DA! Sportul poate opri îmbatrânirea.

“Dacă după vârsta de 40 de ani mă apuc de sport, pielea își recapata fermitatea de odinioara?” este o întrebare pe care o primesc frecvent de la cititoarele blogului meu. Da! Cercetările o confirma. Iar eu cred că sunt o marturie suficient de grăitoare.
O alternativa miraculoasa, da! chiar miraculoasă (dar ale cărei efecte nu sunt evidente ”de mâine”) – naturală si la îndemana oricui – la operatiile estetice (botox, lifting etc.) este sportul.
Chiar și persoanele care au început să practice sport după vârsta de 40 de ani, pot inversa procesul de ridare, îmbatranire, cădere a pielii. Nu o spun doar eu, o pune si un studiu citat, cu putine luni in urma, de către cel mai mare cotidian american New York Times (Younger Skin Through Exercise)
Cercetătorii canadieni au constatat că, după 40 de ani, stratul superior al pielii (stratul cornos) tinde să devină uscat si dens. De asemenea, derma se subtiază și îsi pierde elasticitatea, pielea capatând un aspect flasc.
La capatul a 3 luni de antrenamente (nu mai puțin 3 pe saptamană), cercetatorii au analizat la microscop pielea voluntarilor participanți la studiu. Concluzia: “Pielea acestora semana cu cea a unei persoane mult mai tinere, iar singurul lucru pe care il facuseră fusese sportul.”
Fenomenul însă nu este îndeajuns explicat de către cercetatori, fiind nevoie de alte studii care să meargă mai în profunzimea analizei, ceea ce, probabil, nu convine prea mult industriei cosmetice.
Certă este legătura dintre activitatea fizică și producția de myokine – substanțe fabricate de mușchii în activitate.
Cercetătorii au constatat niveluri ridicate (+50%) de myokine (numite IL – 15). Acestea substanțe pot antrena schimbări în structura pielii.

Totusi, spun cercetătorii, să iei pastile sau să îți administrezi injecții cu IL – 15 pentru eliminarea ridurilor sunt metode mai puțin eficace decât sportul.

Dar, cum sportul este perceput, în general, ca o activitate dificilă, consumatoare de timp și, pe alocuri, frivolă (”fac sală” – spun unii, în loc de fac sport), rămâne întrebarea ”și eu cum mă mobilizez, cum mă motivez ca să fac sport pe termen lung?”

Cu tricou si adresa blogN-aș vrea să înțelegeți din articol că vă îndemn să faceți sport ca să scăpați de riduri. Fiind în deplină cunoștință de cauză, vă îndemn să faceți sport (orice sport vă place, cel în care găsiți și amuzament, și plăcere, și stare de bine etc.) ca să găsiți (și) alte motive de bucurie și echilibru în viețile voastre, ca să vă simțiți confortabil în epiderma voastră.

Ca o anecdotă personală: În timpul renovării apartamentului, livrez  unor concetățeni de-ai noștri cada de fontă și alte obiecte grele. La sfârșitul tranzacției, unul mai oacheș și mai slobod la gură mă întreabă dacă fac sport. Ca să evit detalii și explicații (gen cu ce mă ocup), vorbe care se pot lungi, îi răspund laconic: ”din când în când….”, lucru care l-a făcut pe amicul meu și mai curios.

-”Și câți ani aveți…?”, continuă concetăteanul oacheș, nefiind deloc convins de răspunsul meu.

-”43”, răspund abrupt în semn de terminare a conversației.

-”Fir-eaș al dreacu`”, îmi răspunde, lovindu-se demonstrativ cu podul palmei la frunte.

”Credeam c-aveți vreo 24…..”

Related Posts

  • Micuț îndreptar de bunuțe practici zuckerbergieneMicuț îndreptar de bunuțe practici zuckerbergiene - Când cineva scrie o urare pe peretele tău, simpatic e să răspunzi tot acolo sau măcar să arăți, printr-un like sau orice emoticon, că ai văzut postarea. Dacă nu vrei să răspunzi, n-ai chef, timp, nu-ți lasa data de naștere vizibilă, publică. Ascunde-o din sectiunea ”Despre […]
  • Psihanaliza dăunează grav iubirii?Psihanaliza dăunează grav iubirii? Eva Illouz: "Dificultățile noastre în dragoste se datorează unui exces de psihologie" Și dacă psihanaliza dăunează grav iubirii? Și dacă cele mai puternice și profunde emoții ale noastre sunt reproiectate, modelate de mediul nostru socio-economic? Sociologul Eva Illouz propune […]
  • Si altfel de muceniciSi altfel de mucenici Mucenici in stilul meu: 1. Mucenici moldovenesti cu faina integrala si ketchup dulce (facut tot de mine) - preferatii lui Stefan. A cerut repetir. 2. Mucenici moldovenesti cu 3 fainuri (negra, integrala de grau, 650 - are un continut mai mare de gluten, ceea ce face aluatul mai elastic […]
  • De astăzi, sunt aproape nouăDe astăzi, sunt aproape nouă Ieri, mi s-au strepezit dinții citind o smiorcăială de confesiune (de obicei, nu-mi pierd vremea cu filosofii de duzină pe tema ridurilor și a vieții care trece, trece implacabil.... - mi se pare o zguduială ieftină, genul de promoție la supermarket pentru produsele ajunse la expirare) a […]
  • ….despre sport, numai de… rau!….despre sport, numai de… rau! Vorba poetului, rastalmacita: despre sport, numai de... rau..... Eu nu sunt un sportiv de performanta. N-am facut toata viata sport, desi, in copilarie, promiteam (antrenorul de handbal ii spunea tatii ca "am stofa", dar eu ma impotriveam). Dupa liceu, am facut 6 ani de studii […]

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *