Jos chiloțelul lui Jane!

Sunt în metrou, într-una din zilele când îmi țin orele de Zumba fitness. Mă așez și-mi scot cartea din sacul de sport. Îmi reiau lectura de la pagina 73; întorc foaia. N-apuc bine să citesc, că mă crispez toată, mă repliez, închid ca arsă cartea, păstrând totuși un deget înfipt între file, roșec (probabil), mă uit timid și prudent la vecinii mei de scaun. În stânga, tocmai s-a așezat o doamnă cu ochelari (pare să aibă multe dioptrii) – privește aiurea; în dreapta, stă un domn, dar avem un scaun liber între noi. Ufff! Mă simt ușurată: încep următorul capitol: ”Mort după p…dă”.

În 1969, în plină revoluție sexuală, Philip Roth publica ”Complexul lui Portnoy”, din care face parte și capitolul citat mai sus, și toată America este scandalizată de ”cea mai aberantă carte despre sex” – cum a fost etichetată la vremea respectivă.

În aceeași perioadă,  doctorul Kenneth H. Cooper, colonel în Air Force Oklahoma, scrie cartea ”Aerobics”,  în care își prezintă teoria cu privire la ”punctele” pe care trebuie să le atingă o persoană pentru îmbunătățirea sistemului cardiovascular. Tot el este autorul teoriei celor 10 000 de pași pe zi pentru a te menține într-o stare optimă de fitness și al ”testului Cooper”  creat initial pentru armata americana, dar aplicat ulterior și sportivilor pentru măsurarea condiției fizice.

Colonelul nostru trăiește și azi – este fondatorul Cooper Aerobics Center, în Dallas – și are un repertoriu bogat de studii, cercetări, cărți, în domeniul aerobicului și nutriției.

Cea care dă formă comercială, să zicem, teoriei lui Cooper nu este, dragă cititoare_cititorule, Jane Fonda, ci Jackie Sorensen, adaptând la muzică programul doctorului. Jackie Sorensen creează o combinație de fitness și pași de dans pe care o predă nevestelor de ofițeri Air Force la o bază din Puerto Rico unde sotul ei era angajat.

Jackie Sorensen este și ea bine-merci, și azi;  a fondat Jacki’s Inc. în Florida unde își predă cu un succes enorm cele 3 programe bazate pe activarea sistemului cardiovascular: Aerobic Dance, Aerobic Workout și StrongStep™.

Care-ar fi fost, însă, istoria aerobicului fără chiloțeii și jambierele lui Jane Fonda?

În nici un caz la fel populară. Când lui Jane Fonda i se propune, la începutul anilor 80, să apară într-un videoclip pentru promovarea cărții  ”Jane Fonda Workout”, aceasta are mari îndolieli, care i-au fost catastrofal infirmate: au fost vândute 17 milioane de exemplare…..

Acest filmuleț de promovare, primul, de altfel, avea să dea naștere unei noi industrii, generic numită AEROBIC.

”A fost rușinos!”, spune actrița-sportivă pe site-ul ei, referindu-se la faptul că ”Jane Fonda Workout” a fost numărul 1 în lista New York Times Best Sellers timp de ….2 ani: ”a fitness book ahead of Philip Roth or Joan Dideon, I mean come on”.:):)

America avea atunci mai multă nevoie de dezlănțuire fizică prin sport decât prin literatură despre sex (fie ea și excelent scrisă și cu un umor evreiesc debordant, trebuie citită), iar chiloțeii lui Jane Fonda au știut-o cel mai bine.

Rămâne însă o chestiune de clarificat; sunt încă foarte mulți care văd în continuare aerobicul a la Jane Fonda. In 30 de ani, lucrurile în această industrie s-au schimbat radical, rămâne, însă, principiul  de bază: mișcarea de tip aerob îmbunătățește capacitatea cardiovasculară a organismului.

Exercițiile de tip aerob, cum ar fi joggingul, utilizează drept combustibil generator de energie oxigenul, ceea ce duce la îmbunătățirea consumului acestuia, și la creșterea capacității cardiovasculare a organismului.

Părintele aerobicului, dr. Cooper, spune că ”există dovezi clare care arată că exercițiile fizice regulate de tip aerob pot incetini sau inversa declinul inexorabil al individului, chiar și mai târziu în viață. Practicarea aerobicului, la o intensitate relativ ridicată, pe o perioadă îndelungată, amplifică puterea maximă aerobă cu 25%; ceea ce înseamnă un castig de 6 ml / [kg.min] sau 10 – 12 ani biologici.”

În loc de concluzie, doar o definiție vulgară: ”aerobicul” (așa cum îl percepem mulți) este totalitatea unor mișcări (pași) de fitness în ritmul muzicii (oricare ar fi: latino, dance, jazz, reggaeton, house etc.).

Acestea fiind clarificate, jos chiloțelul lui Jane Fonda, sus aerobicul dr. Cooper!

Related Posts

  • Ce să nu cauți la Gaudeamus….Ce să nu cauți la Gaudeamus…. Vremea când o carte de fitness ( ”Jane Fonda Workout” a fost numărul 1 în lista New York Times Best Sellers timp de 2 ani) rupea rafturile librăriilor, stând înaintea multor scriitori americani valoroși și consacrați, precum Philip Roth, a apus demult. Și nici nu cred - în plină explozie […]
  • E bun stretchingul înainte de alergare?E bun stretchingul înainte de alergare? În parcul Tineretului unde alerg, mă așteaptă, cel puțin în fiecare week-end, un măr pădureț, roșiatic, de robustețea unei balerine ieșite la pensie - l-am botezat ”copacul ciupercă”; cam la nivelul șoldului meu, are o excrescență de forma unei ciuperci generoase pe care, înainte de […]
  • Zumba fitness sau aerobic fitness?Zumba fitness sau aerobic fitness? - "Eu nu ştiu să dansez!" îmi spun invariabil noii cursanţi ai orelor de Zumba. - Nici nu trebuie! Ca să participi la ore de Zumba, nu trebuie să ai experienţă de dansator - e suficient să-ți doreşti să faci mişcare. De altfel, această disciplină de fitness nu este un curs de dans. […]
  • Aerobicul de HalăuinAerobicul de Halăuin Zilele trecute, mă abătui într-un mall bucureștean. Fără să mă încerce vreo nevoie specială, degrabă îmi săriră  în ochi plăcuțele arătând direcția toaletelor: erau învăluite într-un fel de pânză albă și rară, flocoasă, ca o pâclă de lână turtită înainte de a fi toarsă. ”Ia, uite, zisei, […]
  • ”Cât de important e zâmbetul pentru dumeavoastră?””Cât de important e zâmbetul pentru dumeavoastră?” ”Mai așteptați, vă rog, 30 de minute, domnu` doctor are pacient; între timp, completați  fișa asta.” îmi zise recepționera de la o clinică cu verde pe fundal; rochia scurtă și rărită ușor pe șolduri, învolburată în jurul taliei de un volănaș minuscul, de un  roze somon anemic, lăsa să i […]

You may also like...

1 Response

  1. marius says:

    Sportul aerobic cred ca face bine si pentru libido… :), mai ales cand te echipezi ca Jane Fonda, cred ca asta a contribuit cumva la succes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *