Vrăjitorul dr.OZ dezvăluie la București secretul schimbării

20160525_100110 20160525_100451Să fii prezent la una dintre conferințele dr. Oz, e ca și cum ai viziona o producție hollywood-iană: filmul are ritm, personaje de covor roșu, subiecte de interes general, muzică și intermezzo-uri cu suspans, pe alocuri, și cozi mari la toalete: ”Mai există o toaletă în stânga!”.

la film, ca la film…. multă reclamă înainte. La o adică, poți întârzia. Nu pierzi mare lucru. Reclama se repetă, ai mai auzit-o, e chiar un deja vu. Fie că se numește interveție cu laser pentru corectarea ridurilor produse de îmbătrânirea pielii, medicul însuși garantând că este ”technique de pointe” (adică, utimul răcnet); fie că se numește apă și este demonstrat cu studiu (cum altfel!?) că, într-o lună, după consumarea apei X, cei 45 de 20160525_091536”complianți” (vezi foto), adică binevoitori, au cunoscut o ”tendință importantă de scădere” a diametrului abdominal (nu știm cât!), a nivelului de acid uric, a nivelului de colesterol total, LDL. Dacă e atât de simplu numai cu apă, cum de crește alarmant procentul de obezitate și al celor suferind de sindrom metabolic…. ? 20160525_091617Expertul care ne-a prezentat acest studiu, medic nutriționist, nu ne-a dezvăluit. Reținem, totuși, că e important, pentru minte, siluetă, sistem osos etc., să bem apă, indifent de ce nume poartă.

Revenind la dr. Oz, care zilele trecute s-a aflat în România, personajul e carismatic, are priză la publicul feminin, se joacă cu inimile oamenilor…. și la propriu, și la figurat.  Le ține în mână și le prezintă firesc, ca pe o rețetă de brioșă, adoptând deopotrivă un aer când sfătos, când glumeț, când serios și doct…., de doctor.

Căci, este doctor. Este doctor de inimi, cu un palmares bogat în ceea ce privește transplantul. În zilele când era doar doctor-doctor, făcea în jur de 500 de operații anuale, când a devenit doctor-vedetă prezentator, și-a redus la 200 numărul operațiilor, ca acum să se limiteze doar la 50 pe an.

Ceea ce te impresionează la dr. Oz, chiar dacă nu faci parte din fan club, este firescul, lejeritatea, naturalețea cu care înoată printre sfaturi medicale, cu care zâmbește și încurajează, cu care ascultă.

Conferința dr. Oz, ”Take your life to the next level”, s-a centrat pe ideea cum să te schimbi ca să îți fie mai bine.  Rețeta lui vinde, dar și modifică în bine percepțiile oamenilor asupra lor și asupra sănătății. Mai mult decât să li se arate cu degetul greșelile pe care le fac, oamenii au nevoie să le fie înțelese trăirile. Pentru că trăim mai puțin cu creierul și mai mult cu inima.

Cum să te schimbi? Rețeta dr. Oz.

Dr. Oz pune că ”sentimentele schimbă mentalitățile mai mult decât faptele”. ”Ca medic, le spuneam pacienților că, pentru inima lor, trebuie să facă asta, asta și asta. Oamenii raspuneau OK, dar nu făceau nimic. Iar eu credeam că nu le pasă.

Oamenilor nu le pasă de ceea ce știi tu până când nu știu de ceea ce îți pasă ție.”

Cu alte cuvinte, schimbarea trece mai întâi prin inimă, tradusă prin sentimente, și abia apoi prin creier.

Oamenii nu se schimbă pe baza a ceea ce cred, ci a ceea ce simt. Sentimentele sunt cele care schimbă mintea. Când vrei să-i schimbi pe cei din jur, gândește-te întâi la emoțiile lor.

”Să faci în așa fel încât lucrurile potrivite (corecte pentru sănătate) să se întâmple ușor”, 

”Cand te trezesti dimineata, nu e bine sa bei cafea pe stomacul gol. E mai bine sa bei apă amestecată cu suc de lamaie, care activeaza sucurile gastrice ( este un vechi remediu ayurvedic). Cafeaua conține antioxidanti, dar daca reusesti întai să bei apa și 2 ore mai tarziu cafea, ai facut ceea ce trebuie. Ca să iți fie usor, să ai apa și lămâia la îndemană, să le folosesti imediat. Pana îți pregătești copiii, faci duș, numai bine se face și timpul pentru cafea. Daca vrei sa faci lucrurile care trebuie, pregateste-te astfel încât să iți fie usor.”

”Să îți placă propiile soluții.” 

”Să mănânci mâncăruri sănătoase, dar care să îți placă. Aceasta e cheia de a adopta soluții dietetice bune. Toată lumea manâncă  sarmale. Pot fi făcute, de exemplu, cu ciuperci și au un gust foarte bun. Asta înseamnă să îți iubești propriile soluții și să ”Să trăiești o Viață Bună”.

Stresul, somnul insuficient, dependeța (de excitanți), medicamentele, suplimentele alimentare au fost subiectele cu care dr. Oz și-a continua conferința. Toate, într-o măsură mai mare sau mai mica, sunt componente din viața noastră și fiecare în parte ne poate schimba viața sau, mai bine zis, de modul în care ne raportăm la acestea ne putem schimba viața.

20160525_115921Stresul,  ca o roată a lui Simon, generează:

– iritare și nerăbdare

– griji și anxietate

– nervozitate și disconfort

Deci, să fii mai puțin stresat, e mai productiv.

(”Simon Wheel este un joc de societate electronic; una dintre cele 4 zone se aprinde și se produce un sunet asociat culorii respective. Jucătorul trebuieapese,  într-un timp scurt,  butonul corespunzător. Este un joc de memorie și de atenție.)20160525_122258

Dependența este o afecțiune cronică, precum afecțiunile cardiace, diabet și cancer, fiecare dintre acestea putând fi fatală, dacă rămâne netratată.

 

 

5Medicamentele în supradoză ucid într-un procent mai mare decât accidentele de mașină, armele și accidentele prin cădere.

Un exemplu de percepție greșită:

”40% dintre tineri cred că medicamentele care pot fi prescrise, chiar dacă nu sunt prescrise în mod explicit de către un doctor, sunt mai sigure decât drogurile ilegale.”

 

 

5 întrebări pe care să le adresezi medicului sau dentistului când își prescrie un medicament:

61. Care este scopul pentru care este prescris medicamentul respectiv?

2. Când și cum ar trebui administrat?

3. Pe ce perioadă?

4. Ce riscuri sunt?

5. Ce aș putea să fac cu pastilele care mi-au rămas?

Alternative la analgezice:

– Psihoterapii cognitivo-comportamentale (terapii care tratează dependențe, psihoze

4

, depresii, tulburări anxioase)

– Terapie prin exerciții fizice

– Tehnici de relaxare, meditație, yoga

– Pierdere în greutate

– Îmbunătățirea somnului

Trezită cu mult înaintea cântecului cucoșului, la 4.20, plec însetată de la conferință (la propriu! n-am băut apă de teama cozilor la WC… ce motiv!). Mă-ntorc la masa mea, la calculatorul meu și la prezentarea pe care urmează să o susțin în fața unor oameni a căror înțelegere asupra a ceea ce este benefic sănătății să mâncăm este legată, într-o oarecare măsură, de subiectele TV care fac rating. Seara, pic lată (câțiva cârcei în somn îmi reamintesc faptul că n-am băut apă suficientă!) și reușesc performanța să adorm în timp ce răspund Mariei, care mă întreabă ceva despre un substantiv. Cât de puțin dormi, arată cât ești de stresat…..

P.S. Mulțumesc, Ramona, pentru gândul tău!

Related Posts

  • Miraculoasele pastile de slăbit au ajuns și în România!Miraculoasele pastile de slăbit au ajuns și în România! ” "Am slabit 18 kg. in 2 luni' ...Am folosit tot ce se putea pentru a slabi. X este un produs eficient, nu ca altele - niciodata nu am fost in stare sa slabesc 18 kg. in doar 8 saptamani. Ceea ce se scrie despre acest produs este mai mult decat adevarat si este achizitia mea cea […]
  • Zumba fitness: compania anului 2012Zumba fitness: compania anului 2012 Nu cunosc în industria fitness-ului o altă disciplină care să democratizeze atât de mult mișcarea și să adune atât de mulți participanți, simpatizanți, cum o face de mai bine de 10 ani Zumba fitness: 14 milioane de persoane din 150 de țări  participă, cel puțin o dată pe săptămână, la […]
  • Genuflexiunea – mama fitnessuluiGenuflexiunea – mama fitnessului În fitness e uneori ca-n muzică. Pornind de la o temă, poți dezvolta și improviza nenumărate variațiuni, cu sau fără greutăți adiționale. Avantajele sunt că nu te plictisești tot repetând un singur exercițiu și nici nu lași musculatura să se obișnuiască, să învețe, doar un tip de […]
  • Nou: vitamina D crește eficiența mușchilorNou: vitamina D crește eficiența mușchilor Până ieri, știam despre vitamina D doar că este esențială în dezvoltarea bebelușilor, pentru sănătatea oaselor. De ieri, știm cu dovezi clare că aceasta îmbunătățește funcția musculaturii scheletice, prefigurând un viitor mai performant atât pentru sportivi, cât și pentru nesportivi. O […]
  • De ce este atât de dificil să te schimbi?De ce este atât de dificil să te schimbi? Ați observat rezistența care apare atunci când vine vorba de schimbarea comportamentului? Adesea se produce în noi un blocaj.  Suntem cuprinși de temeri iraționale, de gânduri haotice. Iată cele 3 capcane în care cădem adesea și care se opun schimbării, deși aceasta este […]

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *