KARATE: Maria învață să fie fulgerul blând

Centura alba Maria04“Totul in univers respiră în afară putere, iar in interior blândețe”

”După ce Dumnezeu îl ferici cu trei fiice una după alta, veni și rândul băiatului să împlinească așteptarea tatălui. Și-l crescu cu mândria că Prâslea cel voinic ca altul nu-i, și-l purtă de colo-colo după el, și-l introduse de mic în tainele universului care respiră în afară putere.

Băiatul de 3 ani și tatăl lui erau cei mai înfocați participanți la galele de box din oraș. Iar când băiatul desenă cu mult talent un boxeur, tatăl văzu în aceasta semnul că puștiul trebuia să urmeze o carieră în box. De atunci, tatăl își canaliză toate eforturile ca băiatul lui să ajungă mare boxeur, fără să se îngrijească să-i modeleze acestuia și interiorul; el întelese că mânia e școala cea mai bună. Când, peste aproape 20 de ani, talentul la desen al băiatului, devenit brusc bărbat, se manifestă clar ca lumina zilei, trenul n-a mai putut fi prins, plecase. Boxeur mare n-a ajuns, dar ar fi putut deveni un desenator talentat, dacă tatăl său ar fi văzut la timp ceea ce trebuia și dacă ar fi avut grijă să-i sădească acestuia mai multă blândețe la interior.

Centura alba Maria15Am folosit această parabolă ca să introduc faptul că Maria, fata mea, a trecut cu bine și cu emoții mari primul examen de centura albă la Karate Goju-Ryu. A fost exclusiv dorința ei de a urma acest sport, fără nici cel mai mic impuls din partea familiei, continuând în paralel activitățile de baschet, engleză și pregătire intensivă pentru concursurile de matematică, română, cunoștințe generale. În același timp, Maria este pasionată de pictuă și desen, urmând vreme de doi ani cursuri de pictură.

Aseară, am avut impresia că sunt la cinematograf, urmărind un film japonez bun, în care disciplina, respectul față de maestru și față de ceilalți, forța bine controlată și bine dirijată, agilitatea sunt valorile cele mai de preț. De la copilași de 4 ani, până la elevi mai mari, toți au respirat într-un singur șuierat, toți s-au mișcat ca o trupă de elita: serioși, disciplinați, atenți, talentați. A fost pentru mine (cred că și pentru ei, Maria spunându-mi că a fost una dintre cele mai frumoase zile) nu doar un film bun, ci și o lecție de viața, de respect pentru celălalt.

Centura alba Maria11Sensei Cristian Bogză, 7 dan Karate Goju-ryu, le spunea aseară copiilor, la decernarea diplomelor, că ”munca lor este școala și sportul”. Într-adevăr educația și sportul creează nu doar oameni bine pregătiți într-un domeniu sau altul, dar și caractere. Cu câtă emoție și seriozitate și-au luat copiii munca în serios!

Am plecat din sală cu imaginea unui puști care, vizibil emoționat, și-a uitat o bucată din exercițiu. Și-a acoperit ochii cu palmele și nu i-a mai descoperit până la terminarea concursului. Nu știu dacă a plâns, dar cred că a fost copleșit de rușinea, poate neputința, de a nu se fi ridicat la nivelul pentru care se pregătise. Reacția lui m-a înduioșat, pentru că știu de la Maria cât de mult au muncit pentru acest examen, dar m-a și bucurat într-un anume fel. N-a râs de ”isprava” lui, n-a privit sfidător spre juriu, n-a făcut giumbușlucuri ca Centura alba Maria05să distragă asistența. Și-a consumat singur și nemângâiat greșeala, acoperit în ”tăcere”, cu umilință. Eu i-aș fi dat o diploma de ”cel mai frumos gest”. Asta înseamnă un caracter în formare, asta ar trebui să dăruiască sportul copiilor: disciplină, caracter, personalitate, respect, competitivitate în sensul fairplay, echilibru, sănătate etc.

Revenind la parabola de început, nu știu ce va dori Maria să facă pe viitor, dar eu, ca părinte, sunt obligată să-i deschid cât mai multe piste și perspective pe care, mai târziu, să-și aleagă Centura alba Maria06singură să meargă. Pentru că viața se dovedește uneori ironică și e bine să fii pregătit să ”ripostezi” cu cât mai multe atuuri.

Despre Karate Goju-Ryu

Karate Goju-Ryu  este o disciplină de autoapărare originară din China, dezvoltată și rafinată ulterior în Japonia. Sportul acesta poate modela o persoană nu doar fizic, ci și psihic, emoțional.

Chojun Miyagi, întemeietorul acestei discipline înțelegea prin stilul Goju-Ryu – combinație de tehnici hard și soft – îmbinarea armonioasă a forței cu suplețea, a asprimii cu blăndețea. “ Totul in univers respiră în afară putere, iar in interior blândețe”, spunea el.

În Karate fiecare mușchi din corp este folosit, antrenamentul ajutând la îmbunătățirea agilității, flexibilității, forței și coordonării.

În special în cazul copiilor, cel mai mare beneficiu al practicării de Karate constă în formarea caracterului și Centura alba Maria02personalității în sensul autodisciplinei, stimei de sine, smereniei, respectului față de alții, loialității. Karate Goju-Ryu (Go înseamnă dur, ju – blând), derivat din “Yin & Yang“, aduce echilibru în arta autoapărarii.

De asemenea, pentru consolidarea sistemului respirator și întărirea organelor interne, o parte însemnată a antrenamnetului contribuie la Centura alba Maria01deprinderea unor tehnici dure și blânde de respirație. Antrenamentul de  Karate Goju-Ryu este structurat astfel încât să se potrivească vârstei și capacității fizice a participanților.

Centura alba Maria14

 

 

În foto dreapta, Maria alături de antrenoarea ei Oana Sebe, 2 dan Karate Goju-ryu, datorită căreia a îndrăgit atât de mult sportul acesta, al disciplinei și al respectului. Oana Sebe are întreaga mea admirație și nu doar a mea. Mulți părinți au plecat aseară mândri și bucuroși de performanțele copiilor lor.

Referințe:
Federația Română de Karate

Related Posts

  • Sportul nu face cadouri silueteiSportul nu face cadouri siluetei - ”Vă rog, doamnă, luați loc aici.” - ”Ahhaa, nu, mulțumesc. Nu sunt însărcinată.” Sportul nu funcționază pe post de pilulă de a doua zi! Adică azi mănânc oricât și fac mișcare mâine (unde mâine desemnează generic un viitor improbabil, presărat cu obstacole de ordin obiectiv, dar […]
  • Postul intermitent: când e mai bine postești pentru a slăbi?Postul intermitent: când e mai bine postești pentru a slăbi? Dacă ții post intermitent (intermittent fasting) fără să obții vreun rezultat pe cântar, poate fi din cauză că sari peste masa greșită. Este ceea ce sugerează un studiu recent. Beneficiile postului intermitent Postul intermitent are efecte similare restricției calorice, dar este […]
  • Amor floral-pascalAmor floral-pascal A nins și azi. Câte un vânticel a pieptănat când și când coamele cireșilor și prunilor. Petalele merilor, în strâns amor abia înfiripat, s-au ținut bine. M. mă anunță, lunând-o înaintea mea pe cărarea spre livadă, că a înflorit busuiocul. Hei, e rozmarin, nu busuioc! Își râde-n barbă […]
  • Cel mai bun partener de antrenamentCel mai bun partener de antrenament Mi-a cerut sa il inscriu la cursa copiilor si am crezut ca glumeste. A insistat si l-am inscris. Mi-a cerut sa mergem in parc sa il antrenez si iar am crezut ca glumeste. A insistat si am mers. Am alergat cot la cot si ne-am cronometrat. Ca niste sportivi adevarati. Nu s-a vaitat o […]
  • Horoscop sportiv 2020Horoscop sportiv 2020 Uf! Am terminat si horoscopul discurilor pentru 2020. Iata ce ne rezerva astrele: - 🎤 Daca disc in CD player folosesti, continua sa fluieri. Sigur vei intari musculatura degetelor si o vei slabi pe cea a feselor. Hai, nu te supara, frate ! Stii si tu asta.... Astrele […]

You may also like...

1 Response

  1. marius says:

    Felicitari Maria pentru acest important rezultat si la cat mai colorate centuri!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *