O Gheorghe

În ziua în care chestiunea sexului trebuia tranșată de un specialist, de la Traian sat pe Împăratul Traian, una dintre străzile vechi ale Brăilei, aproape de port, ajunseră într-o dimineață răcoroasă, cu un cer sticlos, de culoarea cernelii. Se dădură jos în gară și o luară pe picioare spre port.

Cu obrajii scăpărându-i a foc de rușine, fata intră în cabinetul medicului constatator, care nu se lăsă impresionat de aparența bustului tinerei de 18 ani, cu ordinul de încorporare ținut în mâna tremurândă.

Mda! rosti plictisit medicul ginecolog, ridicându-și ochii de pe prima pagină a ziarului din care Gagarin zâmbea desupra titlului îngroșat « Cerul e negru, pământul e albastru ».

– Dezbracă-te, fata tatii! Când a primit ordin de încorporare în armată (e absolut reală povestea), mama avea 18 ani.

Prenumele ei în acte era Gheorghe, iar feminitatea plesnindu-i prin cămașă n-a împresionat organul venit cu recrutarea.1961 fu primul an al decretării celor 8 clase obligatorii. În scurtul popas de doar patru ani pe la școală, Gheorghe fu chemată simplu Gica, iar asta însemna pentru ea mai puțin timp petrecut cu plaivazul în mână, iscălindu-și cu o greutate tremurândă numele.

Al treilea copil al Cristinei veni pe lume într-unul dintre cele mai aspre momente ale istoriei, pesemne, în scurtul răgaz în care iarna cumplită a lui `42 zădărise planurile Germaniei de a spulbera Rusia. Dumitru tatăl, concentrat în război timp de 3 ani, avu și el o inspirație și expirație pur bărbătească.Gica fu Gheorghe vreme de 18 ani.

Dar gluma-neglumă s-a îngroșat când veni angajatul primăriei din satul Traian să o ia pe Gheorghe în armată. Gheorghe, cu sânii cât pepenii galbeni când se coc plesnindu-i prin cămașa de pânză țesută în casă, cu părul împletit la spate și ochii scăpărând a chef de ceartă, aprigă la mânie, ieși în ușă când auzi ciorovăiala dintre bătrânul Dumitru și conțopistul primăriei.

-Nea Dumitre, scrie aci, bre, că are ordin de încorporare? Scrie.

– Io-te-te, mă, la ea, zise bătrânul Dumitru văzând-o pe Gheorghe în prag. Nu vezi bă, prostule, că are țâțili cât capu` tău ? Vrei s-o și dezbrac să vezi că nu-i atârnă nimic între chicioare?

– Nea Dumitre, zise conțopistul înghițind în sec, matale o pui să se dezbrace aci, da` pă mine asta nu mă-nteresează. Io nu sînt giniculog să mă zgâiesc sub fusta ei și să pui ștampila. Mergi matale cu ea s-o caute acolo un medic, să puie iscălitura ș-apoi s-o aduci la primărie. Altfel, să vezi ce armată face Gheorghe asta a matale. De n-o s-o uite tot regimentu` de la comandant la ăl mai prăpădit soldat.

Dumitru își ștese nervos colțurile gurii, în timp ce fiică-sa mai nu-și ridică poalele în cap să arate însărcinatului cu legea cât e ea de Gheorghe. Exasperat, omul își deschise mapa pe care o ținuse sub braț și, apropiindu-se și mai mult de gărdulețul care închidea prispa, zise ceva mai împăciuitor:

-Nu-mi faci matale mie legea. Că legea asta nu se face-n bătătură, chiar de-ai fi veteranu` veteranilor. Matale nu știi, da` io-te, scrie aci: neîndeplinirea cu știință sau neîndeplinirea voit neglijentă a anumitor obligații de natură a submina regimul de democrație populară constituie infracțiune de sabotaj și se pedepsește cu muncă silnică de la 5 la 25 de ani și confiscarea averii.

Așa că, vezi matale, du fata la doctor să nu o urci în tren spre cazarmă.

După ce cercetă în profunzime, cu atenție, chestiunea sexului, medicul zise că da, dom`ne (ai băut cam mult, nea Dumitre, când ai declarat-o…), se făcuse o mare greșeală, în timp ce își cobora din nou ochii pe titlul mare din ziar : « Cerul e negru, pământul e albastru. Un zbor de 180 de minute »

Gheorghe e, fără dubii și sub greutatea parafei, o ea. Și, oficial, din ziua aceea, Gheorghe fu ceea ce fusese întotdeauna, dar acum, în 61, la 18 ani, mai pregnant ca niciodată : o ea cu acte-n reglă.

În plan îndepărtat, mama. Azi, 80 de ani.

Related Posts

  • Nu cred în regimurile de slăbit!Nu cred în regimurile de slăbit! Asistai zilele trecute la un schimb de mesaje facebook-iste pe marginea unui regim de slăbit. Cel care a generat discuţia s-a spovedit în direct pe FB, mărturisind că a păcătuit la prânz cu sarmale, mămăligă, smântână, ceva dulce; seara repetir cu mămăligă, smântână, brânză....(peste […]
  • La picior de Paris (II)La picior de Paris (II) Venind dinspre drumul Eforiei, îmbrăcați în blândețea dimineții începutului de septembrie, debarcăm tuscinci în fața vilei Păpușica, astăzi, Primăria Techirghiol. Lumina arginitie a lacului și cerul azuriu, șters de orice dâră de nor, ne fac martorii unui pastel de o manufactură […]
  • Bavarezi ca la Brăila lui Panait IstratiBavarezi ca la Brăila lui Panait Istrati INGREDIENTE: - 500 gr. făină - 10 gr. drojdie uscată - 2 linguri miere - 200 ml ulei de sâmburi de struguri - 1 ceașcă de apă călduță (cantitatea de apă trebuie reglată în funcție de calitatea făinii) - 1 linguriță sare 1 albuș de ou PREPARARE la robot sau cu […]
  • Femeile, mai expuse riscului de rupere a ligamentelorFemeile, mai expuse riscului de rupere a ligamentelor Privește  poziția picioarelor unei femei care stă pe scaun și a unui bărbat: vei observa că, în timp ce bărbatul își ține genunchii depărtați, în V, femeia îi apropie (admițând că ambii poartă pantaloni). Exact același lucru se întâmplă și în sport, fapt care pare să-i avantajeze pe […]
  • Abdomene instabile. EficienteAbdomene instabile. Eficiente Dacă ai trecut de faza de început a fitnessului, poate ar fi util să incluzi de acum în antrenamentele tale și exerciții pentru abdomen ca cele din video. Exercițiile pentru abdomen, făcute din sprijin pe o minge (mică sau mare, poate fi și a copilului, poate fi și un bidon cu apă), […]

You may also like...

1 Response

  1. La mulți ani, mama! <3
    Minunat text!

Leave a Reply

Your email address will not be published.