Regimurile de slăbit = riscuri grave pentru sănătate!(1)

În 2010, Agenţia franceză a singuranţei alimentare a dat publicităţii raportul – expertiză “Evaluarea riscurilor practicării regimurilor alimentare de slăbit”.  Grupul de specialişti francezi a studiat regimurile la modă mai ales pe Internet, printre care celebrele regimuri Dukan – foarte popular în Franţa, mai nou şi în România -, Atkins din SUA, californian, supă de varză, Fricker, Montignac, WeightWatchers etc.

Concluziile acestui raport sunt realmente îngrijorătoare, cu atât mai mult cu cât societatea, mass-media, în special, continuă să propage un tip de siluetă greu de atins pentru enorm de multe femei şi vorbeşte mai puţin despre sănătate şi beneficiile unui regim de viaţă echilibrat.

Expertiza are ca grilă de studiu doi indici: 1. Nevoia nutriţională medie recomandată (NNM) la care fiecare individ ar trebui să se raporteze şi 2. Aportul nutriţional recomandat (ANR) cu referire la ansamblul populaţiei sănătoase

Raportul este croit din 2 perspective: impactul regimurilor asupra macronutrienţilor (proteine, fibre, glucide, lipide) şi micronutrienţilor (fier, calciu, magneziu, seleniu, sodiu, vitamina C,D,E, B9).

Le luăm în ordine:

I. MACRONUTRIENŢI

1. Proteinele

Peste 80% din fazele regimurilor/regimurile studiate au un aport superior ANR (care este de 0,83 gr./kilogram/zi); aportul este de 2-3 ori superior ANR în cazul regimului Dukan fazele 1,2,3 în care aportul de proteine este foarte mare (mai mult de 2,2 gr./kilogram/zi) şi foarte ridicat pentru fazele 1 şi 3 ale regimului Dukan; la femei este mai mare de 3,5 gr./kilogram/zi.!!!!

!!!!!Excesul de proteine indus de regimurile hiperproteice poate duce la obezitate: surplusul de proteine se transformă în glucoză şi apoi în grăsime de depozit.

Necesarul de proteine pentru un adult este de minimum 50 gr. pe zi.

2.Fibrele

74% dintre regimurile studiate au un aport de fibre inferior ANR (care este de 25 gr./zi),

de două ori mai puţine în cazul Dukan fazele 1 şi 2. Regimurile bogate în legume şi fructe respectă recomandările.

!!!!!Fibrele conţinute în legume au efect laxativ, diuretic, reduc absorbţia de grăsime din alimente, reduc colesterolul, proprietăţi antitumorale, stimulează imunitatea organismului. În plus, sunt bogate în apă, vitamine, minerale. Cum să le elimini din alimentaţie?

 

 

 

 

 

3. Glucidele (carbohidraţii)

Cvazi-totalilatea regimurilor în cauză “incită” la un aport de glucide inferior ANR.

Regimul Dukan fazele 1,2,3 are aportul cel mai mic.

Carbohidraţii ajută la funcţionarea celulelor, sistemului nervos şi muşchilor.

Necesarul de glucide pentru un adult este de minimum 100 gr./zi.

Glucidele sunt principala sursă de energie a organismului.

Acestea se împart în carbohidraţi simpli:

– glucoza= zahărul din plante

– fructoza=zahărul din fructe

– galactoza=zahărul din lapte

 

 

şi carbohidraţi complecşi: amidon– îl găsim în cartofi, făinoase, orez, paste, porumb, mazăre, fasole boabe, pâine, banane.

!!!!Este recomandată eliminarea glucidelor rapide, adică zahărul rafinat, în favoarea carbohidraţilor complecşi – orez, paste, legume boabe -, care se absorb lent.

4. Lipidele – sunt grăsimi de origine animală (din unt, brânzeturi, smântână) sau uleiuri (de măsline, floarea soarelui, peşte)

Mai mult de jumătate din fazele regimurilor prezintă un aport lipidic superior ANR ( Dukan 2) şi 40% inferior ANR (Dukan 1)

Lipidele protejează inima, rinichii; în plus, absorbţia vitaminelor A,D,E,K nu poate avea loc fără grăsimi.

Specialiştii recomandă diminuarea aportului de grăsmi de origine animală.


 

 

 

 

Voi reveni într-un articol viitor cu detalii legate de impactul regimurilor de slăbit asupra micronutrienţilor: fier, calciu, magneziu, seleniu, sodiu, vitaminele C, D, E, B9. 

Related Posts

  • Tort (ușurel) de mereTort (ușurel) de mere Am făcut acest tort de mere pentru ziua lui Ștefan (27 decembrie 2016). Astă seară, primesc un sms: ”Bună seara și scuze dacă deranjez! V-a lăudat  atât de mult R. pentru tortul de mere, încât vrea să-l fac și eu. Îmi puteți trimite rețeta?” Iat-o mai jos, am cules-o de aici.  […]
  • Emoții, nu fapte, și nici măcar frumusețe!Emoții, nu fapte, și nici măcar frumusețe! Ascultați: e cea mai bună carte de psihologie aplicată, o biblie a minților noastre prezente. E căsătorit cu ea de șase ani și au doi copii. Pare femeia perfectă. El știe asta și totuși se pregătește să o părăsească. Dimineață, când ea și copiii se vor trezi, el nu va mai fi acolo. O să […]
  • Chimia și fizica bujorului galben ITOHChimia și fizica bujorului galben ITOH M-a întrebat Ștefan ieri, înainte să-mi rupă poate cel mai frumos bujor arbustiv pe care-l am, pentru că a făcut un experiment de chimie și sticla a ricoșat drept la țintă, adică în bujorul galben ITOH, dacă e posibilă o societate distopică ca cea din Fahrenheit 451. Și m-am înfiorat. […]
  • Dacă EL ar fi apărut mai devreme în viața meaDacă EL ar fi apărut mai devreme în viața mea                     Cu o seară înaintea examenului pentru permis de motocicletă, am căzut în poligon la proba de jaloane, julindu-mi zdravăn genunchii. Eram studentă la ziaristică pe atunci; se întâmpla […]
  • Cât de important e micul dejun pentru slăbire și tonifiereCât de important e micul dejun pentru slăbire și tonifiere Nu sunt deloc simpatică, dimineața, când îmi întreb cursantele dacă și ce au mâncat la micul dejun, pentru că: 1. Cele mai multe dintre femei vor sa slăbească! 2. Cele mai multe dintre femei sar peste micul dejun din varii motive! 3. Cele mai multe dintre femei cred că vor slăbi […]

You may also like...

2 Responses

  1. marius says:

    Foarte instructiv si pe intelesul tuturor (inclusiv inginerii ca mine)!

  2. Madalina says:

    Multumim, Dumitra, pentru informatii!
    Si eu “am tinut” o multime de regimuri de slabit si , culmea!, abia dupa ce am renuntat la ele am inceput cu adevarat sa scad in greutate. Cel mai rau este ca un” regim” considera ca alimentele sunt inamicii nostri …si din contra…alimentele corecte ne ajuta sa gandim, sa dansam si sa ne simtim bine…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *