Krantz cake – periculos de bun!

Krantz cake Krantz cake1 Krantz cake2 Krantz cake3 In afara faptului ca aluatul trebuie facut inca de seara si lasat o noapte la frigider, reteta este simpla, iar rezultatul, pe cat de spectaculos, pe atat de….. catastrofal de bun…. periculos de bun!

Reteta, apartinand  bucătarului israelian Yotam Ottolenghi ( se gaseste in cartea sa de bucate “Ierusalimul”), am gasit-o aici. Ceea ce m-a cucerit cel mai mult a fost modul de preparare (cu mult mai simplu decat in cazul cozonacului nostru) si textura pufoasa, aerata a aluatului.

INGREDIENTE:
Pentru aluat:

530 g de făină + inca 2 linguri
100 g de zahăr pudră
1 pliculet (10 gr.) drojdie
coaja de lamaie rasa
3 oua medii
120 ml de apă
sare 1/3 linguriță
150 gr.
unt moale, taiat în bucăți
ulei de floarea-soarelui

Pentru umplutura:

130 gr. ciocolata neagra, topita
120 gr. unt topit
50 gr de zahăr pudră
30 gr pudră de cacao neîndulcită
100g nuci pecan (sau alte nuci, în funcție de gusturile tale)

Pentru sirop:

130 gr. zahăr pudră
60 ml de apă

PREPARARE aluat:
Cu o zi înainte, se prepara aluatul. Adauga in vasul robotului 530 gr. de făină, zahărul, drojdia si coaja de lamaie. Atenție! Nu lăsa drojdia și zahărul sa se atinga,  pentru a nu ucide drojdia (asa zice reteta!!!).

Foloseste carligul si framanta timp de 1 minut la viteză mică. Adăuga ouăle pe rand. Treptat, cresti viteza pana la cea medie. Adauga apa calduta (nu de la robinet!)  sarea și untul bucata cu bucata. Lasi la framantat 10 minute, adaugand putina faina in cazul in care aluatul se lipseste de peretii vasului.
Ungi cu putin ulei un alt vas si torni
aluatul. Acopera-l si lasa-l să crească 1h30, la temperatura camerei sau langa o sursa moderata de caldura (calorifer, de exemplu)

Dupa ce aluatul a crescut, il mai framanti putintel folosind pumnul pentru a scoate bulele de aer si il dai, acoperit, la frigider, unde va sta toata noaptea.

PREPARARE umplutura (a doua zi):

Topesti împreună ciocolata și untul. Adaugi cacao, zahărul și amesteci pana la omogenizarea completa a ingredientelor. Intre timp, prajesti intr-o tigaie nucile tocate grosier. Afacerea aceasta te costa 5 minute si un foc mediu, mestecand din cand in cand.

Se scoate aluatul din frigider și se împarte în două mingi. Fiecare minge o intinzi cu sucitorul pana ce vei obtine un dreptunghi cu suprafata de 30 x 45 cm. Eu folosesc un pad dimensionat. (vezi foKrantz cake5to)

Dupa ce umplutura de ciocolata se mai raceste (si intareste), ungi fiecare dreptunghi, lăsând neacoperita o zona de aproximativ 2 centimetri pe fiecare parte. Rulezi fiecare dreptunghi pe lățime (în cele din urmă, trebuie sa obtii un soi de rulada lunga). Krantz cake6Cu un cuțit ascuțit, tai rulada pe lungime.

Împleteste cele două rulade, lăsând portiunea taiata în partea de sus. Se pune aluatul intr-o forma invelita cu hartiKrantz cake4e de copt (altfel, va fi foarte greu de scos din tava, ciocolata se va imprastia si lipi de peretii vasului. Eu nu am procedat asa si l-am scos cu mare greutate, chiar l-am stirbit pe alocuri). Alege o tava de cozonac, suficient de incapatoare, altminteri, aluatul va deborda. Poti confectiona niste protectii laterale inalte facute din hartie de copt impaturita in 4. Vei vedea, aluatul va creste foarte mult si ciocolata va tinde sa se reverse in cuptor. Eu am pus si o folie de aluminium pe fundul cuptorului ca sa evit orice “scurgere”.

Acoperi tava si lasi din nou la crescut 1h30, la temperatura camerei sau in apropierea unei surse de caldura (caloriferul din bucatarie, in cazul meu).

Krantz cake8Se da la cuptor (preincalzit la 190 ° C) timp de 30 minute. Verifici, totusi, cu o scobitoare (sau alta ustensila ascutita) daca aluatul e copt. In caz contrar, prelungesti timpul de coacere.
La sfârșitul procesului de coacere, adica dupa ce ai scos minunea neagra din cuptor, se prepară siropul. Apa si zaharul se fierb; stingi cand temperatura ajunge la 100 grade. N-ai termometru? Nu-i bai! Opresti cand observi ca amestecul s-a ingrosat. 
Nu face siropul dinainte pentru ca se va solidifica si nu il vei putea folosi!!!!

Lasa prajitura sa se mai raceasca, o insiropezi apoi folosind o pensula alimentara si mananci cu mare moderatie. Este o bomba calorica!!!! De aceea si public reteta in ultima zi a anului, in speranta ca te vei multumi cu gustul…. fotografiilor….. 🙂

La multi ani! Iti multumesc ca ma citesti si ca ma ierti pentru inconsistenta postarii retetelor. Meseria mea de baza este aceea de instructor de fitness si tehnician nutritionist (vezi aici despre activitatea mea sportiva https://www.facebook.com/Dumitranet), iar aceasta pagina de retete este rodul cautarilor/experimentelor mele culinare. Pentru ca sunt convinsa ca ne putem face si mici placeri alegand alte ingrediente, in alte combinatii, cu mai putine grasimi, cu mai putin zahar.  Pagina  este a celor care tin la silueta sau care cauta un mod mai placut si usor de a rezista ispitelor dulci. Deci, si a ta!  

Related Posts

  • Ce exerciții să faci când afară plouă (ninge)Ce exerciții să faci când afară plouă (ninge) Vremea ploioasă se însoțește bine cu ședințele de tonifiere la domiciliu. Acum, chiar nu încap scuze: în lipsa ganterelor, umple cu apă niște sticle de platic, gym ball-ul îl poți înlocui cu  un taburet comod; 3 metri pătrați sunt suficienți... Exercițiu pentru tonifiere biceps, […]
  • Cei mai buni pesti….. de apaCei mai buni pesti….. de apa In articolul de ieri, descriam sursele bogate in vitamina D. Si pentru ca cele mai multe se gasesc in peste, aveti in imagine un mic ghid al celor mai "inspirate" alegeri. http://www.goodfishguide.org - este un site unde va puteti documenta in privinta alegerii diverselor tipuri de pesti.
  • Chiftelute “subtiri” cu legumeChiftelute “subtiri” cu legume INGREDIENTE: 600-700 gr. cartofi fierti in coaja si dati pe razatoare 1 morcov dat pe razatoarea cu orificii mici 1 ceapa taiata marunt 1 dovlecel dat pe razatoarea cu orificii mici 2-3 linguri de telemea slaba (sarata) de vaca (sau […]
  • Gâtul – veriga slabă în exercițiile de fitnessGâtul – veriga slabă în exercițiile de fitness Există anumite părți anatomice ale corpului pe care, în exercițiile de fitness/forță, le considerăm sau le tratăm ca pe niște accesorii. Până când încep să își ceară drepturile. Dureros, de cele mai multe ori. Gâtul este un astfel de ”accesoriu”. Din pacate, permanent! La birou, în […]
  • Top 13 alimente așa-zis “dietetice” (II)Top 13 alimente așa-zis “dietetice” (II) Rămăsei datoare cu a doua parte a articolului despre alimentele așa-zis "dietetice". 7. Cereale de "slăbit" pentru micul dejun  Mai multe cereale pentru micul dejun sunt prezentate ca dietetice sau fitness. Scriind pe ambalaj "bogat în vitamine", "bogat în minerale", "grâu […]

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *