Trandafiri de toamnă cu parfum de…scorțișoară

Tarta cu mere1 Tarta cu mere2 Tarta cu mere3 Tarta cu mere4 Tarta cu mere5Tarta cu mere este una dintre clasicele patiseriei franceze. În emisiunea “Cel mai bun patiser”, sezonul 5, difuzată de televiziunea M6, Cyril Lignac, unul dintre cei mai buni bucătari francezi (top 3, printre altele, vocea din filmul Ratatouille și companionul actriței Sophie Marceau), a cerut concurenților să reinventeze tarta cu mere. Ceea ce a rezultat arată fabulos. Pe mine, însă, acești trandafiri m-au sedus prin simplitate, eleganță și, desigur, prin aportul caloric mai redus decât în cazul rivalilor.

INGREDIENTE pentru aluat:

  • 250 gr. de făină
  • 100 gr. unt la temperatura camerei
  • 1 ou
  • 20 gr. de zahăr (sau îndulcitor)
  • 40 ml de apă
  • 1 linguriță de scorțisoară
  • 100 gr. migdale măcinate
  •  1 vârf cuțit de sare

INGREDIENTE pentru compoziție:

  • 3 mere roșii soiurile Pink Lady sau Galaxy (găsești in hipermarket)
  • instrument de tăiere gen răzătoare. ImaginiEu am folosit sfântul cuțit și preacuvioasa mână dreaptă….
  • 1 lingură zahăr pudră (sau îndulcitor)

INGREDIENTE pentru siropul se scorțișoară:

  • 1 linguriță de scorțișoară
  • 30 gr. de zahăr
  • 1 linguriță rom
  • 50 gr. unt

PREPARARE I:

Aluat: amesteci făina, făina de migdale, untul tăiat în bucăți mici, zahărul, scorțișoara și un praf de sare.  Completezi cu oul întreg. Amesteci din nou. La final, este rândul apei. Amesteci până îți rezultă un aluat omogen și frumușel. Ambalezi aluatul în folie de plastic și îl lași la frigider 30 de minute.

Mere: folosind instrumentul descris mai sus, tai merele în fâșii egale și subțiri, fără să îndepărtezi coaja. Aceasta le va da tot farmecul. Nu, nu te gândi că deranjează la mâncat! Te asigur că vor aluneca repede pe gât….

Le așezi pe o tavă acoperită cu foaie de copt, presari peste fiecare fâșie zahăr pudră și le vâri în cuptor, unde vor sta 10 minute la 180 ° C.

Siropul de scorțișoară: într-o crăticioară, combini scorțișoara, zahărul, romul și untul. Le lași la foc mic până se topesc untul și zahărul.

PREPARARE II:

Întinzi cât mai fin aluatul, după care îl tai în benzi de lățimea a 2 degete și lungime de aprox. 13-15 cm. Între timp, siropul de scorțițoară se mai răcește, devine mai ferm, numai bun să adere la benzile de aluat. Cu ajutorul unei pensule, aplici siropul pe toată lungimea benzii. Peste aceasta, suprapui fâșia de măr și rulezi în formă de trandafir.

Le așezi într-o tavă (sau formă de tort) care să le țină împreună, compacte. E bine să acoperi toată suprafața tăvii, altminteri, există riscul să-și piardă forma, lățindu-se.

Le vei lăsa la copt 40 minute la temperatura de 200 ° C.

Între timp, poți prăji ușor fulgii de migdale (eu i-am ars pentru că, în celălalt cuptor, rula un film cu multe blaturi de pizza…. Am promis că fac!).

După ce scoți trandafirii din cuptor, restul de sirop de scorțișoară rămas îl ungi peste petalele calde și presari pe deasupra migdalele prăjite.

La scoaterea din formă, trandafirii vor rămâne împreună ca o grădină de toamnă din care verdele se dă dus cu greu. Cu toate acestea, când îi desfaci, nu opun rezistență. Mai îndărătnic/ă trebuie să te arăți tu, când va trebui ori să te limitezi la miros, ori la un… singur trandafir. Întocmai ca îndrăgostiții…..

P.S. Aluatul de tartă nu-ți iese? Dă fuga la supermarket! Găsești unul deja făcut și cu ingrediente bune.

Related Posts

  • Cafeaua verde într-adevăr slăbește?Cafeaua verde într-adevăr slăbește? De ceva vreme, există o ofensivă publicitară în favoarea beneficiilor cafelei verzi asupra siluetei. Este și motivul pentru care au apărut numeroase studii, unele dintre acestea fiind chiar retrase sau infirmate de cercetări ulterioare. În documentarea pentru acest articol, am găsit un […]
  • Mulțumesc celor pe care îi inspirMulțumesc celor pe care îi inspir E la mare modă să fii pe Facebook sau să ai blog - nu ai blog, nu exiști! Până aici nu e nimic contra curentului - conform Wikipedia, la sfârșitul lui 2012 erau 77 milioane de bloguri in toata lumea, adică aproximativ un blog la 91 de oameni. Dar, din respect pentru cel care […]
  • Marathon de câștigat sau ”6 pack” de arătat?Marathon de câștigat sau ”6 pack” de arătat? De ce sună dubitativ titlul? Pentru că, în general, când decidem să părăsim liga sedentarilor profesioniști, ne setăm, cu mult înainte de a ști cu ce se mănâncă, obiective ambițioase de genul: ”să alerg un (semi)marathon” sau ”6 pack”. Că ne setăm obiective ambițioase (și eu sunt o […]
  • Tartă dietetică ”Ou de Paști”Tartă dietetică ”Ou de Paști” Pe cât de gustoasă și ușor de făcut, pe atât de dietetică. Copiilor le va plăcea nu doar să formeze și să decupeze aluatul de tarte, dar și să înjumătățească crema înainte ca aceasta să ajungă în tarte. Ingrediente: - aluat de tarte; vă recomand să folosiți unt 40% grăsime și făină […]
  • Un exercițiu simplu, anticelulită, pentru coapseUn exercițiu simplu, anticelulită, pentru coapse Zilele trecute am dat aici startul campaniei ”Cu un bikini suntem toți datori”, aceasta însemnând că mă angajez să produc mai multe articole despre slăbit, subțiat, tonifiat - Doamne-ajută să am și timpul, și inspirația necesare! Dacă e miercuri, e un exercițiu simplu. Ceea ce arăt […]

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *