Fasolea cu ciolan, o indigestă ”tradiție românească”

”…La popa Ion Zamă a venit în vizită profesorul Dimitrie Gusti (sociolog, filosof, unul dintre întemeietorii Muzeului Satului) şi părintele l-a ospătat cu o ciorbă de fasole de post foarte gustoasă. Dimitrie Gusti a întrebat cum o face şi părintele i-a explicat: alegi o găină cât mai grasă, o tai, o fierbi, apoi scoţi carnea şi fierbi în zeama ceea fasolele. Iese o foarte bună ciorbă de fasole „de post”. Îi plăcea şi mitropolitului de la Chişinău.” (Dimitrie GUSTI și colaboratorii – Cornova 1931)

De vreo câțiva ani (să fie vreo 10? poate mai mult),  aud vorbindu-se în stânga și-n dreapta de obiceiul românesc de 1 Decembrie de a mânca musai fasole cu ciolan (afumat). Lăsând la o parte faptul că sărbătoarea noastră națională pică în plin postul Crăciunului, primarii noști se întrec în a da în populație cu această ”mâncare tradițională”, mai ales că se apropie și ziua votului.

În mintea mea nu se face sub nici o formă legătura între fasolea cu ciolan, tradiția românească și 1 Decembie; mama n-a gătit vreodată fasolea cu ciolan, poate doar cu mici bucățele de slănină pentru un gust ca de post și doar iarna, cât ne ținea porcul tăiat înaintea Crăciunului; ciolanul (adidasul), alături de căpățână și urechi, le folosea la piftie.

Dar, cum mama nu este o autoritate în domeniu, m-am dus la cartea cărților în materie de ”Bucate, vinuri și obiceiuri românești” a lui Radu Anton Roman: nici o pomenire clară, explicită, în sensul căutat de mine. Singurele referi la ciolan sunt cele în rețeta de piftie, în cea de ”picior de porc afumat ca la Gheorghieni” în care ingredientul numărul doi nu este fasolea, ci varza, lângă care se pun cartofi, și o rețetă din Banat cu adaosuri inimaginabile (pentru mine) de pastramă afumată de gâscă, cârnați de porc afumați, costiță afumată, untură de gâscă, măduvă – ceva extrem de nelalocul lui pentru stomac și foarte complicat. Trebuie să dai mult la coasă ca să scoți tot amalgamul ăsta de grăsimi și proteine grase.

Nici în ”Carte (a) de bucate” a mamelor noastre, scrisă de Sanda Marin, nu există nici o rețetă de fasole cu ciolan; doar una cu slănină: 100 de gr. la 500 gr. de fasole.

 

De sorginte austro-ungară, rețeta noastră ”tradițională” pare să se inspire mai degrabă din gastronomia germană, cu deosebirile că ciolanul nemțesc se întâlnește prima dată cu saramura, după care se fierbe, apoi se bagă la cuptor și se mănâncă cu varză sau cartofi – ceea ce mai reduce din greutatea ciolanului, făcând digestia mai ușoară. În plus, asocierea unei proteine grase cu varza este una corectă din punctul de vedere al nutriționiștilor.

La unguri, ciolanul se mănâncă mai degrabă rotisat, ceea ce, iarăși, îl face ceva mai ușor de digerat, prin rotisare scăpându-se de o bună parte din grăsime.

La români, e cum nu se poate mai indigest. Combinația de proteină vegetală (fasole) și proteină animală (ciolanul) dă un coeficient octanic demn de o muniție pentru un al treilea război mondial, cu tunuri în primă linie. Și nici frig nu mai avem de 1 Decembire, astfel încât tremuratul să consume calorii.

Dă-ne, Doamne, frig, că de ciolan cu fasole ne învârtim noi! Mai ales de ciolan!

Related Posts

  • Dieta este un act de voință, foamea, NU!Dieta este un act de voință, foamea, NU! -”Nu mai mânca, mâncaț-aș-sufletu`, prostiile astea!”  îi spuse gardianul (trecut de 60 de ani) în timp ce dădea tinerei vânzătoare cheia de la casa de marcat pentru ca aceasta să iși taxeze produsele și să plece în pauza de masă. Era ora prânzului. Cu o mină ușor vinovată și cu un […]
  • Un marathon mai palpitant decât o cursă de Formula 1Un marathon mai palpitant decât o cursă de Formula 1 Am urmărit cu sufletul la gură marathonul femeilor de la JO 2012 Londra, în care româncele Lidia Şimon, 39 de ani, şi Constantina Diţă, 43 de ani, medaliată cu aur la JO de la Beijing din 2008, au luat şi ele startul. Pentru un sportiv, marathonul - 42,2 km - este proba supremă a […]
  • Câte grupe musculare lucrăm pe ședințăCâte grupe musculare lucrăm pe ședință ”Azi am zi de piept.” ”Azi am zi de abdomene.” Tacit, mimetic, se transmite printre practicanții exercițiilor de forță (bărbați sau femei) ideea că ”e bine” ca într-o singură ședință să lucrezi una, cel mult două grupe musculare. Principiul nu e deloc greșit, depinde cine, în ce scop […]
  • Tarta de Santiago, 100% migdaleTarta de Santiago, 100% migdale O prăjitură originară din orașul Santiago de Compostela, Spania. Prăjitura Sfântului Iacob, așa se numește în cinstea apostolului și patronului Spaniei, al cărui mormânt s-ar situa în orașul spaniol Compostela (Galicia). Prilej de a aduce în fiecare an miliarde de pelerini din întreaga […]
  • Un exercițiu simplu pentru abdomen și talieUn exercițiu simplu pentru abdomen și talie Ninge in luna lui marte, cum ar fi putut spune poetul dacă ar fi apucat ziua de azi - timp potrivit pentru stat la adăpost și făcut un exercițiu simplu pentru abdomen și talie. Și pentru că e miercuri, e un exercițiu simplu. Când spunem exerciții pentru abdomen, foarte mulți dintre […]

You may also like...

2 Responses

  1. marius says:

    Cred ca reteta are ceva radacini in ceea ce s-a intamplat in primul razboi mondial cand tarisoara (sic!) noastra a fost redusa pentru ceva vreme la o bucata din Moldova cu capitala la Iasi, in buna traditie cazona, fasolea e cea mai usor de preparat intr-o bucatarie de campanie (cunosc chestiunea din experienta directa), plus ca se si pastreaza foarte bine in stare naturala dupa ce se usuca (spre deosbire de cartofi si varza), e usor de impachetat si transportat si poate ca in anii aia de restriste era si singurul aliment disponibil… iar mai jos de adidasul de porc ce sa ceri in materie de carne? Una peste alta e potrivita pentru plaiurile noastre, unde din perspectiva istorica se mananca din nevoie, iar nu de placere.

  2. dumitra says:

    🙂 Lucrurile nu stau asa. In urma cu cativa ani, Pro TV sarbatorea 5 ani de existenta (momentul coincidea cu 1 Decembrie) sub deviza “Marea ciolaniada”. Concursul lansat atunci chema bucatarii sa prezinte natiunii cele mai aratoase fasui cu ciolan – trebuie sa-ti amintesti; momentul a marcat si s-a perpetuat…
    Mai bizar este ca pe Wikipedia, fasolea cu ciolan apare deja ca simbol romanesc….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *