De ce te îngraşi după un regim de slăbit(3)

Reluarea creşterii în greutate este una dintre consecinţele regimurilor de slăbit la modă: 80% dintre subiecţi au revenit la “câştigul” în greutate după un an – procentul creşte cu timpul. În plus, întoarcerea la greutatea iniţială este însoţită de recuperarea preferenţială a masei grase.

!!!!! Adaptarea regimului la gusturile şi obişnuinţele individului este importantă pentru asigurea adeziunii pe termen lung.

Indiferent de individ sau de aportul proteic, regimurile de slăbit duc la pierderea de masă musculară: în jur de 15% din totalul kilogramelor pierdute în cursul regimului. Enorm dacă ne gândim că masa musculară este responsabilă de echilibrul nostru. Şi nu numai…

!!!! Raportul Agenţiei franceze a siguranţei alimentare “Evaluarea riscurilor asupra practicării regimurilor alimentare de slăbit” mai arată că principalul factor de stabilizare este începerea unei activităţi fizice încă de la începutul restricţiilor calorice şi menţinerea acesteia după încheierea regimului.

!!!!!!!!!!!    Ca să se menţină după un astfel de regim, o persoană trebuie să mănânce mai puţin decât o făcea înainte de regim pentru menţinerea unei greutăţi stabile. Imposibilitatea menţinerii unui aport energetic inferior obişnuinţelor sau nevoilor individului favorizează creşterea în greutate.

Riscurile la nivel osos

Regimurile de slăbit sunt incriminate pentru diminuarea capitalului osos, ceea ce are un impact nefast asupra masei osoase:  există riscul fracturilor cauzate de scăderea masei minerale osoase.

O rapidă scădere în greutate poate favoriza pierdere osoasă la femeile care se apropie de menopauză sau după şi la persoanele non obeze.

!!!!!!!    Practicarea exerciţiului fizic pare să nu prevină în totalitate pierderea osoasă.

Restricţiile calorice bazate pe reducerea aportului de lipide (grăsimi sau uleiuri) se dovedeşte riscantă pentru capitalul osos. Gravitatea complicaţiilor osoase depind de individ, vârstă, sex, greutate iniţială, viteza scăderii în greutate.

La nivel cardio-vascular

Regimurile foarte hipocalorice (aport caloric foarte scăzut între 800 şi 1200 kcal pe zi, ştiind că aportul energetic recomandat pentru femei este de 1800 şi 2200 bărbaţi – “celebra” supă de varză, regimurile Atkins 1, californian 1, Fricker, Montignac 2) pot induce accidente soldate cu moarte subită din cauza tulburărilor de ritm cardiac. Fluctuaţiile în greutate pot fi un factor de risc cardiovascular şi de sindrom metabolic (toleranţă scazută la glucoză, hipertensiune arterială, obezitate, hiperinsulimie).

La nivel hepatic, renal, digestiv

Regimurile cu aport caloric foarte scăzut afectează ficatul şi rinichii. În general, anumite regimuri hipoglucidice (aport scăzut de glucide – carbohidraţi) sunt frecvent asociate tulburărilor digestive – constipaţie – din cauza aportului redus de fibre.

La nivel psihologic

Sunt frecvente depresiile şi pierderea stimei de sine după eşecuri repetate. De asemenea, regimurile de slăbit pot duce la perturbarea comportamentului alimentar, ceea ce creşte riscul agravării problemelor ponderale.

La copii şi adolescenţi

Copiii sau adolescenţii supusi regimurilor de slăbit îşi încetinesc creşterea şi dezvoltarea pubertară. Pot apărea riscul de amenoree primară (absenţa menstruaţiei după 16 ani) sau secundară (absenţa menstruaţiei, cu condiţia ca aceasta să fi existat în trecut), inflamaţii ale tendoanelor, demineralizări osoase.

La persoanele în vârstă

Regimurile de slăbit, dacă sunt însoţite de deficienţe de magneziu, pot agrava tulburările de  ritm cardiac la femei aflate la menopauză. Există riscuri de cancer, evoluţia ulcerelor de presiune şi, mai ales, pierderea de masă musculară.

La sportivi

Tulburări hormonale

La sportive

Tulburări de menstruaţie, amenoree, creştere LDL (colesterolul rău- depozitează excesul de colesterol pe pereţii vaselor de sânge ducând la întărirea arterelor şi apariţia bolilor cardiace).

Un element des invocat in raport este acela că autorii regimurilor nu precizează cantitatea necesară şi nu reflectă diferenţele dintre indivizi.

Regimurile de slăbit induc dezechilibre nutriţionale şi inadecvări de aport (insuficient sau exces) în special de vitamine şi minerale.

Concluzia, după publicarea celor 3 articole pe tema consecinţelor nefaste ale regimurilor de slăbit la modă, este că înainte să începi, e mai bine să mergi la un specialist decât să “dai jos” de pe Internet nu ştiu ce regim miracol care îţi poate afecta grav şi ireversibil sănătatea. Gândeşte-te să adaugi şi activitate fizică: mental îşi aduce imense satisfacţii, îţi creşte încrederea şi stima de sine, te vei simţi bine în pielea ta şi, în plus, îţi reduce pofta de mâncare. Astfel, vei fi pe deplin stăpân/ă pe tine şi pe corpul tău.
Regimurile de slăbit = riscuri grave pentru sănătate!(1)
Regimurile de slăbit = riscuri grave pentru sănătate!(2)

Related Posts

  • Sisif făcea și el genuflexiuni? Da, Sissi squatsSisif făcea și el genuflexiuni? Da, Sissi squats Deci, care-i legătura dintre Sisi și genuflexiunile Sissi. Părul lui Sisi câtărea 5 kg și măsura 1,70, adică tot atât cât înălțimea prințesei. Dar bolovanul lui Sisif, cel pedepsit de Zeus să împingă povara până în vârf și să o ia etern de la capăt? Bolovanul ăsta cât o fi cântărit? Și […]
  • E bun stretchingul înainte de alergare?E bun stretchingul înainte de alergare? În parcul Tineretului unde alerg, mă așteaptă, cel puțin în fiecare week-end, un măr pădureț, roșiatic, de robustețea unei balerine ieșite la pensie - l-am botezat ”copacul ciupercă”; cam la nivelul șoldului meu, are o excrescență de forma unei ciuperci generoase pe care, înainte de […]
  • Tort-mousse două ciocolateTort-mousse două ciocolate INGREDIENTE pentru blat: 2 ouă60 gr. zahăr pudră45 gr. faină10 gr. cacao 10 gr. unt topit INGREDIENTE pentru mousse ciocolată albă: 1 foaie de gelatină 50 ml lapte 200 gr ciocolată albă 450 ml frișcă (neîndulcită) INGREDIENTE pentru mousse ciocolată […]
  • A fi sau a nu fi vegetarianA fi sau a nu fi vegetarian E o chestiune care mă preocupă de multă vreme. Fără să fi avut prea multe cunoştinţe de nutriţie - se întâmpla imediat după Revoluţie când literatura în domeniu lipsea -, am avut în perioada adolescenţei o tentativă de a scoate complet carnea din alimentaţie. Am şi reuşit timp de 8 luni […]
  • Despre primăvară Despre primăvară Din acuarele Mariei (8 ani).

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *