Siluete și nuduri: de ieri și de azi

– Vreau să fiu slabă! Da, ce ai, mamă, ți-e rău?

-Nu, da așa a zis Bote la rialiti șou că trebuie! Care Bote, mamă? Bottecelli?

– Hai, mamă, cine mai e și Bottecelli ăsta?

Pentru cele care se visează trase prin gaura cheii, genul top model anorexic, le reamintesc că formele rotunde, sănătoase, au atras dintotdeauna nu doar privirile, ci și inspirația. ……a lor:)……doar da Vinci, Michelangelo, n-au fost atinși. Oare de ce?!:):):)

Un trup de femeie piele și os precum vedem la Fashion TV, n-ar fi stârnit probabil inspirația unui artist precum Botticelli – primul pictor renascentist care înfățișează femeia în toată goliciunea ei.  Pântecul rotund al  lui Venus (Nașterea lui Venus) și pubisul ascuns sunt punctele de interes ale tabloului.

Raffaellocele trei grații ale pictorului renascentist au forme perfecte, bine proportionate, musculatura bine reliefată, pântec puternic și suplu, fese perfect rotunde. Priviți, ce fesieri!!

                                                                                                                                                              Rembrandt își scandalizează contemporanii pictând în manieră realistă Batșeba după baie – se îndepărtase de la frumusețea armonioasă reprezentată de renascentiști.

Umeri înguști, coapse late, pântec plin – siluetă în formă de pară.

 

 

 

Rubens – maestrul curbelor perfecte, al rotunjimilor sidefii, pline, coapte, zdravene; brațe puternice, pântec plin, coapse generoase….Mișcarea de torsiune a celor trei grații rubensiene îți mută privirea asupra musculaturii rotunde, pline, bine plămădite.

 

 

 


                                                                                                                                                                                                                  Diana odihnindu-se după baie a pictorului Francois Boucher – favoritul Doamnei de Pompadour – este de o moliciune ”fermă”.

 

 

 

 

 

Ingres (Baia turcească) – curbe, S-uri, moliciune, contururi lascive, curbe, S-uri…

 

 

 

 

Gustav KlimtAdam și Eva: coapse energice, talie îngustă, siluetă pară.

 

 

 

 

 

Anatomia româncelor în pictură începând cu 1900:

 

Nicolae Grigorescu -cu al său  Nud pe malul mării este primul care a introdus goliciunea femeiască în pictura românească.

Siluetă mult mai apropiată de accepțiunea actuală a cuvântului. De remarcat același pântec plin, sâni fermi.

 

 

Theodor PalladyNud cu chitara

Forme pline, moi, revărsate cu dărnicie.

 

 

 

 

Nicolae TonitzaNud culcat

Cumințenia formelor suave, line.

 

 


Constantin BrâncușiNud

 

 

 

 

 

 

Si ajungem în zilele noastre cu silueta braziliană – ca să ne întoarcem la Rubens, de fapt. Deci, ce s-a schimbat în câteva secole? Nimic! Tipul de siluetă promovat de prezentările de modă nu-i inspiră, poate, nici pe designeri:).

Concluzia? Doamnelor și domnișoarelor, mâncați sănătos, faceți sport, păstrați-vă armonia trupului și a spiritului! 

E rețeta desăvârșită!

Related Posts

  • Shortcut către slăbire – studiuShortcut către slăbire – studiu Metoda cu cele mai bune rezultate în procesele de slăbire este cea care combină antrenamentul aerob (combustibilul folosit este oxigenul) - aerobic, alergare, Zumba fitness, ciclism, înot, baschet, fotbal etc.- cu cel de rezistență musculară (anaerob): exercițiile de tonifiere sau […]
  • Fasolea cu ciolan, o indigestă ”tradiție românească”Fasolea cu ciolan, o indigestă ”tradiție românească” ”...La popa Ion Zamă a venit în vizită profesorul Dimitrie Gusti (sociolog, filosof, unul dintre întemeietorii Muzeului Satului) şi părintele l-a ospătat cu o ciorbă de fasole de post foarte gustoasă. Dimitrie Gusti a întrebat cum o face şi părintele i-a explicat: alegi o găină cât mai […]
  • Câte nu știam despre cafeaCâte nu știam despre cafea Până mai ieri, acordam cafelei rolul exclusiv de fluid energizant și melancolic deopotrivă, de invadator sofisticat și catalizator al neuronilor, celulelor și capilarelor, de poțiune aflată la limita dintre concret și magic, un ”STOP and GO” al minutelor, al orelor, al […]
  • KARATE: Maria învață să fie fulgerul blândKARATE: Maria învață să fie fulgerul blând “Totul in univers respiră în afară putere, iar in interior blândețe” ”După ce Dumnezeu îl ferici cu trei fiice una după alta, veni și rândul băiatului să împlinească așteptarea tatălui. Și-l crescu cu mândria că Prâslea cel voinic ca altul nu-i, și-l purtă de colo-colo după el, și-l […]
  • Eu nu sunt pişcotarEu nu sunt pişcotar La Facultatea de Jurnalism nu ne-a învăţat nimeni despre bloguri - în blogosferă încă nu răsărise soarele! Aşa că m-am dus la Social Media Summit, organizat de revista BIZ, să învăţ de la blogări de succes. Şi se prezintă la un moment dat Vlad Petreanu, frumos, şarmant cum îl ştiţi, dar […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *