aceeași origine embriologică! Ele se formează în același timp, în a 21 zi de dezvoltare embrionară.


– Prezența unor astfel de legături între piele și creier justifică existența psihodermatologiei, munca unui psihiatru și a unui dermatolog care lucrează împreună pentru a trata afecțiunile grave sau invalidante ale pielii.


– Suntem abia la începutul descoperirilor asupra acestor legături uluitoare dintre piele și creier. De acum, cercetările sunt grupate în cadrul aceleiași discipline: neuro-endocrino-psihodermatologie. Cercetări recente tocmai au arătat efectele parfumului asupra imunității pielii: o reacție alergică a pielii ar putea fi reglată datorită simplei inhalări a unui parfum. Un alt studiu arată că, la persoanele în vârstă, rehidratarea pielii îi crește sensibilitatea.


– Neuromediatorii – mesageri chimici care circulă între piele și sistemul nervos – pot exercita o influență atât asupra grosimii țesuturilor, cât și asupra producția de colagen și sebum, asupra pigmentării pielii sau asupra răspunsului său imunitar. Drept urmare, este foarte probabil ca, în curând, loțiunile și cremele noastre de îngrijire sa nu se mai multumeasca să actioneze la suprafata, ci să patrundă în profunzime, chiar la sursa problemei, prin stimularea neuromediatorului potrivit.


– Pielea noastră nu este doar mesagerul vieții noastre interioare. Este, de asemenea, o formă de limbaj social. Machiajul, tatuajul sau piercing-ul sunt toate mijloace de comunicare cu ceilalți și de exprimare a nevoii de integrare, a dorinței de diferențiere sau a setei de rebeliune. Chiar și bronzul are un sens, dezvăluind un anumit stil de viață.


– Epiderma este stratul exterior al pielii. In ciuda subtirimii sale (0,10 mm), este extrem de rezistent. Pe suprafața sa se află stratul cornos, care este un strat protector foarte eficient. Epiderma este un țesut viu care se regenerează constant, spre deosebire de țesutul cardiac, care se reînnoiește lent, și țesutul nervos, care nu se reînnoiește deloc. În principiu, acțiunea cosmeticelor se limitează la acest prim strat. De fapt, unele creme ajung la următorul strat, dar rar, pentru că stratul cornos își joacă eficient rolul de barieră. Doar uleiurile esențiale sunt capabile să traverseze pielea în întregime.


– Dermul, mai gros, este alcătuit din multe fibre de colagen și elastină. Acest lucru oferă pielii suplețe și fermitate.


– Hipodermul este cel mai gros și cel mai profund strat. Este o zonă de depozitare plină cu adipocite (celule adipoase mari).


– Vrei o piele catifelată la atingere, frumoasă de privit, bună de mirosit și de mușcat? Exfoliaza (cel putin o data pe saptamana) si hidrateaza (cel putin o data pe zi). Și multă, multă apă + atenție la farfurie.

Sursa articolului, aici

Las și cea mai frumoasă melodie despre piele

”Je t’ai dans la peau,
Y a rien à faire.
Obstinément, tu es là.
J’ai beau chercher à m’en défaire,
Tu es toujours près de moi.
Je t’ai dans la peau,
Y a rien à faire.
Tu es partout sur mon corps.
J’ai froid, j’ai chaud.
Je sens la fièvre sur ma peau.”

Related Posts

  • Sportul de după vacanțăSportul de după vacanță Unii dintre noi au făcut, poate, o pauză mai lungă sau mai scurtă de sport. Nu-i nimic, un corp obișnuit cu de-ale sportului, în vreo 2 săptămâni, își reintră în bunele obișnuițe. Efortul trebuie crescut progresiv, fără să administrăm șocuri corpului, făcând exerciții ușoare care să […]
  • De ce te îngraşi după un regim de slăbit(3)De ce te îngraşi după un regim de slăbit(3) Reluarea creşterii în greutate este una dintre consecinţele regimurilor de slăbit la modă: 80% dintre subiecţi au revenit la "câştigul" în greutate după un an - procentul creşte cu timpul. În plus, întoarcerea la greutatea iniţială este însoţită de recuperarea preferenţială a masei […]
  • Câteva exerciții simple pentru spate și umeriCâteva exerciții simple pentru spate și umeri Astăzi, nu vorbesc, doar fac exerciții. Și nici nu răspund la întrebări... : ) Încep cu câteva mișcări de încălzire pentru umeri și partea superioară a spatelui, fără greutăți. Sper că mă urmăriți.... lucrez pe repede-înainte; soarele m-a cam ars.... Scot artileria grea: două […]
  • Push-ups pentru …. fără push-up…Push-ups pentru …. fără push-up… Povesteam într-un articol anterior că genuflexiunea este mama fitnessului. Iaca, găsii și tatăl: flotarea. Cuplul fiind bine sudat și complementar în atribuțiuni, doar făcându-le pe acestea ai deja un antrenament complet, în care lucrezi atât partea inferioară a corpului […]
  • Sambata perfectaSambata perfecta Sambata e ziua perfecta sa faci alt fel de miscare decat cea de rutina din sala de sport: jogging, tenis, tenis de masa, bicicleta, inot, badminton, drumetii sau pur si simplu mers pe jos. Inima ta iti va fi recunoscatoare, in timp ce ochii si sufletul se bucura de peisaj. Nu uitati: […]

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *