Slăbirea de după sărbători

De mâncat, am tot mâncat,

să trecem la subțiat!

Pentru ca un program de slăbit să fie sănătos, echilibrat și să acopere toate nevoile nutriționale ale organismului, trebuie să ținem cont de niște borne, jaloane fără de care, misiunea ar fi dificilă sau ar lăsa urme nedorite, sau ar fi abandonată după a 3a zi – căci atât țin minunile, nu-i așa?

De maine1. PLANIFICAȚI ȘI IAR PLANIFICAȚI

Prima regulă, după ce v-ați spus ”gata! de mâine încep!”, este să vă planificați, să vă organizați meniurile, cantitățile, zilele, săptămânile și să aveți o bună vizibilitate asupra programului vostru alimentar. Improvizația și inspirația de moment dau roade bune în mediul artistic, nu însă și când vine vorba de slăbit. Mesele, numărul acestora și meniurile trebuie urmate cu regularitate de-a lungul unei perioade de timp.

Deci, înainte de a începe, încercați să vă răspundeți la întrebarea: pot susține acest efort – echilibrat, organizat și previzibil -, pe parcursul a câtorva săptâmâni? Rețetele de slăbit în 3 zile sunt amăgitoare. În cel mai fericit caz, scăderea pe care o vedeți la cântar înseamnă apă pierdută, nu însă și grăsime.

 2. RESPECTAȚI NUMĂRUL DE MESE

CeapaFaptul că săriți peste micul dejun sau cină, nu e deloc benefic slăbitului. Dimpotrivă! Veți compensa la masa următoare ceea ce trebuia să mâncați la momentul potrivit. În plus, nici nu vă ajută să vă țineți apetitul sub control, iar mental, un astfel de efort este foarte greu de dus. Tentațiile sunt foarte mari și diverse. La tot pasul și la tot….televizorul. Pentru un stomac gol de mai bine de 10 – 12 ore, orice ceapă degerată poate devenit subiect de fantezie culinară. Și, cel mai adesea – sau aproape întotdeauna – cele care ne ”pansează”  cel mai bine aceste fantezii sunt grăsimile și dulciurile…. ambele sau pe rând. După pohta ce-ați pohtit!

3. ELIMINAȚI RONȚĂIELILE DINTRE MESE

O masă ”sărită” poate naște și dorința de ”ronțăială” continuă, fără să aveți senzația că v-ați săturat.

Poate fi și frustrant – ”în definitiv, n-am mâncat mare lucru, dar nici n-am slăbit!” – , și vă puteți învinovăți de a nu fi ținut stindardul sus. După care vine abandonul din disperarea de a ieși din această situație amăgitoare, fără de rezultate și găsirea tuturor scuzelor de pe planetă; inclusiv cea universal ”valabilă”: ”nu mănânc mult, dar mă îngraș și cu apă”. În afara unor patologii (pentru care trebuie să mergeți la medic), nu există ”mă îngraș din nimic”.

Schema e foarte simplă, n-are nici un logaritm ascuns: mănânci mai mult decât consumi, Nucisurplusul se stochează, se transformă în țesut adipos.

”N-am mancat decât nuci.” sau ”N-am mâncat decât un pumn de semințe.”  De acord, sunt grăsimi bune, dar sunt grăsimi! Cantitativ, poate vi se pare că ați mâncat puțin (un pumn, să zicem); din punct de vedere al densității calorice, poate ați depășit totalul de calorii al unui prânz sățios (n-am zis copios!).

4. NU RENUNȚAȚI LA ALIMENTELE INTEGRALE

CerealeCând ne aruncăm asupra unei diete, suntem tentați, în primul rând, să eliminăm cerealele integrale, paste și orezul integral, pâinea integrală etc. Este o eroare să ne privăm organismul de combustibilul/energia pe care ne-o dau, dar și de bogăția de fibre și senzația de sațietate indusă de această categorie de alimente. Învățând să le dozăm corect, nu putem avea decât beneficii pe toate planurile, inclusiv cel matinal. 😉

5.FACEȚI SPORTIMG_1085a_internet

Când începeți un program sănătos de slăbit, căutați să vă acompaniați și de o formă de mișcare. Nu toate disciplinele din zona sportului vă accelerează arderile și, deci, nu toate contribuie la pierderea kilogramelor. Găsiți acea formă care să vă slujească țelului, conform datelor fizice de care dispuneți, și, de ce nu, a timpului, banilor, afinităților.

În plus, sportul produce o stare de bine și poate compensa senzația de limitare pe care, poate, o resimțiti în anumite momente ale programului.

6. BEȚI SUFICIENTĂ APĂ

Când zic suficientă apă – peste 1,5 l minimum pe zi -, nu mă Coapse la marerefer doar la satisfacerea nevoii de sete, atunci când ea apare. Mama îmi spune deseori că ea nu bea apă pentru că nu îi e sete. Apa nu e doar pentru sete, apa este pentru TOT: celula, matricea noastră funcțională, conține apă, corpul uman conține în proporție de 70% apă. Și, da!, apa ne ajută să slăbim. Dă sațietate, taie pofta de ronțăială, hidratează cel mai bine. Chiar dacă legumele și fructele conțin apă, într-o proporție mai mare sau mai mică, apa chioară, plată, e sfântă!

7. ACORDAȚI-VĂ TIMP, RĂBDARE ȘI ÎNCREDERE

Nici Dumnezeu n-a făcutIMG_1259a_internet lumea în 3 zile și nici noi nu putem pierde în 3 zile ceea ce am câștigat în 3 ani (poate doar la ruletă?). Nu deveniți dintr-o dată nerăbdători pentru că veți fi dezamăgiți. Acordați-vă o perioadă realistă de timp și fixați-vă obiective pe care știti că le puteți atinge fără privațiuni, fără frustrări, fără diete sau ceaiuri minune. Încet – încet, noul drum poate deveni un mod de a trăi și nu vi se va mai părea nimic ieșit din comun. Cu o singură condiție: să nu vă întoarceți din drum la primul sens giratoriu ieșit în cale….

Vă mulțumesc că m-ați însoțit pe parcursul întregului an trecut și vă doresc un 2015 cu timp și răbdare suficiente pentru a face în viețile voastre schimbările la care aspirați! 

Câteodată, timpul lucrează numai în favoarea noastră!

Related Posts

  • Să ardem 1 000 de calorii! Să ne mişcăm repede!Să ardem 1 000 de calorii! Să ne mişcăm repede! Pentru că sunt instructor de zumba fitness (dacă nu mă crezi pe cuvântul scris, mă poţi verifica pe zumba.com) pentru copii, adulţi şi seniori, să îţi spun cu ce se "manâncă". În primul rând, ZUMBA arde între 700 şi 1 000 de calorii. Bun, nu-i asa? Mai ales dacă ai avut o zi mai […]
  • Postul – preocupare și provocare pentru (ne)sportiviPostul – preocupare și provocare pentru (ne)sportivi Pentru fiecare dintre noi, postul are semnificații diferite: curățenie spirituală si interioară, înfranarea de la cele "carnale", detoxifiere etc. Oricare ar fi motivele pentru care ținem postul, alcătuirea meniurilor devine o preocupare zilnică. Pentru cei care fac și sport constant, […]
  • ”Trebuie atins obiectivul””Trebuie atins obiectivul” Citesc în dimineața asta un articol în care prof. Mircea Miclea explică cele trei atitudini de învățare pe care adulții ar fi bine să le adopte pentru a face față unui viitor impredictibil, amenințat și de (senzația că ”știm totul” dată de) ChatGPT, aflat ”la un click distanță”. Și […]
  • Video – încălzirea dinaintea antrenamentului pentru picioareVideo – încălzirea dinaintea antrenamentului pentru picioare Cum să ai fesieri tonifiați dacă spatele ”te ține”? Cum să dispară celulita dacă nu folosim la maximum musculatura posterioară a coapsei (spatele piciorului)? Tonifierea fesierilor și coapselor depinde nu doar de tipul exercițiilor pe care le facem, ci și de o bună flexibilitate, […]
  • Varza murată – doar pentru bărbați…Varza murată – doar pentru bărbați… În Oltenia, femeia, spirit moale și cam nevricos (doar cand e cazul), nu se atinge de varza de pus în butoi pentru murat.  Și unde dar dacă nu în Oltenia... , femeia doar mișună de colo-colo și dă indicații barbatului cum să pună, ce să dreagă la varza tocmită pentru iarnă: […]

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *