Nucile de pecan, un fel de ceafă de porc sănătoasă

Nucile, în general, sunt bune, sănătoase, pentru toată lumea, dar în special pentru sportivi și Nuci pecanpentru cei care suferă de afecțiuni cardiovasculare.

De ce tocmai nuci de pecan? Pentru că sunt/pot fi, într-un regim alimentar lipsit de monotonie, o alternativă interesantă (desi mai scumpă) la tradiționalele nuci românești sau alte soiuri de nuci. Având un gust mai dulceag  și mai uleios decât nucile autohtone, sunt totuși unele dintre cele mai calorice fructe uscate.

Ca să vă faceți o idee, cele două mâini din imagine (ale mele) cuprind 100 de grame de nuci Nuci pecan decojite2de pecan (le-am cântărit), adică aproximativ 700 de kcal, adică echivalentul a 280 de gr. de ceafă de porc la grătar (fără cartofi prăjiți 🙂 ). Altfel spus, ar fi 30% dintr-un total de 1 700 kcal al unui adult. Scump, doamnă, scump!

Dragi iubitori ai cărnii de omnivore, va rog să nu jubilați!  Acesta nu este un argument în favoarea cefei de porc (plină-ochi de grăsimi saturate), ci un îndemn la cumpatare și la conștientizarea caloriilor ingerate din oleaginoase, în general. Pentru că aud deseori din partea unor persoane care doresc să slăbească: ”nu mănânc mult: o mână de nuci, o mână de semințe seara; am auzit că sunt sănătoase”.

E foarte adevărat, sunt sănătoase, oferă protecție cardiovasculară prin aportul important de grăsimi (mononesaturate si polinesaturate care ajuta la scaderea colesterolului ”rau” și creșterea celui ”bun” – HDL), dar sunt foarte, foarte calorice.

O mână este echivalentul a 350 kcal, adică echivalentul a 250 gr. piept de curcan la grătar (ceea ce, desigur, depășește cu mult – chiar mai mult decât dublu – o porție normală).

2aCa să vă faceți o idee, rația mea de carne la o masă, nu depășeste 100 de grame (de cele mai multe ori 60-80 gr.), iar porția mea zilnică de nuci este de 5-6 nuci, adică 20 grame (138 kcal). Îmi place să le mănânc, în special, după antrenament, dar nu fac o regulă din asta. 7 zile din 7.

De ce le găsesc potrivite: conțin proteine, de acizi grasi nesaturati am vorbit mai sus, sunt sursă importantă de magneziu (bună și pentru sportivi, al căror necesar zilnic e mai mare, dar și pentru cei a căror funcție cardiovasculară este afectată), fosfor, vitamina E, fibre.

A nu se înțelege că țin o pledoarie pentru nucile de pecan. Orice alte soiuri de nuci/oleaginoase sunt la fel de prețioase pentru sănătate. Dar eu, după o lungă perioadă de nuci autohtone, simt nevoia de schimbare.

Le cumpăr în coajă și le sparg în ziua în care le mănânc. Am astfel garanția că nu râncezesc și că iau tot ceea ce este mai bun din ele, ceea ce vă doresc și vouă. 🙂 

Related Posts

  • Dulceață de gutui fierte în vin roșu/albDulceață de gutui fierte în vin roșu/alb Ar fi doar vreo 30 de varietăți, din care doar 5-6 comestibile; și, spre deosebire de măr sau păr, care au cunoscut încrucișări peste încrucișări, gutuiul din zilele noastre este cel mai aproape de arborele strămoș. Și nu întâmplător este ultimul fruct din an care se coace. Gutuiului îi […]
  • ”Avem cu toții o poveste peste care trebuie să trecem””Avem cu toții o poveste peste care trebuie să trecem” ”Avem cu toții o poveste peste care trebuie să trecem.”, zice Vanessa Springora în ”Consimțământul” - cartea autobiografică care a produs valuri în mediul literar francez, evocând relația amoroasă dintre eleva care era la 14 ani și scriitorul Gabriel Matzneff, 50 de ani. O relatare ușor […]
  • Câte nu știam despre cafeaCâte nu știam despre cafea Până mai ieri, acordam cafelei rolul exclusiv de fluid energizant și melancolic deopotrivă, de invadator sofisticat și catalizator al neuronilor, celulelor și capilarelor, de poțiune aflată la limita dintre concret și magic, un ”STOP and GO” al minutelor, al orelor, al […]
  • Video – cum să crești mobilitatea umerilor, spateluiVideo – cum să crești mobilitatea umerilor, spatelui Spatele doare. Și e normal să nu mai avem chiar o ținută dreaptă. Umerii cad spre față, burta se lasă peste betelia pantalonilor, amplificând vizual circumferința taliei.  Exercițiile de fitness se pot adapta unei persoane care are mai puțină forță în brațe, umeri, spate și […]
  • Un piept de pui literarUn piept de pui literar Parcurg si ultimul pavilon al expoziției Bookfest 2016, încercând să rezist ispitei imediate, apăsătoare, usturătoare de a-mi potoli nu foamea de cultură - o făcusem întrucâtva, plecând cu pungile doldora de cărți -, ci foamea de... materie concretă. Când ghiorăitul vintrelor îți dă […]

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *