Regimurile de slăbit = riscuri grave pentru sănătate!(2)

Voi continua prezentarea concluziilor raportului Agenţiei franceze a siguranţei alimentare  “Evaluarea riscurilor practicării regimurilor alimentare de slăbit”.

II. MICRONUTRIENŢII

Impactul regimurilor de slăbit asupra mironutrienţilor: fier, calciu, magneziu, selniu, sodiu, vitaminele C,D,E, B9.

 

Fierul

61% din regimurile de slăbit nu acoperă necesarul de fier recomandat. Nevoia nutriţională medie (NNM) nu este atinsă de regimul Montignac fazele 1,2, Atkins 1,3.

Fierul asigură funcţionarea celulelor din organism, previne anemia, reduce stresul, asigură un tonus muscular optim. Îl găsim în carne, peşte, cereale integrale, seminţe, nuci, fructe uscate.

Calciul

23% din regimuri nu acoperă nevoia nutriţională medie (NNM); Fazele 1 şi 2 ale regimului Dukan au un aport de două ori superior NNM.

Calciul este esenţial în menţinerea echilibrului hidric, controlul transmiterii impulsurilor nervoase, contractiei musculare. Se găseşte în produsele lactate, conservele de peşte cu oase, broccoli, nuci, seminţe, soia.

 

 

Magneziul

50% din regimurile de slăbit pentru femei au un aport inferior NNM. 77% din fazele regimurilor de slăbit nu ating NNM recomandat bărbaţilor. Nevoia de magneziu este mult mai mare în cazul bărbaţilor.

Aportul de magneziu este superior NNM în cazul Dukan 1,3 pentru femei.

Participă la metabolizarea proteinelor şi carbohidraţilor.

 

Deficitul de magneziu poate agrava riscul de aritmie cardiacă, fibrilaţie auriculară la femeile aflate la menopauză.

Găsim magneziu în lapte, pâine, cereale, cartofi.

Seleniul

45% dintre fazele regimurilor nu ating NNM pentru bărbaţi. NNM este atins în cazul femeilor de doar 29% dintre fazele regimurilor studiate.

Seleniul este prezent în carne, cereale, legume, fructe de mare şi previne cancerul şi bolile cardiovasculare; efect antioxidant. Deficitul de seleniu erodează fertilitatea masculină.

Sodiul

58% dintre fazele regimurilor sunt superioare consumului de 5 grame de sare pe zi recomandat de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

În faza 1 a regimului Dukan  se găseşte dublul valorii recomandate. Fazele 2,3 ale regimului Dukan au valori de sare superioare recomndării OMS.

Sarea consumată în exces creşte hipertensiunea arterială. Sarea pusă în mâncarea bebeluşilor îl înscrie ca adult la hipertensiune arterială.

Vitamina C

26% dintre regimuri nu ating NNM.

Fazele 1,2,3 ale regimului Dukan nu ating NNM de 84,7 mg pe zi.

Vitamina C ne fereşte celulele de radicalii liberi – efect anti îmbătrânire -, înăreşte dinţii, are efect benefic asupra pielii, tendoanelor, ligamentelor, întăreşte imunitatea, creşte absorbţia fierului din intestin. Se găseşte preponderent în legume, fructe proaspete: broccoli, căpşuni, kiwi, varză, ardei gras, spanac, salată, roşii, citrice etc. De preferat – să fie  consumate cât mai repede după recoltare şi cât mai puţin intevenit termic.

Vitamina D

77% dintre regimurile analizate nu acoperă nevoia nutriţională recomandată NNM.

Vitamina D echilibrează calciul din organism: este garantul formării şi bunei funcţionări a oaselor. Poate fi sintetizată de către organism sub acţiunea razelor ultraviolete ale soarelui. De aceea, plimările în aer liber sunt recomandate la orice vârstă – bebeluşi, copii, adulţi, seniori.

Vitamina D se găseşte în macrou, sardine, gălbenuş de ou, unt, lapte fortificat.

Vitamina E

35% dintre regimuri nu acoperă necesarul nutriţional mediu. Regimul Dukan face parte din acest procent.

Vitamina E are un puternic efect antioxidant, stimulează sistemul imunitar, creşte rezistenţa musculară şi performanţele sexuale, creşte fertilitatea la bărbaţi – de aceea i se mai spune şi vitamina fecunditaţii.

Nivelul scăzut de vitamina E expune organismul virusurilor şi bacterilor

O găsim în uleiurile vegetale, nuci, alune, seminţe, cereale, pâine integrală, avocado, ouă, peşte gras. Prăjirea şi prelucrarea industrială distrug vitamina E. O lingură de ulei asigură necesaul zilnic de vitamina E.

Vitamina B9 – acidul folic

La bărbaţi, aportul nutriţional recomndat este atins de doar 42% dintre regimuri; la femei doar de 29%.

Vitamina B9 se găseşte în sfeclă roşie, varză, mazăre, cereale integrale. Este vitamina responsabilă de producerea globulelor roşii în sânge, deficitul acesteia ducând la anemie. Este vitamina responsabilă cu buna dispoziţie şi dinamismul.

Voi continua

 

 

 

 

Related Posts

  • “Spune, cine e mai important?”“Spune, cine e mai important?” ”Mami, mami, hai sa coloram impreuna!” ”Imediat, Stefan, mai am o fraza de scris si vin.” Maria ma stiga si ea din camera ei: ”Maaamiiiii, ce insemana cuvantul <<evier>>?" Am sortul de bucatarie pus, fac "naveta" intre la calculator si bucatarie (Si aspiratorul ma […]
  • Părul discordieiPărul discordiei La cutremurul din `77 eram de 4 ani. Tata se internase, puțin înainte, la spitalul din Brăila pentru analize, mama rămăsese cu noi acasă, în sat. Atât a apucat, să mă înșface și să le strige surorilor mele mai mari ”Haideți, haideți!”. În urma noastră, hornul casei s-a prăbușit. […]
  • Foto de pe maluri adunate (2021)Foto de pe maluri adunate (2021)
  • Gândeşte înainte să beiGândeşte înainte să bei Zilnic, o persoană adaugă, în medie, mai mult de 400 de calorii din băuturi (sper că tu nu faci parte din această categorie:):). Merită oare "sacrificiul" luând în considerare cele de mai jos? O halbă de bere = 250 calorii:( Un fresh de portocale = 150 calorii:( O portocală = […]
  • De miere și de plăcereDe miere și de plăcere A trebuit ținut în frâu, că prea se desfrânase. Și-a mai trebuit: el să îmbătrânească de 11 ani, eu să-i tot aștept înflorirea, știut fiind că am o lipsă acută de răbdare vegetală și-ar fi putut să mi-o menajeze, căci mă transform în albină; îmi place umbletul din floare-n floare. Și […]

You may also like...

1 Response

  1. marius says:

    Ingineru’ din mine intelege din ce in ce mai bine…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *