Știi ce să mănânci în timpul antrenamentului?

În trecutul Chinei, oamenii își dădeau binețe, întreband ”Ai mâncat?”  Aceasta însemna că se verifica cât de întremat, refăcut, era întrebatul. Fără nici o legătură cu China, și eu îmi întreb cursanții dacă au mâncat. Întrebarea mea are însă, în principal, scopul de a adapta antrenamentul gradului lor de ”alimentare” și vei vedea mai jos și de ce.

Fie ca ești sportiv ocazional sau unul deja confirmat, ideile de mai jos îți pot fi de folos în susținerea unui bun nivel de efort în timpul antrenamentelor și ajută refacerii de după.

  • Mic dejunE important micul dejun?
    Sportivul ar trebui să înceapă ziua cu un mic dejun consistent. În zilele de antrenament, micul dejun trebuie programat cu 1h30 – 2 ore înainte de începerea ședinței de sport.

Conținutul său nu are nimic ieșit din comun:

–  aport de lichide (apa, ceai, cafea), 

– produse lactate sau alte tipuri de proteine

– o portie de fructe și/sau carbohidrati (paine integrala, cereale integrale, legume), câteva migdale sau nuci. E un exemplu.

Există și situații când, din lipsă de timp, ești obligat să sari peste micul dejun. Și în astfel de condiții poți face sport, dar e bine să reții că antrenamentul NU trebuie:

– să fie intens,

– să  depășească 30 – 40 minute.

După antrenament, e bine să ai un mic dejun consistent. Altminteri, pot apărea senzații de sfârșeală, amețeală, epuizare, tremur, dureri de cap, slabiciune musculară etc.

Când te angajezi în dictatura tăierii drastice a caloriilor și îți dorești să faci și sport la intensitate ridicată, s-ar putea ca filosofia asta să nu prea țină pe termen lung. Efortul susținut are nevoie de combustibil și, se poate întâmpla ca, un organism supus înfometarii, să nu se servească din depozitele de țesut adipos pentru a-și susține activitatea, ci din proteinele musculare. 

Cel mai bine e să îți faci din echilibru cea mai bună dietă. Cu cât alternezi mai mult perioadele de ”regim” cu cele de ”îmi permit orice, nu mai sunt la dietă”, (urmate, aproape inevitabil, de îngrășări considerabile), cu atât îți obligi organismul să devină imun la orice tip de slăbire (poate voi detalia mecanismul într-un articol viitor). Când țesutul adipos se acumulează într-un procent considerabil, el ajunge să facă legea în organism, dezechilibrand, în primul rând, balața hormonală. Caz în care, visul de a afișa pe plajă, în doar câteva luni de efort, un superb 90-60-90, trebuie reconsiderat și adaptat.

  • Înainte de antrenament
     O masă echilibrată, consistentă, dar nu copioasă, contribuie la un antrenament susținut. Pentru aceasta, e nevoie de glucide cu absorbție lentă (orez integral, paste integrale, cereale integrale), proteine,  fructe și legume, dar și grăsimi (nuci, ulei). Păstrează, de asemenea, oSalata de orez basmati_ardei copt_dovlecel_nuci distantă de 2 ore între dejun și ședința de sport.

 

 

 

  • rp_Baton-cereale-3-300x199.jpgÎn timpul antrenamentului
    Alimentația în timpul antrenamentului este
    determinată, în principal, de durata și intensitatea acestuia. Dacă petreci mai mult de o oră, făcând un antrenament intens, corpul tău va începe să ceară zahăr. Primele semne sunt: oboseală bruscă, slăbiciune musculară, ușor vertij. Dacă știi că petreci mai mult timp în sala de sport, dar nu dând like-uri pe FB, ci lucrând aplicat, ia cu tine 1 fruct sau fructe uscate, chiar un baton de cereale (a propos, ai vazut rețeta mea de baton de cereale? E aici https://www.dumitra.net/blog/?p=8053 ). Și, mai presus de orice, hidratează-te permanent.
Taralli cu somon1 După antrenament
Prioritatea, după antrenament, este să ajuti organismul să se refacă prin alimentație, apă și odihnă. Glucidele cu absorbție lentă rămân în continuare o opțiune valabilă (aici pot intra inclusiv legumele și/sau leguminoasele) – fie ca fel principal sau ca desert – precum fructele. În ceea ce privește proteinele, ele ajută la repararea fibrelor musculare. E de preferat carnea albă (dar nici carnea roșie nu trebuie exclusă) sau peștele, care vor optimiza aportul de fier.  
12 mic cu blogCei care fac antrenamente de forță și mănâncă prepondrent ”verzituri” (deci, mai degrabă vegetalian, adică fără pește, ouă sau lactate) își aleg o calea a răbdarii, pentru care, insă, trebuie felicitați și admirați. Aici e greul cel mai greu!
P.S. Sportivii consacrați au sesizat, poate, că nu am adus în discuție shake-urile sau batoanele proteice/glucidice. Nu le folosesc, ca atare nu le cunosc și nu-mi pot da cu părerea. Eu nu le simt nici nevoia și, consecință directă, nici lipsa. Nu mi-am propus participarea la nici un concurs, nu concurez cu nimeni. Am multe obiective personale, dar ele nu țin de exterior.

Related Posts

  • Antrenamentul care a cucerit AmericaAntrenamentul care a cucerit America După ce ai avut primul antrenament Functional Strenght, nimic nu mai seamănă cu ceea ce ai făcut înainte în materie de sport; este ca diferența dintre a urca pe munte și a-l escalada. Astăzi, ca la fiecare sfârșit de săptămână de altfel (când nu viscolește sau plouă), am alergat - este […]
  • Croissant briosa usorCroissant briosa usor INGREDIENTE: - 500 gr. făină neagră sau integrală (pot fi combinate) - 150 ml lapte călduț (1,5% grăsime) - 1 ou - 60 gr. unt moale (40% grăsime) - 60 gr. iaurt nature 2% grăsime - 4 linguri rase indulcitor stevia - 1 lingură drojdie uscată - 1/2 linguriță […]
  • Cand clasicul “abdomen” devine (totusi) desuet…Cand clasicul “abdomen” devine (totusi) desuet… ....sau cum sa faci sa-ti complici existenta. 🙂 In video, unul dintre exercitiile care m-au ajutat sa-mi revin dupa cea de-a doua nastere. Atentie! Un exercitiu excelent pentru musculatura abdominala profunda, dar nerecomandat incepatorilor sau celor cu probleme de […]
  • Floarea ”vată pe băț”, cea mai frumoasă din Măcin, clandestină în florărie (I)Floarea ”vată pe băț”, cea mai frumoasă din Măcin, clandestină în florărie (I) Risipite pe culmea rahitică, compun cea mai spectaculoasă poiană din Munții Măcin, accesibilă la mai puțin de o oră de urcuș domol din satul Greci. Vedere spre satul Greci; urcare pe triunghi albastru Și nu știu dacă asta se datorează exclusiv florilor ca vata de zahăr sau miilor […]
  • Sambata perfectaSambata perfecta Sambata e ziua perfecta sa faci alt fel de miscare decat cea de rutina din sala de sport: jogging, tenis, tenis de masa, bicicleta, inot, badminton, drumetii sau pur si simplu mers pe jos. Inima ta iti va fi recunoscatoare, in timp ce ochii si sufletul se bucura de peisaj. Nu uitati: […]

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *