Ce fel de mişcare ajută la slăbit

“Trebuie să slăbesc! De mâine fac 100 de abdomene!” Stai, ia-o încet! Este extraordinar că te mobilizezi, dar dacă vei continua DOAR cu “abdomene”, rezultatele la cântar nu vor apărea prea curând…Ceea ce ajută la slăbit sunt eforturile de tip aerob, adică sportul de rezistenţă practicat constant şi mai mult de 20 de minute: alergare, gimnastică aerobică, Zumba fitness, dance-fitness, înot, bicicletă, mersul în pas vioi, dansatul în club, activităţile casnice cum ar fi datul cu aspiratorul, mutatul mobilei:)…, mai puţin butonatul telecomenzii televizorului:).

De ce sportul de rezistenţă (aerob) arde grăsimile?

1. Exerciţiul de tip aerob (aerob= care funcţionează pe bază de oxigen) pune în funcţiune inima şi plămânii, îmbunătăţind aportul de oxigen către muşchi. Astfel, muşchii se “umflă”  cu oxigenul necesar efortului; oxigenul este folosit apoi la arderea grăsimilor. Oxigenul este cel care stimulează muşchii să producă o cantitate sporită de enzime cu misiunea de a topi grăsimile.I se mai spune scurt şi efort (exerciţii) cardio.

 

În consecinţă, mişcarea bazată pe respiraţie şi transpiraţie SLĂBEŞTE! 🙂

Cât timp?

Este recomandat un minimum de 20 de minute de mişcare pentru ca depozitele de grăsimi să înceapă să fie arse. Lipidele (grăsimile) sunt arse în prezenţa oxigenului; cu cât efortul aerob durează mai mult, cu atât sunt folosite mai multe lipide.

2. Exerciţiul de tip anaerob (fără oxigen) nu foloseşte oxigenul drept combustibil, ci glucoza prezentă sub formă de depzite de glicogen în muşchi şi ficat (elibereaza rapid energie fără să fie nevoie de oxigen pentru ardere).

Exerciţiul anaerob se bazează pe forţă, flexibilitate, andurantă musculară. Vulgar spus, trasul de “fiare”, exerciţiile efectuate cu greutăţi sau greutatea propriului corp sunt exerciţii anaerobe. Cu alte cuvinte, acestea nu produc atât de multă transpiraţie precum mişcarea aerobă, dar produc febră musculară din cauza arderilor de glucoză.

Atunci când efortul anaerob este de intensitate mare, cantitatea de acid lactic produsă va depăşi posibilităţile de eliminare ale ficatului, rezultatul fiind stocarea acestuia în muşchi şi, inevitabil, febra musculară.

Efortul anaerob NU SLĂBEŞTE!

Cât timp?

Exerciţiile anaerobe pot fi făcute pe o perioadă scurtă de timp, senzaţia de slăbiciune apărând înainte de eliberarea de cantităţi mari de acid lactic.

Intensitatea exerciţiilor aerobice trebuie să se situeze între 65% şi 80% din frecvenţa cardică maximă (adică 80-90 bătăi pe minut pentru o femeie şi 110 bătăi pe minut pentru un bărbat adult). Dacă intensitatea este prea scăzută, nu slăbeşti!

Exerciţiile anaerobe lucreză la peste 85% din frecvenţa cardiacă maximă, moment în care organismul trece de la consumul de combustibil grăsimi  la cel de glucoză.

Pe lângă exemplele date mai sus la punctul 2, stretchingul, yoga, exerciţiile  Pilates sunt alte activităţi anaerobe, deci NU slăbesc.

Dacă ai început de câteva săptămâni să practici un sport de anduranță şi rezultatele nu se văd (deocamdată) la cântar, nu intra în panică. Un muşchi sedentar îşi face mai întâi provizii de glicogen şi apă ca să reziste şocului. Abia după aceea va intra în cămara cu grăsimi…..cu condiţia efortului constant.

Dacă vrei să slăbeşti şi să te modelezi, combină cele 2 tipuri de mişcări – aerobice şi anaerobice (de tonifiere). Rezultatele vor fi vizibile şi spectaculoase….

Abdomen la mare2În ceea ce mă priveşte, datorez greutatea şi rezultatele de acum alternării antrenamentelor de tip rezistenţă (alergare, exerciţii aerobice, Zumba fitness, bicicletă, dat cu aspiratorul…. 🙂 ) cu cel de tonfiere. Le preţuiesc în egală măsură, de aceea bifez săptămânal – indiferent de vreme sau dispoziţie – cel puţin 2 şedinţe de alergare de mimimum 40 minute, mai multe şedinţe de Zumba fitness, exerciţii aerobice combinate cu cele de tonifiere. M-am referit aici strict la antrenamentele mele personale….:) Și multă atenție la farfurie. 😉

În foto de mai sus, eu la doi ani și ceva de la nașterea lui Ștefan, al doilea copil.

Vezi si articolul ”Grăsime de pe abdomen NU se topește cu exerciții de tonifiere” http://www.dumitra.net/blog/?p=3668

Related Posts

  • Zumba fitness sau aerobic fitness?Zumba fitness sau aerobic fitness? - "Eu nu ştiu să dansez!" îmi spun invariabil noii cursanţi ai orelor de Zumba. - Nici nu trebuie! Ca să participi la ore de Zumba, nu trebuie să ai experienţă de dansator - e suficient să-ți doreşti să faci mişcare. De altfel, această disciplină de fitness nu este un curs de dans. […]
  • Pregătirea fizică pentru schiPregătirea fizică pentru schi Anda va pleca la schi  în ianuarie; zilele trecute, îmi solicita câteva exerciții care să o pregătească pentru efortul ce va să-l facă. Cum presupun că Anda nu e o excepție în această privință, dau mai jos câteva idei, astfel încât să treci de prima zi de schi fără febră musculară și să […]
  • Grăsimea de pe abdomen NU se topește cu exerciții de tonifiereGrăsimea de pe abdomen NU se topește cu exerciții de tonifiere Unii instructori de fitness și chiar nutriționiști-vedetă TV, continuă să propage MITUL conform căruia circumferința taliei, țesutul adipos de pe abdomen, se subțiază cu exerciții de tonifiere - clasicele ”abdomene”. ”M-am apucat de slăbit și fac câte 200 de abdomene....”. Intenția […]
  • Și bărbații fac aerobic! Cei inteligenți!Și bărbații fac aerobic! Cei inteligenți! Maimuța cu trompă (Nasalis larvatus) și penis veșnic în erecție - o fi vreo binecuvântare asta? și dacă da, pentru cine? - este pe cale de dispariție; mai sunt    3 000 de exemplare din această specie care, în teorie darwinistă, își folosește nasul ca armă de seducție (funcția creează […]
  • E bun stretchingul înainte de alergare?E bun stretchingul înainte de alergare? În parcul Tineretului unde alerg, mă așteaptă, cel puțin în fiecare week-end, un măr pădureț, roșiatic, de robustețea unei balerine ieșite la pensie - l-am botezat ”copacul ciupercă”; cam la nivelul șoldului meu, are o excrescență de forma unei ciuperci generoase pe care, înainte de […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *