Băuturile dulci din ….farfuriile noastre – calorice?

Să ne înțelegem încă de la început: dintre toate licorile existente, doar apa este indispensabilă funcționării organismului. Celelate sunt…. și altele. Pentru că suntem asaltați de reclame, abundență de oferte și mesaje contradictorii privitoare la impactul asupra sănătații, redau mai jos un top al celor mai calorice băuturi. Îmi doresc să ”traduceți” cât mai echilibrat cu putință acest articol; extremele arareori dau roade:

21. ALCOOLUL  – ”in vino veritas” sau ”moderația are cel mai bun gust”?
Exact,
alcoolul în primul rând! Această băutură ar trebui consumată cu moderatie (sub 2 pahare /zi, dar nu este obligatoriu 🙂 ; la femei, chiar mai putin), astfel încat să fie extrase toate beneficiile:  o anume protectie împotriva problemelor cardiovasculare si coronariene, daca e sa ma refer la vin.  Cu masura, deci, mon cher! Altfel, te vei “bucura” de exact contrariul celor descrise mai sus. Să mai reținem și că fiecare operează cu propria lui măsură….. Aici, n-am nici o rețetă. 🙂

Nici asupra siluetei  alcoolul nu are efecte faste din pricina  conținutului de până la 7 calorii/gram (proteinele au 4 calorii/gram, grăsimile au 9 calorii/gram). Caloriile din alcool mai sunt numite si calorii “goale”, aduc doar energie si nimic in plus; iar dupa cum vedeti, se apropie mai mult de grăsimi decât de carne, peste sau legume, cereale, leguminoase etc.

Și înca aceasta de mai sus n-ar insemna nimic, dacă alcoolul n-ar fi una dintre cele mai periculoase substante pentru stomac și intestinul subtire, reducând absorbtia nutrienților si penetrând peretele stomacului, deteriorându-l.

Cum ficatul proceseaza 95% din alcool (in jur de 7 pana la 14 ml/oră), consumul repetat blochează productia de enzime digestive ale ficatului, ducând la scăderea capacității de absorbție a proteinelor, grăsimilor, vitaminelor, mineralelor.

În fata alcoolului, nu toti suntem egali. De pilda, femeile sunt mai dezavantajate decat barbatii. Suntem mai vulnerabile decat companionii nostri pentru că procentul de grăsime la noi este mai mare si avem mai putin apă în corp decat barbatii, ceea ce face ca alcoolul sa ajungă in concentrație mai mare în organism și să ramana mai mut timp.

Asocierea alcoolului cu mese copioase potențează transformarea în grasime a nutrientilor. In perioadele in care va doriti usurarea de cateva kilograme, e bine sa renuntati total la alcool, altfel veti bate pasul pe loc si veti avea senzatia ca va sacrificati pentru nimic.

350 ml de bere sau 150 ml vin sunt comparabile in continut de alcool cu 30 ml de tarie de 80 grade, diferenta fiind ca taria se absoarbe mai repede în sange decât vinul sau berea.

Deci, păziti-va de noptile stropite cu alcool și mesele festive, deja bogate in calorii.

1 bere 5 % 340 ml 13,5 g alcool
1pahar de vin 12 % 125 ml 12 g alcool
1 pahar de spirtoase 40 % 40 ml 12,8 g alcool

2. BĂUTURI TIP COLA SI ALTE SUCURI CARBOGAZOASE
Coca colaNu cred ca mai este o
surpriză pentru nimeni. Băuturile carobogazoase, indiferent de fel sau marca, sunt burdușite cu zahăr (aproximativ 10%). Până si copiii cred ca au inteles.

Din pacate, ca si in cazul abuzului de alcool, consumul obstinat de bauturi carbogazoase poate da dependenta, mai ales când tinde sa inlocuiasca 2-3 mese. Aceasta poate transforma obiceiurile alimentare si poate “muta” principala masa seara, cand lipsa aportului de peste zi tinde sa fie supracompensata, intr-un moment total nepotrivit pentru organism, cand acesta nu mai are timp să ”ardă”  o cantitate mare de mancare.

Conform unui studiu care a examinat efectele consumului de băuturi răcoritoare în rândul adulților, la nivel mondial,  s-a constatat ca acesta ar fi cauza unei creșteri a mortalității  la 180 000 de decese pe  an, fiind un factor agravant al riscului obezitate, diabet, boli cardiovasculare.  Această creștere a mortalității este, în proportie de 78%, localizată geografic în țările sărace și în țările cu un PIB mediu, unde băuturile carbogazoase sunt mai accesibile și mai ieftine decât sucurile de fructe, iar publicitatea la aceste produse este omniprezentă.

Europa nu este scutită: un studiu epidemiologic publicat în 2013,  efectuat la scară largă (mai mult de 340.000 de participanți prin intermediul EPIC (European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition) și publicat  în revista Diabetologia  a arătat că o cutie de suc pe zi este suficientă pentru a crește cu aproximativ 20%  riscul de diabet zaharat de tip 2 (noninsulino dependent), în timp ce nectaruri si alte sucuri, atunci când acestea sunt realizate din 100 % fructe, par să nu aibă nici un efect. Agravarea riscului nu se referă doar la obezi (indice de masa corporala egal sau mai mare de 30).

Băuturile îndulcite cu aspartam, conform aceluiași studiu, nu par să crească riscul de diabet zaharat; excepție (+ 52% risc) fac persoanele obeze.  Această creștere a riscului  ar rezulta din ceea ce statisticienii numesc  “cauzalitate inversă”, traducând faptul că băuturile carbogazoase light sunt adesea consumate de persoanele obeze sau supraponderale, cunoscute ca având un risc crescut de diabet.

În Franța, există probabil între 150-300 tipuri de băuturi carbogazoase.

Nu zic ca trebuie interzis, ci doar limitat la un consum ocazional. Așa, s-ar putea să nu facă prea mult rău.

O obiectie majora o am in cazul copiilor si al adolescenților care consuma in mod obisnuit acest tip de bauturi fără valoare nutrițională. Ele cresc totalul caloric zilnic, creează dependență si contribuie la întreținerea și dezvoltarea obezității, diabetului, bolilor metabolice. Chiar și băuturile de tip Cola 0, deși lipsite de calorii, duc la întreținerea obezitații prin ”păcălirea” creierului, care, neprimind caloriile pentru care se pregătește, le reține din alte alimente. Mai este de adaugat un lucru important: băuturile carbogazoase conțin cantități mari de fosfați care contibuie la eliminarea, prin urină, a calciului din corp – atat de necesar copiilor in faza de crestere, cand isi constituie rezerva de calciu pentru toata viata.

Nu va amagiti spunandu-va ca, desi voi beti, va tineti copilul departe de tentatii. Mai devreme sau mai tarziu, copiii vor imita gesturile parintilor. Nici enoriasii nu fac ce zice popa, ci ce face popa….

3. NECTARUL DE FRUCTEtedi_sticla

Nectarul poate părea sănătos și bun pentru sanatate, dar de fapt e suc concentrat cu adaos de zahăr. Se poate ajunge pana la 13% carbohidrati simpli, echivalentul a 6 bucăți de zahăr într-un pahar mediu, chiar mai mult decat bauturile carbogazoase.

Aliment Grame Calorii Proteine Lipide Carbohidrati Fibre
Nectar de piersici 330 198 0.7 0 47.5 0
Bautura cu morcov, portocale, mar Tedi 330 171.6 1 0.3 40.9 4.3
Coca-cola 330 138.6 0 0 35 0
Portocale 330 155.1 3 0.3 38.9 7.9

Din tabel se vede limpede ca nectarul este “cel mai cel”. Dar nu va repeziți să puneți portocalele în aceeași oala cu băutura carbogazoasă, spunandu-vă că sunt chiar mai calorice, pentru că nu e nimic de comparat aici sau, mai bine zis, toate argumentele îi sunt defavoare.  Dacă vă uitați cu atenție în coloana fibre, veți observa că portocalele au procentul cel mai mare de fibre, adica aproape un sfert din necesarul zilnic al unui adult. Ceea ce face ca fibrele să încetinească absorbția bruscă a zaharului din fructe în sange (deci, nu e ca și cum ați bea un pahar de nectar, iar acesta se metabolizează rapid), tot fibrele mențin într-o stare buna de sănătate tubul digestiv, contribuie la un tranzit intestinal bun, ajuta la scaderea colesterolului.

arome-naturale-300x3004. BĂUTURILE RĂCORITOARE DIN FRUCTE
Băutură răcoritoare din fructe sună derutant. Ar trebui sa însemne ceva bun pentru că, în general, mâncatul fructelor e asociat cu ideea de sănătate.
În realitate, sunt o combinație de aroma de fructe, apă, zahăr. Ca să fiți siguri de ceea ce beți, preparați-vă singuri acasă (da, ”Home alone”!  🙂 – ideea fiind că dispare latura socială, de cozerie, asociată băutului de răcoritoare în public) propria băutură răcoritoare în care să puneți, eventual, gheață, apă, suc de fructe proaspăt stors (cu tot cu pulpa, daca se poate). Așa, cel puțin, aveți certitudinea că vă luați și o porție bună de vitamina C.

5. BĂUTURILE SLAB ALCOOLIZATE sau PREMIX

Eristoff ice, Boomerang, Smirnoff Ice, Woodoo sau Kriska sunt preferate, în special, de către tineri – un ”ajutor” în plus la îngrășare. Premix-urile se referă la acele băuturi care depășesc 1,2% volum de alcool: suc de portocale și vodka, vin rosu și suc de portocale, bere și limonadă, whisky și cola, cidre etc.

În Franța, termenul de premix are o conotație negativă.  Fenomen la mare modă la sfârșitul anilor ’90, a fost blamat în presă  din cauza unui puternic val de accidente rutiere, produse la ieșirea din cluburile de noapte. Tinerii abuzează deseori de bauturile tip premix, al căror gust dulce asunde gustul de alcool.  De aceea, francezii au reglementat fiscal aceste băuturi, tocmai pentru a fi descurajat consumul în rândul tinerilor. În Germania, vânzările de premix le-au detronat pe cele ale berii în rândul tinerilor germani, ceea ce a făcut ca spitalizarea celor care consumau premix să crească de 4 ori.

Voi reveni cu urmatoarele 5 băuturi care duc la îngășare.

P.S. Articolul nu judecă și nu incriminează pe nimeni, ci se constituie într-o prezentare obiectivă a opțiunilor pe care le avem la îndemână. Alegerea și buna măsura vă aparțin în totalitate.

Partea a doua a articolului este aici

Bibliografie:
”Si noi ce mai mâncăm” – Prof. dr Gheorghe Mencinicopschi
”Vitamine și minerale” – vol III, Elena Ionică, Marieta Costache
”Noua biblie a vitaminelor” – Earl Mindell, Hester Mundis
”Alimentația preventivă împotriva bolilor cardiovasculare” – Pierre Vican
”Obezitatea la copii” – Michel Montignac
”Echilibrul energetic și obezitatea” – Dan Perețianu, Cătalina Poianaă, Gelu Onose
”Vindecarea prin nutriție” – Phyllis A. Balch
www.passportsante.com
www.1001cocktails.com
www.wikipedia.com 
www.heart.com

Related Posts

  • Băuturile dulci din farfuriile noastre (II)Băuturile dulci din farfuriile noastre (II) 6. Siropurile Siropul este,  pur și simplu, zahăr lichid. Deci, n-ar trebui să facă parte din meniul zilnic - poate nici din cel săptămânal. Ocazional, poți combina o măsură de sirop cu 7 părți apă. Ca alternativă mai ”ușoară”, găsești la magazinele naturiste siropuri cu extracte […]
  • De ziua ta, FEMEIE!De ziua ta, FEMEIE! Azi, cerul e limpede ca o femeie dezgolită de toate misterele pământești. Lumina țâșnește de pretutindeni; te străpunge cu cea mai ardenta promisiune a unei dezinvolturi carnale sfidând memoria șlefuită a tuturor anotimpurilor și a tuturor torentelor care-ți vor fi mângâiat și […]
  • Luați și cu cartofi prăjiți!Luați și cu cartofi prăjiți! Genială strategie! Editura asta, în al cărei stand la Gaudeamus, dacă ai fi scăpat ceva pe jos, ai fi ajuns negreșit cu nasul în dosul cuiva, a sesizat un lucru de milioane: racolează vedete ale social-media (preoți, cântăreți, prezentatori, interlopi, guru și coach în psihologie, […]
  • Crunch pentru abdomen cu pătrățele? Se poate și fără!Crunch pentru abdomen cu pătrățele? Se poate și fără! Când te-ai hotărât să te apuci de sport, nu-i așa că ai început cu exercițiile pentru abdomen tip ”crunch”?  (cele care presupun ridicarea părții superioare a spatelui de pe o suprafață plană) Știu, și eu am început la fel! Și, nu-i așa, că gâtul (zona cervicală) începea să te […]
  • Dulceață de pere caramel unt săratDulceață de pere caramel unt sărat Ingrediente: - 1 kg de pere coapte - 200 gr struguri fără sâmburi - 300 gr zahăr pudră (pentru dulceață) - 100 gr zahăr pudră (pentru caramel) - 30 gr unt sărat - 30 gr smântană proaspătă Preparare: Curățați perele și tăiați-le în bucăți mici. Puneți perele și boabele […]

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *