Nou: vitamina D crește eficiența mușchilor

Vitamina DPână ieri, știam despre vitamina D doar că este esențială în dezvoltarea bebelușilor, pentru sănătatea oaselor. De ieri, știm cu dovezi clare că aceasta îmbunătățește funcția musculaturii scheletice, prefigurând un viitor mai performant atât pentru sportivi, cât și pentru nesportivi. O arată negru pe alb studiul proaspăt, chiar fierbinte, prezentat ieri, 18 martie 2013, la conferința anuală a  ”Society for Endocrinology”, Harrogate, Marea Britanie.

Sunt primele cercetări care arată legătură directă între nivelul vitaminei D și eficiența musculară. Ba mai mult, metabolismul muscular aerob pare să se îmbunătățească odată cu suplimentarea vitaminei D.

Deși este un studiu la scară redusă, acesta deschide o importantă direcție de cercetare în creșterea rezistenței osoase la persoanele în vârstă și îmbunătațirea capacității de efort a sportivilor.

“Pacienții cu deficit de vitamina D se confruntă deseori cu simptome de oboseală musculară. Descoperirile noastre, pe un grup mic de pacienți cu nivel foarte scăzut de vitamina D, arată că eficiența musculară se îmbunătățește semnificativ  odată cu creșterea nivelului de vitamina D”, declara unul dintre cercetători.

Scăderea nivelului vitaminei D în rândul populației se profilează ca o chestiune de sănătate publică, de aceea și numărul cercetărilor asupra beneficiilor și modalităților de suplimentare a acesteia s-au înmulțit.

Un alt studiu interesant asupra vitaminei D, publicat la începutul lui februarie 2013, arată o legătură strânsă între creșterea Indicelui de Masă Corporală (IMC) și scăderea nivelului de vitamina D din organism. În timp ce IMC a crescut cu 10%, concentrația de vitamina D a scăzut cu 4%. Studiul mai indică faptul că reducerea expunerii la soare are legătura cu acumularea kilogramelor pe timpul iernii și că obezitatea ar putea rezulta dintr-o reacție excesivă de adaptare a organismului la iarnă, când secreția de vitamina D scade.

Tocmai când noi, românii, tăiem/mâncăm porcul și nu… peștele – o importantă sursă de vitamina D.

Vitamina D este sintetizată în piele sub acțiunea razelor ultravioletSomon la gratare, a expunerii la lumină naturală – sursă primară. De aceea, pentru combaterea rahitismului la bebeluși, medicii recomandă suplimente de vitamina D și expunerea la soare.

În lipsa soarelui, alimente care conțin vitamina D: peștele gras (hering, somon, sardele), lapte, iaurt, ouă, ciuperci, unt.

Atenție, nici excesul de vitamina D nu e bun! De….!

Related Posts

  • “Personalitatea noastră, cel mai mare producător de stres.” (II)“Personalitatea noastră, cel mai mare producător de stres.” (II) 2. PERSONALITATEA "E o chestie groaznică." zice doctorul Cristian Răchitan. "Personalitatea este cel mai mare dușman al omului." Mintea procesează informația, apoi o trece prin ultima cameră, personalitatea, mare producător de stres. La aceasta se adaugă alte determinări, dar și […]
  • Cafea cu o Zuleiha neașteptată (I)Cafea cu o Zuleiha neașteptată (I) În inima Cotrocenilor, unde altundeva dacă nu pe Louis Pasteur (38), s-a cuibărit, de puțină vreme, "La petite bouffe" *. O cafenea discretă privind, din colțul său de grădină - cu patru mese și un prici - spre străduțele largi, îmbrăcate într-o liniște boemă de sfârșit de iulie. Locul e […]
  • Brandenburg spre Thomas MannBrandenburg spre Thomas Mann Într-o anume fereastră a unor zile la mare, lumina se umple așa, ca în poza de mai jos, de lapte crud. E clocot rece, metalic lumina asta. N-o vezi tot timpul. În orice caz, nu cu ochii o percepi, ci cu o cută de suflet pe care n-ai voie s-o încredințezi decât, cel mult, ferestrei […]
  • În fitness – mai mult nu însemnă (neapărat) mai bine…. În fitness – mai mult nu însemnă (neapărat) mai bine…. ....dimpotrivă! Câteodată, din generozitate față de noi înșine, comprimăm timpul într-o eprubetă și încercăm să recuperăm ceea ce n-am putut, n-am gândit, n-am simțit, n-am știut, n-am aflat să facem cu mai mult timp în urmă. Odată pornit motorul, acordă-i timp suficient pentru […]
  • Un exercițiu simplu pentru abdomen și talieUn exercițiu simplu pentru abdomen și talie Ninge in luna lui marte, cum ar fi putut spune poetul dacă ar fi apucat ziua de azi - timp potrivit pentru stat la adăpost și făcut un exercițiu simplu pentru abdomen și talie. Și pentru că e miercuri, e un exercițiu simplu. Când spunem exerciții pentru abdomen, foarte mulți dintre […]

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *