”Stepper-ul ajută la slăbit?”

Stepper 2Da, stepper-ul ajută la slăbit, cu câteva condiții indispensabile…..

Am aflat cu mare bucurie că am și cititori foarte tineri, ceea ce, după mine, contribuie la combaterea ideii care circulă în mediile adulte, să zicem, că devenim conștienți de corpul și limitările noastre fizice abia după 35 de ani, când, ca într-o casă a stafiilor de la Disneyland, auzim zgomote (trosc aici, trosc dincolo) și nu bănuim pe unde-s montate difuzoarele.

Alina, 20 de ani, îmi scria ieri că ar vrea să slăbească câteva kilograme. Și, bravo ei!, n-a dat fuga să-și cumpere ultima ”strigare” în materie de pastile, ci un stepper, devenind mai atentă la ce mănâncă. – ”E o idee bună?”, mă întreabă.

Având în vedere constrângerile Alinei (încă nu-și poate permite să frecventeze o sală de sport), ideea nu e doar bună, ci EXCELENTĂ; condiția de bază fiind să-l folosească precum șamponul de urzică, de 2-3 ori pe săptămână, după care să clătească din abundență cu multă apă chioară, astfel încât rezultatul să nu fie apă de ploaie.  🙂

Va să zică, obiectivul numărul 1 al Alinei este să slăbească folosind un stepper. Ce ar trebui să facă?

Stepperul este un aparat din categoria cardio-training (solicită sistemul cardiovascular: inimă, plămâni, sistem sanguin), care simulează urcatul scărilor, o activitate monument al naturii, pe cale de dispariție din viața oamenilor ocupați.

Partea inferioară a corpului este cea mai intens solicitată: gambe, coapse, fesieri; brațele doar asigură echilibrul. Tocmai de aceea, trebuie să fim atenți la postura corporală în timpul mișcării, la intensitatea și amplitudinea la care îl folosim; în caz contrar, în loc de ”mai puțin la cântar„ vom constata ”mai mult la cântar” și nu vom ști-o poate niciodată de ce.

La ce intensitate și amplitudine trebuie folosit stepper-ul pentru slăbireStepper Bodyguard_Executive_5

Cel mai eficient pentru slăbit este alergatul pe bandă sau, idealul idealului, în aer liber. În lipsa acestor posibilități, bicicleta de apartament și/sau stepper-ul pot fi un compromis la fel de sănătos.

Condiția de bază este ca stepper-ul să fie reglat la rezistență minimă și amplitudine mare, scopul nostru fiind să antrenăm sistemul cardiovascular și nu anduranța (puterea) musculară. Altfel spus, dacă după primele 7-10 minute de folosire, simți că-ți ard coapsele și tragi din greu, înseamnă că aparatul nu este reglat corespunzător scopului tău.

În cazul de față ținta fiind slăbirea, ar trebui să simți pedalele moi și că piciorul se duce cu ușurință până la capătul cursei. Nu fi derutat/ă de faptul că în primele 5-10 minute ți se va părea floare la ureche sau că nu lucrezi îndeajuns. Concluzia o tragi după ce ai stat minimum 30 de minute (dacă nu chiar 40 de minute) pe stepper și ai transpirat din abundență. Ritmul de pedalare trebuie să fie rapid (atât cât îți permite condiția fizică) și constant.

Coapsele în flăcări după 5-7 minute sunt semnul că ai trecut de la procesul de slăbire la cel de tonifiere. Pentru cineva care dorește însă să slăbească, ar putea fi curată amăgire; pe măsură ce folosește stepper-ul la rezistență mare într-un interval redus de timp (15-20 de minute per ședință), locul grăsimii începe să fie luat de masa musculară; aceasta, pe cântar, atârnă mai greu. Și atunci, vei fi stupefiat/ă să constați că după o lună- două de muncă,  cântarul arată mai mult decât înainte, iar copasele tale s-au mărit în dimensiuni. Și uite-așa, stepper-ul devine o mobilă pe care se așterne praful…..

Concluzii

1. Pentru slăbire: rezistență minimă a pedalelor, ritm rapid, amplitudine mare (până la capătul pedalei), minimum 30-40 de minute, transpirație multă, multă. Când scopul este atins (și nu doar), aparatul poate fi folosit și pentru întărirea diverselor grupe musculare ale părții inferioare a corpului: fesieri, coapse, gambe.

Atenție la tipul stepper-ului! Există ministepper-e (de regulă cele mai ieftine) care lucrează preponderent gambele; în acest caz, rezultatele nu pot fi spectaculoase din pricina limitării la o singură grupă musculară care, de obicei, ne interesează foarte puțin.

2: Pentru tonifiere: rezistență crescută a pedalelor, ritm lent, amplitudine redusă, intervale scurte de timp, ”incendii” musculare la coapse, în special.

3. Pentru interval training: variații de viteză și intensitate.

4. Fiind un aparat destinat exclusiv părții inferioare a corpului, e bine să completăm cu exerciții/mișcări și pentru partea superioară pentru o armonizare perfectă.

Poziția corectă pe durata folosirii stepper-ului

Instrucțiunile de utilizare fiind citite cu atenție, următorul pas este stabilirea posturii corecte:

1. TOATĂ talpa stă lipită pe pedală, iar presiunea o exercităm uniform; nu din vârf, nu din călcâi.

2. În timpul mișcării, nu dezlipim talpa de pe pedală, presăm cu toată suprafața tălpii.

3. Spatele drept (nu aplecat spre față sau, dacă stepper-ul are mânere, nu lăsăm toată greutatea pe brațe), bazinul tras spre coloană, umerii relaxați (fără balans).

4. Pentru protejarea părții superioare a coloanei, gâtului, o privim insistent și imaginar pe Mona Lisa lui da Vinci, agățată la nivelul ochilor noștri, și încercăm să-i pătrundem toate secretele.

5. Protejăm zona lombară (mijlocul) prin încordarea fesierilor la fiecare schimbare de pedală.

6. În permanență ne verificăm postura, astfel încât să nu suprasolicităm articulațiile prin inclinarea spre față a bustului; tot efortul trebuie preluat de fesieri, mușchii bazinului, coapsa anterioară și posterioară, gambe, și nu exclusiv de genunchi.

Ar fi de-a dreptul excelent dacă cele 3 ședințe de stepper pe săptămână  le-am completa și cu alte activități de tip sportiv sau, pur și simplu, plimbări mai lungi la sfârșit de săptămână. Efortul acesta odată început, trebuie continuat toată viața. Încet-încet va căpăta aspectul unei rutine, exact ca spălatul dinților, și nici nu ți se va mai părea că trebuie să faci eforturi deosebite.

Dar tu, Alina, care ai întreaga lume la picioarele tale, te poți gândi și la o ”mică” alergare în parc, continând să fii atentă la ce, cât și când mănânci. Mai multe despre cum mănânc eu, am zis aici. Ține-mă la curent cu realizările tale.

Mai jos, două mesaje – al Alinei și al unui berbec ca mine, născut în aceeași zi – pe tema stepper-ului.

”Buna ziua! TI-am descoperit blogul si sunt fascinata! Te admir pentru ce-ai realizat! Am 20 de ani, si mi-as dori sa slabesc cateva kg. Nu m-am gandit niciodata la pastile, si imi place sa fac sport, doar ca nu am posibilitate sa merg la sala,, si acasa nu prea ma pot ambitiona sa fac sport. De curand mi-am cumparat un stepper. E o idee buna? Nici eu nu pot sa tin o dieta, insa am renuntat la chipsuri, cartofi, si mananc doar paine graham. Imi mai poti da niste sfaturi? Multumesc enorm! Alina”

”Tocmai am descoperit adresa ta si ma uit de vreo ora plin de admiratie la ce ai facut. Pozele cu before & after ar trebui sa convinga pe oricine ca poate sa-si controleze trupul si sanatatea. Trebuie sa recunosc ca si eu am reusit, deocamdata, performanta sa slabesc vreo 15 kg. Dar mai am mult pana sa arat ca tine! Tocmai am descoperit la tine pe site ca stepperul meu e bun la asta… il chinui si ma chinuie timp de o ora in fiecare seara si facem impreuna o mare balta sub el. Florin”

Related Posts

  • Nu te minti!Nu te minti! Costumul de baie sau jeans-ii preferaţi te ajută să îţi măsori succesul. Fă-ţi din când în când poze în costum de baie ca să vezi unde ai ajuns. Apropiaţii pot fi drăguţi cu tine; pozele îţi spun cum eşti cu adevărat! În cea de-a două poză: la un an şi jumătate de la […]
  • Voluntariat? Da, dar turcu’ plătește!Voluntariat? Da, dar turcu’ plătește! Citesc în dimineața asta un articol din revista Cariere, via wall-street.ro, și, brusc, simt nevoia de mult suc de lămâie. Neîndoit cu apă. Câțiva angajați ai departamentelor de CSR (Responsabilitate Socială Corporatistă, o meserie relativ nouă) din mari companii povestesc, cu sârg și în […]
  • Caramel cu unt săratCaramel cu unt sărat 200 gr. zahăr pudrăcâteva picături zeamă de lămâie150 gr. smântână lichidă50 gr. unt semi-sărat2 vârfuri sare PREPARARE: Puneți zahărul într-o cratiță cu câteva picături de zeamă de lămâie. Lămâia va împiedica zahărul să se cristalizeze. Folosiți o cratiță largă, […]
  • Borș de pește, hamsii și alte mezelicuri de la mare (II)Borș de pește, hamsii și alte mezelicuri de la mare (II) Îmi mențin un suflu constant. Alerg și observ în detaliu construcțiile abandonate nisipului și buruienilor, dar și gardurile verzi sau albastre, anoste și anapoda, care mărginesc câte o proprietate sau hotel. Aici, esteticul e în fundul gol și abuzat la fiecare 50 de metri. Turistul, […]
  • Cum faci cand n-ai timp de sportCum faci cand n-ai timp de sport Cand vine vorba sa povestesc despre mine, devin cam zgarcita. Insa, despre fitness si nutritie (adica munca mea), as vorbi catu-i ziua de lunga si jur ca n-as obosi. In interviul de mai jos, zic (n-am incotro!) si despre experiente personale, dar si despre colacei in jurul taliei sau cum […]

You may also like...

6 Responses

  1. Andreea says:

    Buna!As vrea si eu sa achizitionez un stepper,dar ma pierd in multitudinea de brand-uri de pe piata.Imi poti recomanda o marca buna?Merci

  2. dumitra says:

    Draga Andreea,
    totul depinde de banii pe care esti dispusa sa-i platesti. Cele mai bune brand-uri sunt, in general, si cele mai scumpe. Ofera si mai multe posibilitati de antrenamenet, dar si de masurare a acestuia, calorii consumate, distanta parcursa etc. Cele ieftine sunt simple, cu doua pedale, fara sustinere pentru brate. Daca in pusculita nu gasesti suficienti bani pentru un stepper cu sustinere pentru brate, e bun si unul micut, cu conditia sa-l folosesti constant, dar sa nu te limitezi doar la tipul acesta de miscare. Variaza cat poti de mult cu plimbari/alergari in parc si exercitii dinamice de tonifiere nu doar a coapselor si feselor, ci si a partii superioare a corpului. Altfel, risti sa creezi un dezechilibru. Din pacate nu-ti pot recomanda o marca anume (pe blog fac ”reclama” doar sportului). Totul depinde de bugetul tau.

    Spo(r)t la cumparaturi

  3. Rebeca says:

    Buna 🙂 SI eu as vrea sa imi achizitionez un stepper, si as vrea sa slabesc cateva kg . Eu mai mult as vrea la abdomen sa slabesc, dar si in celelalte locuri. Dar…stepperul ajuta si la abdomen sa slabesc? Multumesc!
    P.s. Faci o treaba buna cu acest blog. Felicitari!

  4. dumitra says:

    Draga Rebeca,
    Orice fel de miscare este mai buna decat nimic. Mult mai buna. Daca nu ai vreme sa mergi la sala, sa apelezi la un instructor, stepper-ul acasa poate fi o varianta demna. Cu conditia sa-l folosesti mai mult de 2 ori pe saptamana, minimum 30-40 de minute, dar sa combini si cu alte exercitii dinamice/miscari. De asemenea, propune-ti sa mergi mai mult pe jos (chiar intr-un ritm mai alert, vioi), ori de cate ori ai ocazia, sa urci scari in loc sa folosesti liftul, sa mergi pe jos la cumparaturi, sa faci plimbari mai lungi la sfarsit de saptamana.
    In alta ordine de idei, din pacate, corpul nostru nu stie sa slabeasca doar acolo unde ne dorim noi.Cand slabim, slabim generalizat: si la fata, si la maini, si la sani, si la abdomen, si la copase etc. E drept ca zonele unde se aduna tesut adipos din abundenta (in cazul femeilor pe burta, solduri, coapse) devin mai “rezistente” la slabire. De aceea, efortul de tip aerob (alergare, ciclism, stepper, inot, Zumba, aerobic, plimbari la pas vioi etc), in prima faza a slabirii poate da rezultate mai bune decat simpla ridicare a ganterelor, de exemplu. Si daca adaugi si exercitii dinamice pentru coapse, fesiei, abdomen (gasesti tot pe site) rezultatul va fi foarte frumos.
    Si inca ceva – am tot zis pe site si o repet – in planul de antrenament, nutritia ocupa 80%, restul este exercitiu fizic.
    Cu drag,

  5. Stefany says:

    As vrea sa stiu dacă sepparul este bun si pt persoanele care au avut operație de hernie de disc

  6. dumitra says:

    Buna ziua!
    Discutati, va rog, cu medicul care v-a operat. Mai comode pentru spate sunt bicicleta statica si inotul. Dar, repet, luati mai intai legatura cu medicul si asculati recomandarea dumnealui.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *