Plăcintă cu varză murată și Almette

Placinta cu varza murata1Uneori, din greșeli ies, în final, și lucruri bune. Asta, dacă te ajută și inspirația…., și cămara. De pildă, plăcinta mea cu varza murată și Almette, care trebuia să fie baza pentru chifteluțe, urmând una dintre rețele din cartea de bucate a Sandei Marin (în procesul de coacere, s-au dezintegrat).

INGREDIENTE ALUAT:

  • 200 gr. făină integrală de grâu
  • 200 gr. făină tip 650
  • 7 gr. drojdie uscată
  • 1 ou
  • 1 linguriță sare
  • Apă călduță 250-300 ml, în fucnție de tipul de făină.

Placinta cu varza murata2 Placinta cu varza murata3UMPLUTURĂ:

  • 800 – 1 kg varză murată bine scursă!!! Altminteri, umplutura devine ciorbă. E bine să o tai fâșii. (Eu am pasat-o cu robotul și n-a fost prea bine. Umplutura tinde să iasă lesne din plăcintă)
  • 2-3 linguri Almette cu verdeață sau iaurt. Bine scursă de zer!!!
  • 1 ou
  • piper

PREPARARE:

Etapa 1. Dizolvi drojdia în puțină apa călduță și o torni peste amestecul de făină, sare, ou. Frămânți pâna la încorporarea totală a ingredientelor. Poți lăsa aluatul ușor lipicios. Îl mai dregi în etapa a doua (vei vedea mai jos).  Lași aluatul la crescut 40-60 minute.

Între timp, pregătești amestecul pentru umplutură. Dacă ingredientele își mai lasă zeamă, e bine să o scurgi.

Etapa a 2a. Împarți aluatul în 3 bile și le aplatizezi cu sucitorul, lăsându-le de grosimea degetului mare. Le ungi cu puțin ulei și le mai lași 15-20 minute la crescut.

Etapa a 3a. Întinzi bine cu sucitorul o foaie subțire (subțire cât o coală de hârtie). Aluatul fiind elastic, nu se va rupe. Și, daca se rupe, când rulezi plăcinta, se acoperă. Împrăștii pe foaie câteva linguri de umplutură, rulezi și îi dai forma pe care o dorești: melc, împletitură sau tip ruladă. Ce pohtești. La fel procedezi și cu celelalte. Le abandonezi apoi unei tăvi îmbrăcate în hârtie de copt și unsă cu puțin ulei.

La cuptorul încins la 180 grade va sta în jur de 50 de minute.

Noi ne-am cam făcut plinul de varză murată, ceea ce vă doresc și vouă: salată ca atare cu puțin ulei și piper, varză călită cu puțină ceapă, rață pe varză la cuptor, sarmale, plăcintă….

Și pentru că se vorbește tot mai mult de importanța probioticelor (micro-organisme prezente în flora intestinală cu efect favorabil asupra sănătății ), deschid o paranteză și spun că, cu ceva vreme în urmă, se credea că intestinul este o barieră care nu lasă să treacă spre organism decât nutrienții buni.

Cercetări de dată recentă arată că un perete intestinal prost întreținut (în parte, din cauza unei alimentații haotice, alimentelor înalt procesate și aditivate, excesului de zahăr, făină albă, cărnii făcute pe grătar, fast food, biscuiți, chips-uri) lasă să treacă în sânge numeroși corpi străini care se răspândesc în întregul organism și slăbesc sistemul imunitar.

De aceea e bine să mâncăm produse fermentate. Acestea întrețin și ”reînsămânțează” flora intestinală grație fermenților lactici pe care îi conțin. Amintesc aici (în afară de varză murată): iaurt, kefir, murături ( castraveți, morcov, sfeclă roșie).

Să mâncăm corect și echilibrat, deci, să facem sport și în plină iarnă. Aceasta ne ajută la conservarea masei musculare, rezervorul de proteine din care sistemul imunitar se adapă în caz de infecții, răceli, gripă. Este și explicația pentru care slăbim când suntem bolnavi.

Related Posts

  • Plăcintă ușoară și ”subțire”, cu brânză dulce (în stil burek)Plăcintă ușoară și ”subțire”, cu brânză dulce (în stil burek) INGREDIENTE: - 800 gr.brânză slabă de vaci - 300 gr. iaurt cremos 5% grăsime (1/2 din cantitate va fi folosita pentru compoziția care va fi turnată deasupra plăcintei) - 1/2 pachet foi plăcintă (250 gr.) - 5 ouă + 1 ou care va fi turnat deasupra plăcintei împreună cu […]
  • Abdomene din poziție suspendată: atenție la balans!Abdomene din poziție suspendată: atenție la balans! O ”scapare” frecventa a celor care fac abdomene din pozitie suspendata este ca folosesc mai degrabă balansul ca mod de propulsare decat forta musculaturii abdominale. Daca nu aveti un punct de oprire (scaun, in cazul meu), rugati pe cineva va opreasca balansul. În caz contrar, creste […]
  • O dată la 4 ani descoperim că în România există și alte sporturi în afară de fotbalO dată la 4 ani descoperim că în România există și alte sporturi în afară de fotbal Gigi Becali s-a rugat la muntele Athos și o echipă a Pro TV-ului a avut grijă ca lumânările să nu i se stingă...; Gigi Becali îi declară război lui Mitică Dragomir...; cutare fotbalist își părăsește iubita fotomodel...; fotbaliștilor li s-a promis o primă dacă....; - cam așa arată în […]
  • Exerciții în vreme de pandemie pentru zodia ta (III)Exerciții în vreme de pandemie pentru zodia ta (III) Săgetător Nu  m ă duce de nas! Sunt ceea ce sunt! Săgetătorul preferă să-i spui verde-n față, bărbătește, ce te deranjează, la fel cum face și el cu toată lumea - tu nu ești o excepție. Fiind un arcaș neîntrecut, când îi vine rândul, vârful săgeții lui se oprește […]
  • Ce-am învățat din cumpărarea unei mașiniCe-am învățat din cumpărarea unei mașini Că poate fi, în primul rând, o experiență aproape erotico-senzorială, cu condiția să nu se amâne prea mult posesia (psihologic, nu mai mult de 3 săptămâni), să nu se interpună neinspirat vânzătorul, mai mult sau mai puțin blazat/bluzat la cămașă, să nu îi descoperi din prima disfuncțiile […]

You may also like...

3 Responses

  1. Mihaela says:

    Hmmm, daca zici ca nu ingrasa, iti “fur” reteta ! :). Poate ma incumet si la ceva sport, cel putin, pe mine ma inspira grozav patratelele din dotare !

  2. dumitra says:

    Cu mare drag! Cu citarea sursei! 🙂

  3. Mihaela says:

    Intotdeauna 🙂 !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *