Legume românești din semințe bulgărești

Cateva consideratiuni (din experienta personala de agricultor pasionatLa tara cu sapa) pe marginea formulei publicitare “legume romanesti”:
– doar pamantul e al nostru, semintele, NU (prea…). Cele mai multe seminte de tomate, ardei, vinete, dovlecei etc. sunt BULGARESTI. Sunt soiuri hibird, rezistente la mana si atacuri ale daunatorilor.
– rasadurile (din seminte bulgaresti, unguresti, pe alocuri), inainte sa fie scoase la vanzare, sunt deja tratate si “stimulate”.
– Ceea ce vom manca, in curand, ca trufandale, sunt rosiile din soiul PRECOS, bulgaresti – deci, “romanesti”. 🙂 Este un soi timpuriu, hibrid, in forma de inima, cu tugui. Tari si cu o rezistenta buna la transport.
– Dintre vedetele bulgaresti le amintim pe: REYANA, RILA, KALINA. Soiuri tari, pot fi depozitate 1-2 saptamani, rezistente la transport
– Culturile de masa se efectueaza doar in solar. Cei ca mine, care se incapataneaza sa lase pamantului lumina, ploaia, zapada, se expun unor mari “aventuri”. De la inghet, grindina si racire brusca, la invazia melcilor si limacsilor (melci mici, fara cochilie). Neutilizand fungicide sau alte stimulente de crestere, procentul de pierderi este destul de mare.
– Foarte putini dintre cei vand rasaduri de legume sunt preocupati sa caute si alt fel de seminte. Semintele bulgaresti sunt cele mai ieftine.
– Mai nou, exista si seminte romanesti, soiuri hibrid, desigur, (DACIA si BUZAU) obtinute la Statiunea legumicola Buzau. Sunt soiuri noi, omologate de 4-5 ani. S-a inceput cultivarea lor. Si eu am sadit soiurile acestea, in toamna, vorbim despre rezultat…..
– Culturile BIO, ale taranilor, sunt o mare (dez)amagire. Degeaba cultiv eu bio, daca nea Nicu, care are un lot de porumb la doar 100 de metri de gradina mea, il stimuleaza “la greu” cu azot si alte ingrasaminte “nenaturale” (sfanta balegă nu e asa productiva….. ). N-am bariera de azot la limita gradinii…..Azotul se infiltreaza si in pamantul meu.
– Nici taranii nu mai sunt ce-au fost odata…..Munca nu mai e pentru ei. Mai simplu e sa stea la birtul satului si sa astepte ajutoare de la stat. Si daca ai numere de Bucuresti, pretul muncii lor, program redus (+mancare, bautura, tigari…) creste de 5-6 ori….
– In loc sa-i “stimuleze” pe taranii someri, Guvernul s-ar putea gandi sa ofere stimulente tinerilor care vor sa isi cumpere casa, pamant la tara. Si orasenii stiu sa faca agricultura, chiar mai bine decat taranii, fie si doar la sfarsit de saptamana.
– “Ardei nu mai cultivam, se coc greu.”, imi zise o mamaie, referindu-se la soiul “ureche de elefant”, un fel de kapia gigant, soi hibrid de origine sarbeasca, cu coacere tardiva (august-septembrie).
– “Noi cultivam doar ardei, pentru ca stim sa-i facem.” (a se citi “stimula”), imi zise o doamna agricultoare extrem de versata in ale “trebii”. De aceea, la ardeii tip kapia, pretul e mare chiar in plin sezon.
– Era sa uit vestea cea mare, nu neaparat placuta pentru consumatori: anul trecut, tranzactie gigant in domeniul agrochimiei: Bayer a cumparat Monsanto. Acum sunt cel mai mare furnizor mondial de seminţe modificate genetic, pesticide şi erbicide.
In targul de la Calugareni, exista deja rasaduri produse din seminte fabricate de acest gigant…..

Fotografia postată de Dumitra Rasnoveanu.

Fotografia postată de Dumitra Rasnoveanu.

Related Posts

  • De la pantofi cu toc la adidasi, cat ai zice…. sportDe la pantofi cu toc la adidasi, cat ai zice…. sport Provocarea Mihaelei Birzila, de la Antena 3 (vezi mai jos filmulețul), de a povesti despre cum am facut schimbarea de la corporatist la freelancer, de la tocuri la adidasi, de la poșete la gantere si haltere, mi-a plăcut. Mi-a plăcut pentru că sunt convinsă că sunt foarte mulți […]
  • Nobelul literar pe 2022, încă o ratare și mă culc?Nobelul literar pe 2022, încă o ratare și mă culc? Cum, bre, să dai Nobelul pentru smiorcăială - siropoșenie gen scriitură de Facebook? Cartea nu durează nici măcar cât o ședință simplă de vopsit la coafor. Ca să nu mai zic că, dacă îți faci ”balayage”, o procedură care te ține vreo opt ore în coafor, citești toată opera damei (că acum […]
  • ”Functional Strength” – fitness-ul extrem”Functional Strength” – fitness-ul extrem - ”Ia-ți o halteră, 2 gantere, o saltea și un steper ridicat la 40 de centimetri de sol.” -”Așa sus? Dar despre ce e vorba?” -”Vezi tu! O să-ți placă, e pe stilul tău!” Au fost singurele explicații pe care le-am primit despre antrenamentul ”Functional Strength” la care am fost […]
  • Dorința de SânzieneDorința de Sânziene Astazi, este Dragaica sau Sanzienele. Mare sarbatoare. În copilărie, culegeam scaieți (Carduus acanthoides) și, în timp ce le tăiam puful, îmi puneam câte o dorință. Peste noapte, odihneau picurate de rouă pe streașina casei. Dacă puful creștea la loc, era un semn de împlinire. Mie, […]
  • Sânziene și nu preaSânziene și nu prea Intru ieri seară într-o lib, pardon!, florărie să întreb ce ... întreabă o mamă la sfârșit de an școlar. Vânzătoarea tocmai ieșise să fumeze. Înserarea lăsată cu frison îmi aduce fumul și cred că și mirosul pletelor ei în plină figură. O întreb chestiunea din ușa florăriei și-mi […]

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *