Pantofii de alergare NU sunt potriviți pentru Zumba, aerobic sau dance

Mă aflam ieri seară într-un mare magazin cu articole sportive. Având un auz foarte fin, fără să vreau, am tras cu urechea la discuția dintre vânzătoare și o clientă. Aceasta din urmă proba, fără prea multă convingere și pricepere, niște pantofi din raionul de training. Începuse să povestească vânzătoarei că o dor genunchii și că are nevoie de nușce fel de pantofi cu nușce fel de talpă. După a treia pereche probată, vânzătoarea i-a propus o pereche de pantofi de alergare !?!?!

Acela fu momentul în care mă zgândări la lingurică și intervenii; deci, doamna avea nevoie de o pereche de pantofi de Zumba și vânzătoarea îi propunea pantofi de alergare…..!!!!! (și eu sugeram într-un articol anterior să cereți sfatul vânzătorilor când vă cumpărați pantofi de sport; retractez).

Pantofii de alergare, din pricina (sau datorită – depinde de întrebuințare) profilului aerodinamic și a striațiilor de pe talpă, frânează mișcarea, facilitând în același timp detenta, expansiunea, explozia. Profilul părtilor laterale este construit în așa fel încât să corecteze posibile devieri, alunecări, în exterior ale gleznei. Pantoful din imagine este unul de alergare cu gel de amortizarea în partea din față și spate. Să folosești o astfel de pereche de pantofi în antrenamentul de Zumba, e ca și cum ai pune să accelereze pe o pistă de viteză un SUV sau un vehicul 4×4.

Pantofii de training păstrează câteva elemente comune cu cei de alergare, deosebirea esențială fiind grosimea tălpii. O bună pereche de încălțări de training e bine să fie lejeră, dar, mai ales, flexibilă.

 

Pantofii de Zumba ar trebui să aibă o talpă uniformă, fără striații și scobituri pentru a ușura alunecarea, răsucirea. Sunt ușor de recunoscut datorită cercurilor (vezi foto dreapta).

O altă calitate a pantofilor de Zumba este aceea de a fi ușori. Imaginează-ți cum ar fi să execuți mișcări de

samba sau merengue cu niște balast la picioare…..De asemenea, este important ca perechea ta de încăltări folosite pentru Zumba să aibă o bună susținere laterală în exterior, mai cu seamă în zona vârfului.

 

Pantofii de aerobic nu se deosebesc prea mult de cei de Zumba, ambii jucând în aceeași ligă aerobă.

 

 

Pantofii de dans au talpa ceva mai subțire decât cei descriși anterior, profilul însă nu diferă: aceleași cercuri care să ajute mișcările de rotație_răsucire, piruetele. Ar fi ideal dacă ar fi înzestrați și cu perne de aer pentru amortizarea șocurilor.

 

Pantofii de jazz, talpă subțire, folosiți și ei la dans, pot avea scobitura tălpii accentuată (sau talpă și toc distincte), astfel încât, la mișcările de întindere a vârfului, să se comporte ca niște pantofi de balet, urmând linia naturală a piciorului.

 

Acestea fiind zise, e important ca înainte să pornești în căutarea unor pantofi de Zumba, aerobic, dance, să ceri  instructorului tău mai multe detalii sau să te documentezi pe cont propriu. Văzând exemplul cu care am început articolul, e mai puțin probabil să obții un sfat profi într-un magazin, fie el și cu renume.

Din experiența mea, o bună pereche de pantofi pentru antrenamentele enumerate mai sus, nu se găsește, din păcate, în magazinele de sport cunoscute (sau oferta este limitată la una-două modele prăfuite).

Încălțămintea adecvată face jumătate de antrenamet, îți protejează articulațiile și te păstrează în siguranță; ai tot interesul să inveștești într-o pereche potrivită de pantofi. Apelează la magazine on line specializate; oferta e generoasă, design interesant, culori și texturi diverse.

Just do it!  🙂

Related Posts

  • Tort cu migdale, lamai, portocale. Fără zahăr!Tort cu migdale, lamai, portocale. Fără zahăr! Tortului acesta îi stă cel mai bine să fie făcut cu lămâi si mandarine mai acrisoare, nu neapărat zemoase. Ingrediente: - 125 gr. piure de mandarine si lamaie (pasate in robot; daca sunt prea zemoase, mai scurgeti din zeama) - 2 ouă (eu am pus 3 - am avut ouă mici) - 90 gr. stevie […]
  • Greseli de postura in sala de sportGreseli de postura in sala de sport Ce pacat si ...dureros ca posturile gresite din timpul zilei, de acasa, de la birou etc., se multiplica si in salile de sport! In prima postura gresita, pe langa presiunea pe coloana, marcata de cele 2 puncte, mai exista inca una asupra viscerelor care se traduce pintr-o presiune […]
  • Nu cred în regimurile de slăbit!Nu cred în regimurile de slăbit! Asistai zilele trecute la un schimb de mesaje facebook-iste pe marginea unui regim de slăbit. Cel care a generat discuţia s-a spovedit în direct pe FB, mărturisind că a păcătuit la prânz cu sarmale, mămăligă, smântână, ceva dulce; seara repetir cu mămăligă, smântână, brânză....(peste […]
  • Cum ne subțiem după RevelionCum ne subțiem după Revelion Se pare că am acumula, între Crăciun și Revelion, între 0,4 și 0,9 kilograme, o greutate pe care, zic cercetătorii, ”probabil” n-o prea mai pierdem în cursul anului și care ar contribui la o creștere constantă a greutății corporale. Ar fi un ”dar” pe care ni-l facem în ultima perioadă a […]
  • Cafea cu o Zuleiha neașteptată (I)Cafea cu o Zuleiha neașteptată (I) În inima Cotrocenilor, unde altundeva dacă nu pe Louis Pasteur (38), s-a cuibărit, de puțină vreme, "La petite bouffe" *. O cafenea discretă privind, din colțul său de grădină - cu patru mese și un prici - spre străduțele largi, îmbrăcate într-o liniște boemă de sfârșit de iulie. Locul e […]

You may also like...

1 Response

  1. marius says:

    Un articol tehnic binevenit, mai ales ca in magazinele de la noi (chiar si cele ceva mai specializate) nu gasesti pantofi potriviti in special pentru aerobic si dans. Daca la doamne s-ar mai gasi ceva, la domni e lipsa totala. In mod sigur cred ca motivul este lipsa de cerere hranita bineinteles de ignoranta: “bai e adidasi marfa, buni la orice sport!”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *