Podgoriile Drăgășanilor – geometria vinului

Si Zamolxe, oricât de sportiv ar fi fost, tot s-ar fi odihnit duminica.
Azi, doar o povestioarăEste posibil ca imaginea să conţină: 1 persoană, cer, copac, în aer liber, natură şi cadru apropiat
 oltenească, de familie – iertată să fiu pentru asta! 🙂
Cu Tămâioasa de Drăgășani, prin `68-`69, putea rivaliza doar Dobrin. Marele dribleur Dobin, care fusese invitat cu F.C. Argeș la un amical cu echipa de fotbal din Drăgășani.
Era după culesul viilor, poate după Sf. Dumitru. Fusese un an în care dealurile gemeau de struguri. Se fura mult, se fura chiar cu căruțele. Soiuri de struguri de masă nu prea erau, vinul curgea din soiurile de Tămâioasă și Crâmpoșie ca la cișmea și luau drumul exportului.
Bunul era obștesc, cramele – de stat, ale IAS-ului și Stațiunii de cercetare a vinului din Drăgășani. Uneori nu erau atâtea suflete câtă nevoie aveau viile să fie culese, deși sufletele erau ca un butoi fără cercuri; sugeau vinul ca o rețea hidrografică. Sufletul neostoit al lui Zamolxe cerea ofrandă fără cep.
Coamele cu vii ale Drăgășanilor se întindeau peste încă trei dealuri (nu ca acum, împărțit între cele 6 podgorii Avincis, Iordache, Isărescu, Bauer, Drăgași, Știrbey), până la Mitrofani – locul de baștină al Crâmpoșiei de Drăgășani, vița de vie de pe vremea dacilor.
Vedeta echipei din Drăgășani era un anume Teleșpan, pe umerii căruia apăsa datoria aproape patriotico- obștească de a-l stăvili pe marele Dobrin, care fusese, de vreo 2 ani, desemnat, pentru prima dată, ”Jucătorul de fotbal al anului în România”.
Nașul meu, care adusese F.C. Argeșul în oraș să joace – povestește socră-mea – avea o casă boierească cu cramă și era tare mândru de Tămâioasa pe care o făcu după ce fuserăm cu tot neamu`n păr să culegem pe Deal. Plata era” în natură”. 🙂 La, să zicem, 4-5 coșuri culese, primeai unul.
– Ho, mă Dobrine, că le dădusi 9 goluri. Lasă-i și pă ei să dea 2-3, a strigat cineva de pe margine, care bolborosea ca vinul dat în fiert.
Și cică Dobrin s-ar fi milostivit și ar fi slăbit ritmul, ba chiar a dat și un gol în propria poartă. Că doar era un amical, cinstit, se pare, cum se cuvine în crama plină de Tămâioasă a nașului, își amintește soacra mea.

Astăzi, Dealul Drăgașanilor, cu podgoriile Avincis (ceva mai departe de celelalte 5 podgorii), Iordache, Isărescu, Bauer, Drăgași, Știrbey), are o matematică spectaculoasă a șirurilor de viță de vie. E o altă planetă, e un alt aer, e un alt cer.

Ești cu creștetul în plin soare, tălpile se afundă ușurel în pământul nisipos, Oltul umple linia orizontului.

Related Posts

  • Operațiunea ”exerciții pentru rochia de Revelion ” (ziua 2) Operațiunea ”exerciții pentru rochia de Revelion ” (ziua 2) Și a fost ziua a doua, ziua în care atacăm exercițiile pentru COAPSELE POSTERIOARE ȘI FESIERI, păstrând formatul inaugurat ieri, cu 5 minute încălzire și un exercițiu + o variantă mai solicitantă pentru aceeași grupă musculară. 1. ÎNCĂLZIRE: 5 minute mers energic pe loc (sau dans, la […]
  • Cât de important e micul dejun pentru slăbire și tonifiereCât de important e micul dejun pentru slăbire și tonifiere Nu sunt deloc simpatică, dimineața, când îmi întreb cursantele dacă și ce au mâncat la micul dejun, pentru că: 1. Cele mai multe dintre femei vor sa slăbească! 2. Cele mai multe dintre femei sar peste micul dejun din varii motive! 3. Cele mai multe dintre femei cred că vor slăbi […]
  • De la Amos Oz la Shlomi Amon – It’s always about having fun…De la Amos Oz la Shlomi Amon – It’s always about having fun… Dintotdeauna cred că situaţiile, experienţele spirituale, culturale etc., pe care le trăim nu sunt întâmplătoare. Sau, cel puţin, nu sunt izolate, nu rămân fără ecou într-un timp mai apropiat sau mai îndepărtat. Pe acelaşi fir, o experienţă cheamă o alta, legându-se precum zalele unui […]
  • Siluete și nuduri: de ieri și de aziSiluete și nuduri: de ieri și de azi - Vreau să fiu slabă! Da, ce ai, mamă, ți-e rău? -Nu, da așa a zis Bote la rialiti șou că trebuie! Care Bote, mamă? Bottecelli? - Hai, mamă, cine mai e și Bottecelli ăsta? Pentru cele care se visează trase prin gaura cheii, genul top model anorexic, le reamintesc că formele […]
  • Cum faci abdomene fără dureri de spateCum faci abdomene fără dureri de spate Fă exercițiile din video și în 2 săptămâni vei obține un abdomen plat comme une tablette de chocolat. Stați, că aici sunteți pe o pagină serioasă. https://www.youtube.com/watch?v=gnolgUx-aug Nu, asa ceva nu se va întâmpla în 2 săptămâni, dar sigur vei simți: - abdomenul ceva mai […]

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *