Bonjour, brioche mimolette!

Mimolette intregmimolette-extra-vieille-11Mimolette este o brânză tradițională produsă în nordul Franței, regiunea Lille. I se mai spune  « vieux Hollande » sau « boule de Lille ».

Este o imitație a brânzei olandeze Edam, datând din secolul al XVII-lea. Mimolette  ”a primit” culoarea portocalie pentru a marca diferența dintre brânzeturile frantuzesti si olandeze.

Mimolette rasCuloarea branzei este data de rucou, cel mai vechi colorant natural, provenind din semintele rosii ale unui arbust tropical, Bixa orellana L. (E160)

Aztecii amestecau rucou cu cacao pentru a da un gust și o culoare mai atractiva ciocolatei. Rucou a fost, de asemenea, utilizat în ritualuri religioase sau de luptă. In sec olul al XVII-lea, comercianții europeni au adus cu ei mari cantitati de seminte, rucou devenid astfel prima vopsea alimentară din lume.

Din mimolette, eu am facut briose, o alternativa interesanta la sandwich-ul de dat copiilor la scoala.

Ingrediente:
-125 gr. faină neagră
– 2 ouă
– 100 ml lapte
– 70 gr. mimolette dată pe răzătoare
– 75 ml ulei
– 1/2 lingurită praf copt

Briosa cu mimolette 1Briosa cu mimolette 3Se amestecă ouăle cu faina, praful de copt, se adaugă laptele și uleiul. Mimolette e ultima. Se toarnă compoziția  în forme de brioșe și se coc.

Mimolette are un continut de grăsime de 40%, dar si o concentrație de calciu de aproximativ 200 mgr. la o porție de 30 gr., ceea ce o face interesantă și pentru copii, și pentru adolescenți.

Dacă adulții au nevoie de un aport zilnic de calciu de 900 mgr., pentru copii și adolescenți aportul recomandat este de 1 200mg.

P.S. Eu am gasiti și un recipient special pentru brioșe, numai bun de pus în ghiozdan și apoi zguduit și dat de toți pereții.

Related Posts

  • Dependent de sport? Bigorexic….Dependent de sport? Bigorexic…. N-au trecut nici 10 ani de când avem o nouă tulburare de comportament - bigorexia - înscrisă în nomenclatorul anorexiilor Organizației Mondiale a Sănătății (2011).  Bigorexia poate afecta atât atleții de nivel înalt, cât și sportivii amatori, care au devenit dependenți ca […]
  • Mon amour, since 1973Mon amour, since 1973 Amărâtul ăsta de acum, tocmai împlini 655 de ani de atestare documentară. Ibrail, "Orașul cu salcâmi", "La tanti Elvira", " orasul evantai" (ca de-aia si orbul a nimerit Braila), "cele mai frumoase fete", născute din amestecul de nații de români, greci, turci, evrei, ruși, tătari, […]
  • Avem și pe portocaliuAvem și pe portocaliu Foto credit: Ștefan, băiatul meu, 9 ani  Fitness model: mamă-sa, 46 ani
  • SorcovaSorcova Sorcova vesela, să slăbiți, să vă-ntăriți Ca un măr, ca un păr, ca un fir de trandafir; Fesieri ca piatra, Brațe ca săgeata, Coapse ca fierul, Abdomenul ca oțelul. La anul și La mulți ani! Un an nou sănătos!
  • Alt fel de “abdomene” (I)Alt fel de “abdomene” (I) Nu toată lumea poate face exerciţii pentru abdomen stand pe podea, din poziţia culcat. Pentru cele si cei care se înscriu în acestă categorie, dar şi pentru mai multă diversitate în rutina exerciţiilor pentru partea superioară a corpului, propun azi 4 exerciţii pentru tonifierea […]

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *