Modelul Popey de fitness face victime printre bărbați

Dexter_Jackson_mr Olympia 2012

Ce păcat că bodybuilding-ul, un sport care cere muuuultă rigurozitate, disciplină, voință, cunoaștere de anatomie și ceva legi ale fizicii (poate și puțină nebunie), e greșit înțeles în România!

Pentru mulți bărbați, mersul la sala se reduce la ”trasul de fiare” într-un mod urechist, bazat pe sfaturile colegului de aparat sau ale băiatului care supraveghează sala, neținând cont, în primul rând, de particularitățile sale anatomice.

Așa se face că, în cel mai fericit caz, ajung să aibă un corp disproporționat, cu pectorali, brațe, trapez supradimensionați în comparație cu restul corpului pe care nu-l lucrează: Popeye-littlesweatpea1936deloc, foarte rar sau insuficient, astfel încât armonia proporțiilor să fie respectată – un fel de feng shui anatomic, dacă vrei.

E foarte adevărat că, în general, bărbații nu au problema femeilor, aceea de a acumula grăsimi pe coapse, fese, gambe, și nu fac o obsesie din această parte a corpului; dar, la fel de adevărat, este că toată încărcătura excesivă a părții superioare se sprijină pe niște articulații a căror sarcină se dublează sau triplează, în condițiile în care nici mușchii coapselor, fesierii nu sunt pregătiți să facă față, să preia din încărcatură.

Așa se face că mulți bodybuilderi au probleme la genunchi sau acuză dureri lombare din pricina faptului că transferă articulațiilor și coloanei, printr-o postură greșită și nerealizând un blocaj la nivelul bustului, greutatea excesiv de mare cu care-și lucrează brațele sau pectoralii – ca să nu mai pomenesc de posibile rupturi musculare.

O altă cale pe care se aventurează mulți începători este aceea de a lucra direct pentru masă musculară pe un corp care, poate, are mai întâi nevoie de subțiere (la bodybuilderi, procentul de grăsime se află în jurul valorii de 4%, adică grăsime cvasiinexistentă). Altminteri, cum se vor vedea pătrățelele sau bicepșii sub cămașa care stă să crape?

Și, în sfârșit, un alt păcat în care cad mulți bodybulderi este acela de a renunța cu desăvârșire la sporturile de anduranță (alergare, înot, fotbal, baschet, aerobic etc.) pe motiv că pierd masă musculară. Nimic mai adevărat. Pentru sănătatea sistemului cardiovascular și chiar a minții (efortul de tip aerob îmbunătățește funcția cognitivă: vezi articolul Și bărbații fac aerobic! Cei inteligenți!) acestea nu trebuie să lipsească din planul unei săptămâni de antrenament.

Ca să nu creadă bărbații ca am ceva cu ei, spun că există și femei cu păcatele lor, printre care acela de a se cala excesiv pe partea inferioară (vezi aici și articolul despre cum ne subțiem coapsele) a corpului în detrimentul brațelor (motivul fiind că nu vor brațe mari), a mușchilor care susțin coloana vertebrală. Să nu uităm că aceștia sunt responsabili cu echilibrul și postura, iar pentru cele cu joburi sedentare, coloana vertebrală e chiar mai importantă decât subțirimea coapselor.

Dragi combatante, brațele se umflă când lucrezi cu greutăți mari. Folosirea unor gantere de 500 gr. sau un kilogram nu dăunează aspectului – doar îl completează.

Related Posts

  • Foto de pe maluri adunate (2021)Foto de pe maluri adunate (2021)
  • Iubirea scafandrului din apa de smaraldIubirea scafandrului din apa de smarald El - scafandru la Petromidia; ea - profesoară în Turcoia, un sat cu o mână de locuitori pe maul drept al Dunării. El, prezent mai mult sub apele lacului Iacobdeal, unde se antrenează singur, arșița și vânturile dobrogene nu-l dovedesc cum o fac mormanele de gunoaie lăsate în urma lor de […]
  • Flotări ușoare pentru triceps definitFlotări ușoare pentru triceps definit Eu, pe pielea și mușchiul meu, m-am supus timp de o lună, dimineața și seara, unei provocări: am inclus la finalul exercițiilor pentru abdomen/spate/fesieri și ”neprietenoasele” flotări - 120/zi - în diverse variante. În tot acest timp, cu greutăți, am lucrat brațele doar o zi pe […]
  • Cine sunt, ce-i cu mine…..Cine sunt, ce-i cu mine…..   .....si de ce scriu despre sport, sanatate, carti (1) Despre sport Am inceput sa iau lectii de inot la 5 ani (dar nici acum nu stiu sa inot). In clasa a V a jucam handbal in echipa orasului si volei pe maidan cand inca blocurile nu rasarisera in […]
  • Stresul îngrașă. Cântarul urlă, disperarea crește!Stresul îngrașă. Cântarul urlă, disperarea crește! STRES + DIETĂ NU = LOVE Știai că, atunci când suntem stresați, nu slăbim? Parole d'honneur! Știu, e un truism. Și poate tocmai de aceea uităm și, cu cât rezultatele pe cântar sunt mai încăpățânat stagnante sau chiar mai rău, cu atât ne cresc angoasa și stresul.  Una […]

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *