Marmeladă rapidă fără zahăr

Marmelada mere_pere2Bunica-mea Calofira facea un fel de magiun din corcoduse.
O tortură…. Era al naibii de acru si lipicios. Da` culoarea era frumoasa. Un fel de toamna la borcan. Cand o intrebam, copii fiind, daca n-are si ea ceva dulce, ne trimitea la gemul din dulapiorul ei verde, umed la interior si pastrand – vara si iarna – un damf de acru.
Incununarea suprema a utilitatii magiunului ei erau niste cornulete facute din aluat de paine, pe care, deseori, le ducea la biserica sa le imparta.
Noi fugeam de cornuletele ei ca necuratul de tămâie, ba mai faceam si glume pe seama darniciei ei traduse în cativa dumicați de pâine mânjiti cu magiunul de corcoduse.
Deh, copchii prosti si fără minte!
Reteta mea de marmelada e ceva diferit de maginul ei. E dulce, e aromata, e fara zahar si parca nu produce asa turbulente stomacale apocaliptice….
INGREDIENTE (prima foto):
1 kg. de mere DULCI si ZEMOASE
1 kg. de pere DULCI si zemoase.
Scortisoara sau vanilie. Cum iti place.
Poti adauga si prune. MMarmelada mere_pere_prune1armelada va fi si mai dulce (vezi a doua foto).
Eu nu le curăț de coajă.
PREPARARE:
Ca sa iși lase, dintr-un inceput, zeama (altfel, se lipeste… prea repede), e bine sa dai fructele prin masina de tocat. Le pui la fiert imediat ce ai produs primele linguri, ca sa nu oxideze (poti adauga si cateva picaturi de zeamă lamâie).
Le fierbi la foc mic, 30-45 minute pana simti ca se ingroasă. Stai pe langa ea si amesteca des, se lipeste. Foloseste un vas cu pereti înalți, o apuca bolboroseala.
La final, o poti transforma in pasta cu un mixer vertical. Pui scortisoara.
Intre timp, sterilizezi borcanele la 100 grade (15-20 minute). Pui marmelada fierbinte in borcanele fierbinti (stiu, o sa arda! eu am bataturi la mâini, asa ca nu mai simt…) si le inchizi cu capace NOI. Le dai pentru inca 30 minute la cuptorul fixat la 100 grade.
E bine sa le pui in recipiente mici pentru ca, imediat ce deschizi borcanul, mai mult de 2-3 zile nu rezista nici la frigider.
Pentru ca marmelada sa fie dulce, este OBLIGATORIU ca fructele sa fie foarte coapte si dulci. Si, in orice caz, să nu lipsească perele.
Buna, mai ales, cand vine pofta apriga de dulce, dar tii si la silueta….

Related Posts

  • Tort cu ciocolată neagră, caise, dulceață fără zahărTort cu ciocolată neagră, caise, dulceață fără zahăr Există momente în care  mă ”supăr” și iese câte un tort, aproape perfect, ca acesta. Nu o spun eu, ci degustatorii! E ”fructos”, ”ciocolătos” și, totuși, mult mai cuminte decât alte torturi cu rating mai mare pe FB. 😉 Partea mai puțin plăcută e că mă ”supăr” foarte […]
  • Pastila cu care am slăbitPastila cu care am slăbit Pentru cine se mai îndoiește de pastila de slăbit numită multămișcareșigrijălamâncare, evoluția mea în imagini reale, netrucate: 2004 - prima sarcină + 20 kg. 2005 - două blocaje lombare, vertebra T12 tasata, osteofite multe (”ciocuri de papagal”), fizioterapie, kinetoterapie și băi […]
  • Slăbesc cu L-Carnitină?Slăbesc cu L-Carnitină? M-a întrebat cineva aseară. Răspunsul meu:- L-Carnitina este asiduu promovată ca supliment de slăbit; în realitate, carnitina joacă un rol important în transportul acizilor grași către mitocondrii (uzina de energie a celulei), dar nu poate face ca grăsimea stocată pe șolduri, […]
  • Iubirea scafandrului din apa de smaraldIubirea scafandrului din apa de smarald El - scafandru la Petromidia; ea - profesoară în Turcoia, un sat cu o mână de locuitori pe maul drept al Dunării. El, prezent mai mult sub apele lacului Iacobdeal, unde se antrenează singur, arșița și vânturile dobrogene nu-l dovedesc cum o fac mormanele de gunoaie lăsate în urma lor de […]
  • Nucile de pecan, un fel de ceafă de porc sănătoasăNucile de pecan, un fel de ceafă de porc sănătoasă Nucile, în general, sunt bune, sănătoase, pentru toată lumea, dar în special pentru sportivi și pentru cei care suferă de afecțiuni cardiovasculare. De ce tocmai nuci de pecan? Pentru că sunt/pot fi, într-un regim alimentar lipsit de monotonie, o alternativă interesantă (desi mai […]

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *