Vascularizarea musculaturii – imposibila la femeile plinuțe? Dar la bărbați?

4Vascularizarea musculaturii (”descoperirea” vaselor de sânge la suprafața pielii) nu este imposibilă, desigur, la nici unul dintre sexe. Singura diferență este că la femei se obține mai greu decât la bărbați din cel puțin 2 considerente:

1. Genetic, femeile au un procent de țesut adipos mai mare decât al bărbaților. Chiar și atunci când reușesc să îl reducă foarte mult (vezi cazul sportivelor care se antrenează cu greutați), tot au un procent mai mare decât bărbații care practică aceeași ramură sportivă. Pot fi la fel de puternice, dar mai puțin ”musculoase”. Nu vorbesc aici despre femeile care se ”tratează” cu androgeni.

2. Rata testosteronului (hormon steroid masculin) e scăzută la femei, ceea ce determină o creștere moderată a masei musculare. Vorbim aici doar de creștere naturală ca rezultat al antrenamentului și nutriției adecvate!

Așa că, a propos de temerea femeilor că se vor ”mări” lucrând cu greutăți, șansele sunt aproape 0 (zero). Vă certific prin propria-mi experiență. Subțierea țesutului adipos și profilarea (nu creșterea!) musculaturii la o femeie este o treabă care se face cu răbdare, muncă și ceva știință – adică, ce știu femeile să facă cel mai bine. Cel mai sigur este că se vor mări pe alte căi, pentru că stresul și timpul nu iartă pe nimeni.

Paranteza fiind închisă și revenind la vascularizare, una dintre tehnicile prin care se ajunge aici (indiferent că ești femeie sau bărbat și considerând că ai atins un procent de țesut adipos care să permită ”epifania” 🙂 ) este TRISETUL: înlănțuirea, fără pauză, a 3 exerciții diferite (cu unghiuri diferite)  pentru aceeași grupă musculară, până la epuizarea zonei lucrate.

În cazul pe care îl exemplific în cele 2 filme, grupa musculară vizată este umărul (deltoidul cu accent pe partea anterioară și mediană a acestuia – în primul film și deltoidul posterior – în al doilea film).

Și pentru că mi-am propus o subțiere+profilare mai bune a părții superioare a coapsei  adaug trisetului pentru umăr, serii lungi, cu greutăți mici, de exerciții pentru partea interioară, laterală și partea posterioară a piciorului/fesierilor.4

P.S. Datorită și din cauza particularității articulației umărului, care permite o arie largă de mișcări și unghiuri, e bine să evitați încărcarea cu greutăți mari (sau prea mari) atunci când lucrați exercițiile de forță sau tonifiere musculară.

P.S. la P.S. La TOATE exercițiile pentru întărirea/mărirea deltoidului, pârghia se face pe articulație (mai instabilă la umăr față de alte articulații ale corpului). Din cauza tehnicii deficitare sau a suprasolicitării, la umăr se produc cele mai multe leziuni. Puteți reduce presiunea, scurtând lungimea pârgiei, adică îndoind cotul la un unghi de 90 (vezi primul exercițiu din primul film), sau executând ridicări parțiale. Mai sunt și alte ”trucuri”, dar ne mai auzim și, până atunci, să le facem bine și corect pe cele ce le avem!

Multumesc, Radu, pentru calitatea înregistării, chiar și în condiții tehnice limitate. 🙂

Up date: Am primit o intrebare interesanta de la Anca: daca e gresit sa lucrezi brat-picior opus: Nu, nu e gresit, e corect si chiar recomandat cand lucrati cu greutati libere sau fara greutati. În cazul exercitiilor facute la aparat, stabilitatea este periclitata si poate afecta corectitudinea executarii.

Related Posts

  • Operațiunea ”exerciții pentru rochia de Revelion ” (ziua 3)Operațiunea ”exerciții pentru rochia de Revelion ” (ziua 3) Acum, că am pus la dospit cozonacul, să începem!..... Și a fost și ziua a 3-a, ajunul Crăciunului, cea în care ne punem la lucru centrul nostru de comandă - ABDOMENUL. Pentru noi, femeile, aici este centrul universului  (pământul, mările și plantele, făcute de Dumnezeu în ziua a […]
  • Operațiunea ”exerciții pentru rochia de Revelion ” (ziua 1) Operațiunea ”exerciții pentru rochia de Revelion ” (ziua 1) Dumnezeu a făcut lumea în 6 zile și în a 7-a s-a odihnit; eu vă propun să lucrăm 8 zile de exerciții fizice de tonifiere, iar într-a 9-a, pe 31 decembrie 2012, să ne odihnim; vom avea toate motivele să ne simtem bine în rochia de seară, perfect adaptată coapselor, fesierilor bine […]
  • Cine sunt, ce-i cu mine…..Cine sunt, ce-i cu mine…..   .....si de ce scriu despre sport, sanatate, carti (1) Despre sport Am inceput sa iau lectii de inot la 5 ani (dar nici acum nu stiu sa inot). In clasa a V a jucam handbal in echipa orasului si volei pe maidan cand inca blocurile nu rasarisera in […]
  • Cu soacra la slăbit sau la tribunal?Cu soacra la slăbit sau la tribunal? Soacră-mea s-a îngrășat! Să-i fie de bine, ar zice unii mai răi de gură. Stai să vezi că nu-i chiar așa.... Cu vreo două săptămâni în urmă, mă întâlnesc cu soacră-mea pe stradă. Nu-mi răspunde bine la salut, că-mi slobozește dintr-o suflare: - ”Am slăbit 3 kile într-o săptămână.” […]
  • Jos burta! Sus…costumul de baie!Jos burta! Sus…costumul de baie! Din punctul meu de vedere, les jeux sont faits rien ne va plus; dar, daca totusi insistați si dacă v-ati propus ca, in concediu, sa aratati (mai) bine in costumul de baie, pastrati ca ultima optiune "napustirea" asupra regimurilor de tipul 2 frunze de salata si restul apa. Ca rezultat, […]

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *