Deretic prin casa. Fac sport?

Dacă fac curățenie în casă, se cheamă că fac sport? Aproape….. Dacă e să contabilizăm numărul de calorii arse făcând curățenie în casă, aceasta echivalează cu 30-40 de minute de mers vioi pe bandă.

cu aspiratorulAvantajul (dacă-i pot spune așa… 🙂 ) acestei misiuni, poate ingrate, este că, spre deosebire de mersul pe bandă, sportul de tip menaj la tine acasă îți solicită aproape tot corpul: picioare, spate, brațe, fese, mușchii abdominali. Pentru fiecare oră de curățenie poți arde între 25 și 100 de calorii. Dacă vorbim de o curățenie generală, care implică și ștes de geamuri, deci urcat-coborât-întins-cocoțat, numărul de calorii arse se poate dubla. Dacă muți și mobila o dată la două săptămâni, cum face sora mea cea mare, se cheamă program de body building…. Deja e de invidiat! Doar că nu știe să se promoveze. 🙂

Să mai punem la socoteală transpirația abundentă, care poate ține loc de saună, și săritul copiilor în cârca ta, în scurtele momente de respiro, pe post de masaj la domiciliu. Dacă te vei întinde pe covor ostenită și copilul iute se va urca pe spatele tău, ești fericita beneficiară a unui masaj de tip thai cu finalizare neașteptată…..

Minusurile majore ar fi că nu poți posta pe FB că ai făcut ”sala”, ”echipamentul” transpirat și oarecum prăfuit nu scoate prea multe like-uri (sau poate like-uri din compasiune), unghiile frumos lăcuite nu sunt bine puse în valoare (fluturii și pisicuțele de pe unghii vor fi obturați) și nici cu ruj nu te poți da pentru că e prea de tot….. Sau poate că nu….

Să trecem la concret și să analizăm beneficiile ustensilelor de tip sport-menaj.

Aspiratorul: tonifiază coapsele și fesierii. Dacă ai un covor de lână de pe care scamele se curăță mai greu, lucrezi ”la greu” și mușchii abdominali. Dacă mai ai și vederea bună și te apleci după fiecare fir de păr rămas după aspirator, garantat îți asiguri 2-3 seturi de genuflexiuni. ”Moșul” va resipra ușurat că nu îi ceri un aspirator nou….. Dacă ștergi și podeaua, te apropii de un superb set de exerciții de tip kinetoterapie.

Un alt avantaj, pe care nu îl regăsești în sala de sport, este că poți să cânți până vei răguși. Nu vei deranja nici vecinii și nici nu vei primi din toate colțurile priviri dezaprobatoare.

Cârpa, sfânta cârpă!: întărește și întinde brațele, umerii, partea superioară a abdominalilor. Vei lucra simetric dacă, la un interval egal de timp, vei schimba mâna. Caută să întinzi brațele cât mai departe de corp și vei avea un stretching ca la carte. Dacă procesul de ștergere se realizează dintr-o genuflexiune depărtată, în V, coapsele interne se vor simți alintate, mângâiate, întinse. Pentru creșterea performanțelor, oferiți mușchilor abdominali și fesieri o contracție voluntară.

Masa și fierul de călcat – ultima frontieră. Te-ai săturat de istovitoarele exerciții la sala de sport, care nu dau rezultate?  (vizualizați, vă rog, și scena în care doamna se abandonează deznădăjduită podelei….; acum, își șterge ostenită fruntea încruntată ca după aflarea rezultatelor la alegerile de anul trecut.)

Te-ai săturat să tot ții diete fără nici un rezultat? (previzualizați doamna din fundal, cu pătrățelele cât geamurile….. mesaj subliminal.) Încearcă masa și fierul de călcat! Din dotare. Ușor de depozitat, ușor de folosit la tine acasă și nici nu vei stârni priviri dezaprobatoare. Dimpotrivă! Vei avea admirația necondiționată și chiar invidia prietenelor cărora nu le place și bașca să calce….

Ce tonifiezi: brațul drept, cu precădere. Specialiștii recomandă schimbarea brațului fără arderea cămășii. Exersați până veți prinde mișcarea. Nimeni (sau foarte puțini) nu s-a născut învățat sau stângaci…

Așa! Foarte bine! Acum încordează fesierii. Repetă! Împarte la numărul de cămăși rămase și vei afla numărul de seturi de executat.

Dar stai! Asta nu e tot!

Acum, apropie picioarele și strânge din nou. Nu simți nimic? Mai strânge o dată! Simți? Acum lucrează partea internă a coapselor, cea care te enervează cel mai tare când mergi în concediu la mare….

Dacă debordezi de răbdare și dulapul de rufe necălcate, continuă tonifierea la masa de călcat printr-o ridicare laterală a fiecărui picior. Acum lucrezi aripioarele. Da, acelea din pricina cărora nu stau jeans-șii cum trebuie. Sunt de acord, trebuie să îți cumperi alții….

Acum, pauză de hidratare. Dacă ești în plină vară, vei avea parte și de o ședință ”ditox” chiar la tine acasă. Și doar cu apă, sucurile fiind controversate…

Ce ne-a mai rămas? Doar un cearșaf? E numai bun pentru tonifierea gambelor. Te ridici și scobori pe vârfuri. Până vei resimți senzație de arsură…. Desigur, nu la cearșaf mă refer…..

Ah! Era să uit! Shopping-ul….. Obligatoriu să fie de 2 ore (nu din cel cu finalizare la Starbucks, cu tort de morcovi și un latte….cu ciocolată…. pentru că meriți…), să cuprindă și cumpăraturi mai grele care să presupună activarea mușchilor brațelor și abdominalilor, încordarea și sforțarea de a așeza cumpărăturile în portbagaj.  Ferească Dumnezeu să acceptați ajutorul cuiva! Anulați tot efectul. Și nu se face să trișați, să vă furați căciula….

Nu-i așa că te simți mai ușoară și…. ușurată? Și cardul soțului la fel….. 😉 N-ai făcut ”sala”, da* un menaj ca la carte și un shopping pe cinste tot ți-au ieșit. Și cu ce cheltuială…. calorică…..

Deci, da! Faci curat în casă = faci sport! Bifat

P.S. Dacă nu ai timp de mers la sală, nu trișa cumpărându-ți covor persan din mătase. Scamele de pe el nu se văd, curățirea se face repede și fără efort. 😉 Furnizor? Sportexpert…. 😉

Related Posts

  • Mousse de șocolată amăruie, cu proteine, ”a la Dumitra”Mousse de șocolată amăruie, cu proteine, ”a la Dumitra” Mousse-ul meu cu proteine poate fi o completare catifelată și energizantă a unui mic dejun servit într-o zi ușor ploioasă, ca cea de azi (evită dulcele pe stomacul gol - crește brusc glicemia!); sau poate fi o gustare consistentă luată cu două ore înainte de a face sport. Rețeta […]
  • Ce exerciții să faci când afară plouă (ninge)Ce exerciții să faci când afară plouă (ninge) Vremea ploioasă se însoțește bine cu ședințele de tonifiere la domiciliu. Acum, chiar nu încap scuze: în lipsa ganterelor, umple cu apă niște sticle de platic, gym ball-ul îl poți înlocui cu  un taburet comod; 3 metri pătrați sunt suficienți... Exercițiu pentru tonifiere biceps, […]
  • Cake ciocolată și vanilie cu cremă de brânzăCake ciocolată și vanilie cu cremă de brânză Pare complicat la prima vede, dar nu e deloc. Amesteci ingredientele și alternezi straturile de ciocolată și cremă de brânză. În plus, e foarte puțină făină. INGREDIENTE: 80 gr. de făină 50 gr. făină de migdale 70 gr. cacao pudră (nu poate fi înlocuită cu […]
  • Krantz cake – periculos de bun!Krantz cake – periculos de bun! In afara faptului ca aluatul trebuie facut inca de seara si lasat o noapte la frigider, reteta este simpla, iar rezultatul, pe cat de spectaculos, pe atat de..... catastrofal de bun.... periculos de bun! Reteta, apartinand  bucătarului israelian Yotam Ottolenghi ( se gaseste in […]
  • O minunată supă de roşii O minunată supă de roşii Plasa mea de siguranţă în materie de alimentaţie se numeşte supă (sau ciorbă). Îmi este nelipsită şi rareori îmi încep masa de prânz sau de seară fără o "zamă".  Este pentru mine o garanţie că mănânc atât cât trebuie; fruntaşă din fire, zama lasă puţin loc în stomac pentru felul al […]

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *