Postul – cea mai bună ”cură” de slăbire după Revelion

Cos cu legumeÎnainte de a-ți pune echipamentul de sport și de a (re)veni la locul…transpirației, ia măsuri de îndepărtare a ispitei din frigider; nu să-ți faci cruce sau să porți ametist la gât 🙂 înainte de deschiderea ușii acestuia, ci să-ți propui 2-3 zile de post pe săptămână. Aceasta însemnând excluderea cărnii (de pământ, cum ar veni 🙂 ) și înlocuirea cu legumele (românești) de sezon (încă mai avem morcovii noștri, nu-i așa?), proaspete sau murate – excelente și pentru curățarea colonului -,  pește, fructe de mare, proteine vegetale ca fasolea uscată, lintea, hrișca, quinoa.

Una dintre legumele ”medicament” pentru perioada de revenire este varza murată sau proaspătă. Crudă, în salată, sau murată, ușor înăbușită cu ceapă și o lingură de ulei extravirgin de măsline adăugată la final, varza este un aliment cu calorii negative Varza muratacare ajută la scăderea în greutate și eliminarea toxinelor. Sunt total împotriva curelor de slăbire cu supă de varză, (vezi de ce) sunt pentru leguma mâncată ca atare sau în asociere cu proteine de origine animală/vegetală.

Varza murată este și un aliment probiotic, eficient împotriva constipației (cei care mănâncă multă carne ar trebui să-l consume des; excesul de carne constipă) și balonării. Cei sensibili la excesul de sare trebuie să se orienteze către varza natur. 😉

Obișnuim, mai cu seamă în perioada iernii, să căutăm vitamina C în citrice, uitând că și legumele verzi cum sunt salata, broccoli și chiar varza murată au un bogat depozit. 

Morcov si telinaNe mai putem gândi la ceapa roșie, un excelent aliment care pune umărul la prevenirea apariției cancerului ovarian, combinată cu morcov proaspăt, țelină și puțin pește afumat (în schema asta, mie îmi place macroul) – mmmmm, ce salată grozavă și ușoară rezultă.

Prazul sau nostalgia după ”Nea Mărin miliardar” (eu, născută la Brăila 🙂 , am văzut praz pentru prima dată în filmul lui Nicolaescu; iar de mâncat, s-a întâmplat în București, în perioada studenției 🙂 🙂 ), mâncat ca atare sau înăbușit, cu puțin bulion, la sfârșit adăugate câteva măsline naturale…. Simplu și ușor.

Sfecla roșie, o mină de fier se află-n-trânsa, sau ridichea neagră; eu dau Ridiche neagracopiilor când sunt răciți și tușesc, sirop de ridiche proaspătă cu miere. Dă rezultate.

Conopida, cartofii, guliile – să nu le uităm nicicând, cu atenție la modul de preparare a cartofilor! Cum e iarnă, încinge cuptorul și coace cartofii în coajă (nu-i pune în foaie de staniol). Îmi place mirosul cartofilor copți; când li se face copiilor poftă de cartofi prăjiți, ajungem, după o discuție perfect democratică 🙂 ,  la cartofi copți și în nici un caz seara. 🙂 Sunt oare o mamă cool….?

Și cu ce ne-ndulcim? Cu fructe! Excelente perele pergamut în perioada asta (le cumpăr din piață): conțin fibre, pectină, nu îngrașă. Imi plac perele, nu și gazele lor. 🙂 🙂 De aceea, eu le mănânc mai spre seară, când oricum toate pisicile sunt negre… 🙂

Magiunul (fără zahăr, la care eu am muncit în toamnă 2 zile) e de mare ajutor. Două-trei Dulceata de afinelingurițe potolesc pofta de dulce. Deși au o concentrație mare de zahăr, bune și prunele uscate.

Afine de padureAfinele de pădure, puse din vară la congelator, le mâncăm dimineața cu iaurt slab. Până în primăvara mai avem resurse….(În foto dreapta, o mostră de dulceața de afine acrisoara, cu foarte putin zahar – stoc epuizat rapid.)

Nuci proaspete

 Nucile, migdalele, de mâncat dimineața sau ca gustare. Cerealele (grâu, ovăz, secară etc.) mâncate dimineața țin de foame, potolesc pofta de dulce și conțin multe vitamine.

Hai că nu-i greu, până-n primăvară, când dă firul…urzicii, nu mai e mult!

A! Și apă multă, multa! Dar și ceaiul alb/verde poate fi luat în seama.

Related Posts

  • Cum ne subțiem după RevelionCum ne subțiem după Revelion Se pare că am acumula, între Crăciun și Revelion, între 0,4 și 0,9 kilograme, o greutate pe care, zic cercetătorii, ”probabil” n-o prea mai pierdem în cursul anului și care ar contribui la o creștere constantă a greutății corporale. Ar fi un ”dar” pe care ni-l facem în ultima perioadă a […]
  • Avem și pe portocaliuAvem și pe portocaliu Foto credit: Ștefan, băiatul meu, 9 ani  Fitness model: mamă-sa, 46 ani
  • De la -10 grade la +10. De blogDe la -10 grade la +10. De blog Sunt un sloi de gheaţă care arde pe dinăuntru. Între senzaţia de ger care îmi intră prin toţi porii până în măduva oaselor şi senzaţia de arsură, graniţa e subţire ca o părere. Obrajii, coapsele, extremităţile îmi ard de ger, dar alerg. Alerg şi ştiu din anii trecuţi că […]
  • Să…bucătărim și pentru talieSă…bucătărim și pentru talie De când am pornit pagina de FB ”Rețete ușurele pentru subțirele”, cred ca am lăsat impresia că gătesc mai mult decât fac sport. Vă asigur că, în ceea ce privește sportul, nu s-a schimbat nimic. Altfel, ziua de lucru s-a mărit... 😉 În video, un excelent exercițiu pentru talie. Este la […]
  • Modelul Popey de fitness face victime printre bărbațiModelul Popey de fitness face victime printre bărbați Ce păcat că bodybuilding-ul, un sport care cere muuuultă rigurozitate, disciplină, voință, cunoaștere de anatomie și ceva legi ale fizicii (poate și puțină nebunie), e greșit înțeles în România! Pentru mulți bărbați, mersul la sala se reduce la ”trasul de fiare” într-un mod […]

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *