Pâine cu drojdie obținută în casă

Pentru francezi, pâinea este 3 paine cu maiao adevărată mândrie. Emblemă gastronomică. Perfecționată și fasonată sub toate aspectele – gust, mărime, calitatea grâului, condiții de dospire, coacere, calitatea drojdiei (inclusiv cu arome fructate) – pâinea lasă încă loc inovațiilor gastronomice, conservând în același timp metode tradiționale de preparare.

De ceva timp, am ambiția să îmi obțin în casă propria drojdie (”levain” în franceză), după ce am consultat mai multe rețete franțuzești. Celor câteva experiențe eșuate le datorez reușita de azi.

Pâinea mea este crocantă la exterior, suficient de crescută, cu un gust ușor acid și total diferit de al unei pâini preparate cu drojdie cumpărată din magazin. În plus, nu se alterează atât de repede. La fel de adevărat este că cere puțină răbdare.

Cum obții drojdia:

Ziua 1: Într-un borcan de 800 gr. amesteci 50 gr. făină integrală de grâu (bine ar fi sa fie bio), 50 gr. apă, 1 linguriță miere. Amesteci bDrojdieine, pui o folie de plastic, infiletezi ușor capacul. NU strâns. Vei ține borcanul într-un loc mai umed: bucătărie sau baie. Drojdia se va hrăni cu bateriile ambiante.

Ziua 2: Adaugi 50 gr. făină integrală de grâu, 50 gr. apă. Amesteci bine. Închizi ca mai sus. Consistența drojdiei este ca a unei smântâni mai groase.

Ziua 3: Adaugi 50 gr. făină integrală de grâu, 50 gr. apă. Amesteci bine. Închizi ca mai sus. La sfârșitul zilei, vei observa că amestecul va începe să crească și devin2 paine cu maiae ușor spumos.

Ziua 4: Adaugi 50 gr. făină integrală de grâu, 50 gr. apă. Amesteci bine. Închizi ca mai sus. Amestecul a crescut considerabil. Spre sfârșitul zilei poți folosi drojdia. După ce vei lua cantitatea pentru o pâine, nu uita să adaugi încă 50 gr. făină integrală de grâu, 50 gr. apă. Amesteci bine, închizi și o poți ține timp de o săptămână la frigider sau chiar mai mult, dar la congelator.

INGREDIENTE PENTRU 1 PÂINE:4 paine cu maia sectiune

  • 200 ml drojdie din cea obținută conform rețetei de mai sus,
  • 500 gr. făină integrală sau
  • 300 gr. făină integrală de grâu
  • 200 gr. făină albă tip 650
  • 2 lingurițe rase de sare.
  • 350 ml apă călduță, dar nu de la chiuvetă

PREPARARE:

Drojdia se dizolvă în apa călduță și se toarnă peste făina cernută, amestecată cu sare.  Omogenizează cu lingura. Va rezulta Dospire 1un aluat ușor lichid, lipicios. Presară pe deasupra un strat subțire de făină, acoperă cu un prosop umed și lasă aluatul să crească timp de 8 ore la temperatura ambiantă, lângă o sursă de căldură (în cazul meu, calorifer).

Dospire 2 Dospire 3 Dospire 4 Dospire 5 După cele 8 ore, înfăinează ușor un blat de lucru. La fel și mâinile.

Aluatul îl întinzi sub forma unui dreptunchi și îl împăturești în 4. Într-un coș acoperit cu un prosop curat și presărat cu făină, depui aluatul cu partea pliată în sus (vezi foto).

Lași la crescut 1h30 minute.

Înainte cu 15-20 minute de scurgerea timpului pentru dospire, aprinzi cuptorul la 250 grade și pui înăuntru cratița de fontă acoperită cu capac.

Aluatul crescut îl pui cu mișcări rapide cu partea pliată în jos și acoperi repede, dai la cuptor.

ATENȚIE MARE! Cratița va fi foarte încinsă! Ai nevoie de niște mănuși groase ca să nu te arzi.

Cu capacul acoperit va sta pâinea nOala fonta cu capacoastră 15-20 minute, după care iei capacul și mai lași în cuptor încă 15-20 minute. Pâinea va fi gata când va suna a gol.

 

Lasă pâinea să se răcească pe un grătar și, până să mănânci, mai așteaptă să se răcească. Deși scoasă din cuptor, pâinea își definitivează procesul de coacere, respiră, prinde viață.1 paine cu maia

Related Posts

  • O altă iubire. Târzie… sau întârziată?O altă iubire. Târzie… sau întârziată? Satul Greci de la poalele Măcinului, cu trandafiri cărnoși oriunde privești și flori de câmp la fiecare poartă, cu pereții albi ai caselor dobrogene, are ceva din lumina și liniștea de odinioară din 2 Mai și Vama Veche. O lume domoală din care urci blând, fără să-ți dai sufletul, direct […]
  • Chiftelute “subtiri” cu legumeChiftelute “subtiri” cu legume INGREDIENTE: 600-700 gr. cartofi fierti in coaja si dati pe razatoare 1 morcov dat pe razatoarea cu orificii mici 1 ceapa taiata marunt 1 dovlecel dat pe razatoarea cu orificii mici 2-3 linguri de telemea slaba (sarata) de vaca (sau […]
  • Muntele Roșu – mai mult verdeMuntele Roșu – mai mult verde La mall-ul de la Muntele Roșu, cu parcarea înțesată de mașini scumpe, e aproape închis; sau aproape deschis. La vremea asta, în urmă cu cinci-șase ani, muntele, văzut de la poalele lui, dinspre Cabana Muntele Roșu, era ... roșu. Acum e doar verde. Pe partea asta se pare că nu mai […]
  • DA! Sportul poate opri îmbatrânirea.DA! Sportul poate opri îmbatrânirea. "Dacă după vârsta de 40 de ani mă apuc de sport, pielea își recapata fermitatea de odinioara?" este o întrebare pe care o primesc frecvent de la cititoarele blogului meu. Da! Cercetările o confirma. Iar eu cred că sunt o marturie suficient de grăitoare. O alternativa […]
  • De la Amos Oz la Shlomi Amon – It’s always about having fun…De la Amos Oz la Shlomi Amon – It’s always about having fun… Dintotdeauna cred că situaţiile, experienţele spirituale, culturale etc., pe care le trăim nu sunt întâmplătoare. Sau, cel puţin, nu sunt izolate, nu rămân fără ecou într-un timp mai apropiat sau mai îndepărtat. Pe acelaşi fir, o experienţă cheamă o alta, legându-se precum zalele unui […]

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *