Cântecul evreiesc Hava Nagila are rădăcini româneşti

De câteva zile bune fredonez din sculare până în culcare (cum ar fi zis bunică-mea) Hava Nagila – una dintre cele mai cunoscute melodii ale planetei.

Originea cântecului se găseşte într-un orăşel bucovinean din apropierea Cernăuţilor.

Interpretarea Veronikăi Berger mi-a alimentat şi mai mult obsesia. Zic obsesie pentru că am simţit, dincolo de frumuseţea, simplitatea şi bucuria pe care le transmit cântecul, că ceva îmi e cunoscut. Ceva care, vorba cutărui poet, din “adâncuri” vine. Rădăcini evreieşti se pare că nu am, deşi multitudinea pistruilor de pe faţă (bine că s-a inventat fondul de ten)  s-ar putea să mă contrazică…. . Nu ştiu.

Căutând (unde altundeva) pe Internet, am aflat cu suprindere (vezi Wikipedia) că Hava Nagila are rădăcini româneşti şi se dansează în stilul horei bucovinene.

Fiind iniţial un cântec tradiţional religios evreiesc, pare-se că versurile au fost inspirate de Psalmul 118:24: “Aceasta este ziua pe care a făcut-o Domnul: să ne bucurăm şi să ne înveselim!”.

La începutul secolului XX, Hava Nagila ajunge la Ierusalim graţie unor emigranţi hasidimi, iar în jurul anului 1918 i se adaugă versuri ebraice.

Se cântă şi dansează în special la nunţile evreieşti…..,dar şi la orele mele de Zumba.

Una dintre cele mai frumoase interpretari ale Hava Nagila – Harry Belafonte http://www.youtube.com/watch?v=n-ShRNf81GQ

N-am găsit însă o variantă românească!

Hava nagila  Hava nagila Let’s rejoice

Hava nagila ve-nismeḥa  Let’s rejoice and be happy   (se repeta)

Hava neranenah Hava neranenah Let’s sing

Hava neranenah ve-nismeḥa Let’s sing and be happy   (se repeta)

Uru, uru aḥim! Awake, awake, brothers!

Uru aḥim be-lev sameaḥ Awake brothers with a happy heart   (se repeta de patru ori)

Uru aḥim, uru aḥim! Awake, brothers, awake, brothers!

Be-lev sameaḥ With a happy heart

Vezi şi http://www.romanialibera.ro/actualitate/transilvania/hava-nagila-are-radacini-romanesti-220982.html

Related Posts

  • Cum am fost, cum sunt azi!Cum am fost, cum sunt azi! NO COMMENT
  • O delicioasă plăcintă dieteticăO delicioasă plăcintă dietetică Plăcinta asta are parfum de Veliko Tarnovo. Am mancat-o prima dată pe terasa la Stratilat, o cofetărie intinsa pe 2 etaje, cu mese lucioase ca glazura de pe prajiturile din multele vitrine insirate peste tot - chiar si pe scara interioară - precum acvariile cu pesti exotici. O cofetărie […]
  • 2016, la mare. Peisaj uman 2016, la mare. Peisaj uman "Dăcât" atat va zic: 43 de ani, 2 copii, fosta corporatista si, de 4 ani, n-am avut o zi de concediu....de la sport.
  • Tomnatica salata de fasole rosie, ceapa, patrunjelTomnatica salata de fasole rosie, ceapa, patrunjel Salata (calda) de fasole rosie, ceapa usor sotata si patrunjel din adundenta.Pentru toate siluetele. Toamna asta, in gradina mea, a innebunit patrunjelul! Cum rosii nu mai am, fasolea aceasta rosie mi-a servit drept excelent pretext pentru o minune de salata cu patrunjel din abundenta. […]
  • 5 exerciții anticelulită pentru coapse5 exerciții anticelulită pentru coapse N-am mai scris de ceva vreme un articol cu exerciții, deși se cere. Și mie îmi era dor..... Nu de exerciții (ne întâlnim foarte des), ci de un post mai tehnic. Am așteptat un set de poze care să mă mulțumească și a venit aseară. Fotografului i-am promis o ciorbă caldă, de fasole (de […]

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *