Stereotipuri antipatice

”Din când în când, îmi surprind creierul pe punctul să producă gânduri care nu-mi plac deloc. Nu doar neliniști, tristeți sau furii exagerate, ci și clișee, stereotipuri.

De exemplu, într-una din zile, m-am intersectat cu un bărbat de vreo 50 de ani, păr grizonant, îmbrăcat ca un adolescent pregătit să facă skateboard pe trotuar, cu căștile pe urechi și șapca pusă invers. Mi-am surprins creierul judecând: ”la vârsta lui, e totuși cam patetic”. Înainte să-mi spun: ”și ce? Se distrează, nu face nimănui rău și poate e o persoană bine intenționată, o ființă agreabilă, simpatică și generoasă.”

Într-o altă zi, și mai rău: așteptând la semafor, doi tineri, cu un look de granguri de periferie, la volanul unui ditamai Mercedes-ul decapotabil, negru, ochelari negri și boxele la maximum. Am văzut țîșnind din minetea mea clișeul: ”la vîrsta lor, cum și-au putut permite să plătească o mașină atât de scumpă? Sunt probabil dealers…..”. Nesănătos.

M-am trezit repede la realitate: ”ce știi tu! sunt poate două genii ale informaticii, care au creat un start-up și au făcut avere? Dacă toată lumea ar gândi lucruri ca astea, societatea ar deveni insuportabilă! Acordă-le și creditul altor competențe, nu doar al traficului de droguri.”

De ce, din când în când, lucruri ca acestea îmi trec prin minte, mie, care cred despre mine că sunt mai degrabă tolerant și binevoitor? Mie, care nu sunt deloc rasist? De ce gânduri ca acestea, opuse valorilor mele, îmi vin astfel în minte?

Nu prea știu. Cred că niciodată nu le-am cultivat de o manieră conștientă sau deliberată. Poate că nu lucrez destul la contra-stereotipurile mele binevoitoare? De felul: ”toți adulții care fac skateboard sunt, în general, originali și simpatici” sau ”toți soferii mașinilor foarte scumpe au câștigat cel mai adesea făcând treburi oneste”. N-ar fi mai bine?

Trebuie pur și simplu să fiu necontenit atent la toate defectele sofware ale minții mele  sau la toate contaminările prin simplificare abuzivă pe care are tendința să le producă, din comoditate sau pasivitate, în fața clișeelor: stereotipul este practic, ne face să evităm a ne gândi la cazurile particulare, oferindu-ne un gând gata croit (”prêt-à-penser”) confortabil și adesea înșelător.

Ce să mai,  voi continua să muncesc la a repera și salva stereotipurile mele mentale, voi continua să fac constant curățenie generală în stocul meu de clișee, voi învăța să nu judec decât ceea ce cunosc și nu doar pentru că persoane sau comportamente neobișnuite se revarsă peste mica mea lume.”

PS : Articolul a apărut mai întâi în Psychologies Magazine, iunie 2016.

Articolul, în limba franceză, aparținând dr. Christophe André, îl găsești aici:

Related Posts

  • Viața amoroasă bate banculViața amoroasă bate bancul Citesc ieri într-un editorial de pe gsp următorul banc misogin, de inspirație cretacică - nici nu bănuiam că, în epoca asta în care relațiile se consumă ca punga de popcorn pe bancheta din spate a filmului de scurt metraj, mai există astfel de pomeniri din fundul peșterii -, slobozit […]
  • Calea spre un abdomen plat trece prin farfurieCalea spre un abdomen plat trece prin farfurie Calea spre un abdomen plat, cu pătrăţele, trece mai întâi prin farfurie! Citeşte etichetele produselor pe care le cumperi. Dacă sunt ingrediente pe care nu le cunoşti sau nu le poţi pronunţa - NU CUMPĂRA!  
  • Ce procent de grasime au diveleCe procent de grasime au divele Dincolo de ce ne vinde presa în materie de perfecțiune corporală, stau niște fotografi foarte buni, niște stiliști talentați, niște regizori pricepuți, niște oameni de marketing și PR  strălucitori. Multe dintre vedete, după cum veți observa mai jos, sunt la granița fină dintre […]
  • Un marathon mai palpitant decât o cursă de Formula 1Un marathon mai palpitant decât o cursă de Formula 1 Am urmărit cu sufletul la gură marathonul femeilor de la JO 2012 Londra, în care româncele Lidia Şimon, 39 de ani, şi Constantina Diţă, 43 de ani, medaliată cu aur la JO de la Beijing din 2008, au luat şi ele startul. Pentru un sportiv, marathonul - 42,2 km - este proba supremă a […]
  • Pune ordine in ceea ce mananci!Pune ordine in ceea ce mananci! Prietena mea cea mai buna din liceu (atunci superba adolescenta blonda, miniona,  ochi albastri, efervescenta ca o zi de primavara) imi scrie deunazi, oarecum  disperata, ca ar trebui sa slabeasca 10-12 kg si nu stie cum, si nici timp pentru <sala> nu prea are. Ceea ce i-am scris, […]

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *