Să fie caloriferul cauza obezității?

Femei la CostinestiCitind concluziile pe marginea unui studiu Obesity Reviews, care spune că nu doar alimentația și efortul fizic sunt responsabile de obezitate, ci și încălzirea centrală, îmi vine în minte îndemnul de tristă amintire ”vă e frig, mai puneți o haină pe voi!” și nu știu dacă să râd sau să plâng…..

În comunism, poate eram mai slabi; dar ne lipseau mâncarea, căldura, iar munca era …unica distracție. Îmi amintesc iernile când, la lumina chioară a lămpii cu gaz, ne înghesuiam toți 6 într-o singură cameră, moderat încălzită de o sobă pe motorină, de care tata făcea rost pe cale ilicită (să te descurci era calitatea nr. 1); că iarna, când vintrele dădeau pe dinafară, aterizam iute în niște cizme lungi de cauciuc, fuga la wc-ul din fundul curții și slobozeam cu tărie …rugăciunea ca bucile să nu crape de frig; că, fiind 4 guri hămesite, mama ne trezea la ora 5 dimineața (făceam cu rândul) – iarnă sau vară – să stăm la coadă pentru trei iaurturi acre, o sticlă cu lapte, câteva portocale, câteva banane verzi după care tânjeam 2 săptămâni până se coceau….

– ”Doamnî (la Brăila, toate cuvintele terminate în ă se rostesc cu î :), las ș ieu sacoșa aci, mi-am uitat banii acasî ; până deschidea alimentara, aveam timp berechet, să dau o fugă, în timp ce aerul tare al dimineții mă trezea complet la viața atât de previzibilă prin rutina ei.  Nu cred că ne plângeam, nu-mi amintesc, făcea parte dintr-o înțelegere tacită: nu stăteam la coadă, nu mâncam: Ne vedeam apoi de școală, de teme, de munca fizică alături de părinți. Cu toate astea, deși a fost greu, nu eram un copil nefericit, doar încrâncenat. 🙂 De multe ori, nefericirea se naște când ai termen de comparație, eu nu aveam – mă născusem fără.

-”mnezeii mă-tii di copchil, iar ai consumat batiriili” răsuna săptămânal în casă – adormeam pesemne cu cartea în mână înainte să sting lanterna; o găsea tata sub pat complet consumată, asta însemna că iar trebuie să se-nvârtă de niște baterii, cum făcea și cu ouăle, care nu ne lipseau, totuși, niciodată (mă și mir cum de n-am dat în gălbinare). Avea o vânzătoare căreia îi făcea probabil cu ochiul (geamăn tânăr căruia îi plăcea să socializeze, chiar dacă avea nevastă și 4 copchii acasă 🙂 ), altă explicație n-am. 🙂

Pacrul Tineretului iarnaParanteza amintirilor fiind închisă, este un adevăr faptul că în epoca încălzirii centrale, nivelul consumului energetic zilnic a scăzut considerabil, iar obezitatea a devenit boala secolului. 

Omul modern a păstrat apetitul atavic pentru consumul grăsimilor (accelerat iarna), dar n-a făcut reglajul în ceea ce privește adaptarea la mediul ambiant: viața e din ce în ce mai simplă, mai comodă și mai cu gust….; folosim scările…rulante, mașina până la intrarea în casă, la cumpărături nu mai mergem pe jos, curățenie face femeia, de grădină se ocupă….grădinarul, zăpada de pe alee e dată de primărie, cu copiii se joacă bona… etc. Toate acestea înseamnă consum…în minus.

– ”Nu mănânc mult, dar mă îngraș și cu apă” – am auzit de multe ori. Adevărat, poate nu mănânci mult, dar nici nu consumi și nici nu supui organismul vreunui stres termic sau fizic (mental, știm).

Maria si Stefan_iarnaDespre cum arde calorii expunerea la frig am mai scris, închei spunând doar că pentru cei care vor să revină la siluetă, iarna poate fi un catalizator bun: nu zic să faci baie precum fratele rus 🙂 la copcă sau duș cu apă rece , dar să te plimbi, să alergi, să schiezi sau să faci alte activități în aer liber îmbrăcat lejer, poate fi la îndemâna oricui.

Știu, mă vei întreba, când? Și asta e tot o problemă a omului modern. Paradoxal, deși viața a devenit mai ușoară, timpul nu ne mai ajunge!

P.S. Copiii mei (presupun că nu sunt singurii) nu dorm înveliți, nu suportă mănușile, fularul, nu le place să fie înfofoliți. Teama de frig devine obsesia păriților moderni. Experiment: încercați să dormiți într-o cameră rece timp de câteva zile, o săptămână. Veți slăbi!  

Related Posts

  • Cremă braziliană pentru sportiviCremă braziliană pentru sportivi Ce e bombat, ciocolatiu și se mișcă în ritm de samba? Exact, o braziliancă ! Dar dacă are și ouă? Nu, nu e un brazilian. 🙂 E o cremă braziliană derivată dintr-o crème brûlée.  INGREDIENTE: ½ l lapte 6 ouă 4 lingurițe zahăr (cu vârf sau fără) 🙂  1 […]
  • Cartea celor cinci gusturiCartea celor cinci gusturi Fir-ați ale naibii, că frumoase mai sunteți, a strigat într-o seară o doamnă gătită și foarte grăbită, care mi-a tăiat calea cu o viteză suspectă. De puțin m-a ratat. Am recunoscut-o imediat pe Roubini (Raraou - nume de scenă) din cartea asta, femeia rămasă prizonieră în mintea fetiței […]
  • Eforie mon amour IV (conjuncția Eforie Nord – Saturn)Eforie mon amour IV (conjuncția Eforie Nord – Saturn) Capătul plajei din Eforie Nord ne-a alungat și el. Acolo, lângă golful pescarilor unde ne-am aciuat anul trecut, plaja fusese refăcută cu fonduri europene. Astazi, însă, intrarea în apă e plină de pietre si pietricele, nisip de diferite granulații. Pănă să dai de un petec curat de nisip […]
  • Fluturași de bălegar (II)Fluturași de bălegar (II) Meargă pictorii la țară Ca să piară De caldură și de praf!  Mie dați-mi străzi pavate Măturate, - Dați-mi cinematograf!  Ca un fluture pe floare, Beat de soare, Pentru ce să mor așa? Nu mai vreau țărănci naive, Primitive... Mie dați-mi […]
  • Aprilisme cu pistil (I)Aprilisme cu pistil (I) Sub coama unui măr Golden și in coasta unui trandafir parfumat ca gata de dulceață, tufa asta de rozmarin - cu flori azurii de o gingășie si discreție nemeritate de o tulpină atât de dură si frunze aspre ca acele de brad - tufa asta, deci, sta de vreo 7 - 8 ani. Nu îngheață, nu se […]

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *