Tort (ușurel) de mere

Tort_mousse de mere2jpgAm făcut acest tort de mere pentru ziua lui Ștefan (27 decembrie 2016). Astă seară, primesc un sms: ”Bună seara și scuze dacă deranjez! V-a lăudat  atât de mult R. pentru tortul de mere, încât vrea să-l fac și eu. Îmi puteți trimite rețeta?”

Iat-o mai jos, am cules-o de aici. 

Tortul se poate face cu o baza de biscuiti, eu am facut un blat fooarte subtire ca de chec (este mai puțin caloric decât blatul de biscuiți).

INGREDIENTE

  • pentru blatul de biscuiți:
  • 200 gr. biscuiți
  • 60 gr. unt moale
  • pentru stratul de mere caramelizate:
  •    4 mere
  •   2 pliculețe de zahăr vanilat
  •   20 gr. unt
  • Pentru mousse-ul de mere:
  • 3 mere
  • 20 gr. zahăr (pentru piureul de mere) + 20 gr. de zahăr (pentru frișcă) – opțional
  • 20 gr. unt
  • 200 ml frișcă
  • 100 gr. mascarpone – opțional. Dar e mai bine cu mascarpone, stă mousse-ul mai bățos.

PREPARARE:

Se amestecă biscuiții mărunțiți cu unt și se tapetează fundul unei forme de tort (diametru de 24 cm, cu cerc detașabil).

Merele, taiate în bucăți mici, se caramelizează într-o tigaie cu zahărul și untul. Se pun peste stratul de biscuiți.

Pentru mousse: se taie în bucăți mici cele 3 mere rămase. Se gătesc în zahăTort_mousse de mere1r și unt până ce devin moi. Pasează-le ca pe piure.

Înainte de a te apuca să bați frișca, pune tortul în congelator, iar piureul de mere lasă-l să se răcească, altfel, vor topi frișca!!!!


Vei începe să bați frișca doar după ce merele caramelizate și piureul de mere s-au răcit COMPLET!!!!!

Bați frișca și adaugi treptat zahărul (eu nu l-am mai pus). La final, adaugi mascarpone și amesteci până la omogenizare. Încorporezi ușor piureul de mere. Acesta va constitui stratul de mousse de mere.

Tort_mousse de mere3jpgRăspândește mousse-ul (amestecul de frișcă, mascarpone și piureul de mere) peste merele caramelizate și aplatizează delicat cu un cuțit. Va trebui ținut vreo 2 ore în congelator și mutat apoi în frigider, pentru că ingredientele sunt tare fragile (cel mai bine este să pregătești tortul cu o zi înainte, dar, înainte de a-l servi, trebuie lăsat puțintel (vreo 30 minute) la temperatura ambianta. 

Ornează-l după pohta inimii. Maria a pus ”alunițe” M&M. Este un tort foarte simplu de preparat, fin, întrucâtva delicat cu silueta, dar și cu papilele gustative. Aprecierea a fost unanimă, ceea ce vă doresc și vouă!

P.S. Dacă îl ornezi cu M&M, operațiunea trebuie făcută cu puțin timp înainte de servire, altfel bombonelele își pierd culoarea și nu sunt plăcute ochiului.

Related Posts

  • Mousse de mere cu ciocolată albă și caramel săratMousse de mere cu ciocolată albă și caramel sărat Stratul de bază:200 gr. biscuțiti digestivi60 gr. unt topit Stratul de mere caramelizate: 4 mere2 pliculețe de zahăr vanilat20 gr. unt semi-sărat Mousse-ul de mere: 3 mere20 gr. zahăr20 gr. unt200 ml de smântână lichidă pentru frișcă100 gr. ciocolată albă […]
  • Sport la 45 – 50. Cum și în ce felSport la 45 – 50. Cum și în ce fel Ce putem face sportiv, la 45 de ani sau 50, pentru ca pielea să fie (mai) fermă, musculatura întărită, grăsimea (intra)abdominală redusă. Și în cât timp se văd rezultatele. Am să încerc o generalizare (revin asupra subiectului și în zilele următoare), cu riscul de a nu putea răspunde […]
  • …tot mămaliga era de bază, chiar și în pâine….…tot mămaliga era de bază, chiar și în pâine…. A propos de drojdia naturala. Mama imi spunea ca, pe vremea copilariei ei, painea se facea cu turte de malai. Desigur, nu exista drojdie. Procesul incepea toamna, cand vinul incepea sa fermenteze. Se lua spuma rezultata in urma fermentarii, se amesteca cu malai si faina […]
  • Pune ordine in ceea ce mananci!Pune ordine in ceea ce mananci! Prietena mea cea mai buna din liceu (atunci superba adolescenta blonda, miniona,  ochi albastri, efervescenta ca o zi de primavara) imi scrie deunazi, oarecum  disperata, ca ar trebui sa slabeasca 10-12 kg si nu stie cum, si nici timp pentru <sala> nu prea are. Ceea ce i-am scris, […]
  • Exercitiu complet pentru fesieri si coapse. Mai ales pentru doamne!Exercitiu complet pentru fesieri si coapse. Mai ales pentru doamne! Pe linia lui care este: ”cel mai bun doctor”, ”cel mai bun nutriționist”, ”cea mai bună rețetă de tort cu brânză”, tot asa, deseori, sunt intrebata ”care este cel mai bun exercițiu pentru tonifierea, ridicarea fesierilor”. Un răspuns unilateral e dificil de dat, pentru că toate […]

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *