12 km alergare uşoară….după ziare…

Am rămas datoare Irinei Manolache cu detalii legate de programul de fitness Zumba gold.

Dragă Irina, Zumba gold este o ramură a Zumba fitness dedicată seniorilor activi. Este un program de dans-fitness bazat pe ritmuri de inspiraţie latino-orientală (salsa, merengue, belly dance, cumbia, flamenco, tango) şi respectând recomandările Colegiului American de Medicină Sportivă în ceea ce priveşte activitatea fizică a seniorilor (Zumba fitness născându-se în America).

În timpul celor 30-40 de minute cât durează şedinţa, participanţii urmează anumite mişcări (paşi) înglobate în coregrafii adaptate vârstei, nevoilor specifice, de o intensitate moderată, uşor de executat şi în perfectă siguranţă. Cu alte cuvinte – dansează făcând sport.

Ce se obţine:

– îmbunătăţirea cardio-respiratorie, Zumba gold fitness fiind un program aerobic,

– tonifierea musculară,

– creşterea rezistenţei,

– creşterea flexibilităţii şi a echilibrului: două aspecte importante care ating în mare parte segmentul de populaţie de care vorbim.  Flexibilitatea şi  echilibrul sunt o consecinţă directă a sedentarismului (cum explicam şi zilele trecute în articolul “De ce pierdem masă musculară”, sedentarismul duce, printre altele, la pierderea accelerată de masă musculară – responsabilă de rezistenţa, flexibilitatea şi echilibrul nostru).

Sălile de sport din Romania nu au, din păcate, programe speciale pentru seniori, considerând pe de o parte că este probabil riscant să lucrezi cu acestă categorie de vârstă din cauza eventualelor probleme de sănătate si, pe de altă parte, din pricina veniturilor reduse. Eu sper ca lucrurile să se schimbe şi la noi în câţiva ani, iar vârsta pensionării să nu mai fie una a poverilor şi a inutilităţii.

Cehoaica Daniela Cesnekova, Zumba education specialist, îmi spunea la trainingul de Zumba Gold organizat la Brno că este atât de plăcut şi motivant pentru un instructor de Zumba să lucreze cu seniorii: “îţi sunt recunoscători pentru fiecare moment petrecut alături de ei”.

Poate suna bombastic, dar de la un anumit moment al vieţii, avem datoria să ne ocupă nu doar de educaţia copiilor noştri, dar şi de cea a părinţilor, socrilor, bunicilor; să-i încurajăm-educăm să  facă mişcare şi să trăiască sănătos; parcurile şi străzile sunt la îndemâna tuturor; de la piaţă oricând ai nevoie de o legătură de pătrunjel – e un bun pretext pentru mişcare, chiar dacă recordul la viteză nu mai poate fi doborât.

E greu să uiţi cuvinte ca cele ale Elenei Pagu, 86 de ani,  de 6 ori campioană mondială la marş pentru atleţi veterani: “pe la doctor trec din când în când din drăgălăşenie”.

Elena Pagu a început să alerge după ce a ieşit la pensie, la 56 de ani.

Vara face o dată la 2 zile un marş de câte 12 kilometri…….după ziare….

tvr.ro/articol.php?id=121493

Related Posts

  • Nimeni nu părăsește Orașul promisNimeni nu părăsește Orașul promis Mi s-a întâmplat ceva și încă nu știu prea bine ce. Am terminat Orașul promis și încă mă plouă. Mă plouă pe dinăuntru. Mă plouă cum nu m-a mai plouat demult. Apa mi se prelinge nu pe ochi, ci în scobitura lor. Are cadențe variabile. De poezie sfâșietoare. De roman șotron. Curge în […]
  • De ce te îngraşi după un regim de slăbit(3)De ce te îngraşi după un regim de slăbit(3) Reluarea creşterii în greutate este una dintre consecinţele regimurilor de slăbit la modă: 80% dintre subiecţi au revenit la "câştigul" în greutate după un an - procentul creşte cu timpul. În plus, întoarcerea la greutatea iniţială este însoţită de recuperarea preferenţială a masei […]
  • Exerciții în vreme de pandemie pentru zodia ta (II)Exerciții în vreme de pandemie pentru zodia ta (II)   Leu Nu e  vina mea că m-am născut superior! Cercetătorii Bibliei evită să o spună, dar noi știm că primul animal care a coborât din Arca lui Noe, după potop, a fost leul. Leul are un singur destin - born to be captain! Iar când vine vorba de-mpărțeală, are […]
  • De ce este atât de dificil să te schimbi?De ce este atât de dificil să te schimbi? Ați observat rezistența care apare atunci când vine vorba de schimbarea comportamentului? Adesea se produce în noi un blocaj.  Suntem cuprinși de temeri iraționale, de gânduri haotice. Iată cele 3 capcane în care cădem adesea și care se opun schimbării, deși aceasta este […]
  • Atenție, plajă neamenajată! 2019Atenție, plajă neamenajată! 2019

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *