La ce bun stretching-ul!?

Stretchingul este o activitate destinată întinderii muşchilor. Îşi trage rădăcinile din hatha yoga, balet clasic, gimnastică.

Exerciţiile de stretching ajută la relaxare, întindere, flexibilizare. Foarte important este să nu îţi reţii respiraţia în timpul unei posturi! Inspiră lent pe nas, expiră de două ori mai lent pe gură.

Fiecare postură trebuie menţinută cel puţin 20 de secunde.

Poţi face şedinţe de stretching în scop terapeutic (previne, printre altele, deformările musculare cauzate – de cele mai multe ori – de postura greşită în viaţa cotidiană) sau câteva exerciţii de stretching după şedinţele de dans, aerobic, spinning, alergare etc. Te pregătesc pentru revenirea la ritmul de dinaintea efortului, destind muşchii, previn apariţia contracturilor.

În general, exerciţiile de stretching făcute în picioare necesită uşoară îndoire a genunchilor pentru evitarea arcuirii zonei lombare.

Mai jos câteva propuneri de exerciţii de stretching uşoare pentru o mini şedintă de aprox. 10 minute.

1. Te aşezi pe podea cu picioarele lipite; apleci progresiv bustul, astfel încât să atingi cu palmele vârful tălpilor. Menţine postura 20-30 de secunde; patru repetări sunt suficiente. Dacă îţi este greu să ţii picioarele întinse în timpul aplecării, nu forţa! Îndoaie uşor genunchii ca să eviţi apariţia durerii.

 

 

 

2. Rămâi aşezată pe podea; depărtează picioarele si apleacă bustul (nu capul) peste piciorul stâng, apoi peste cel drept: două repetări pe fiecare picior; 20-30 de secunde pentru fiecare postură.

 

3. Aşezată pe podea cu picioarele depărtate (cât poţi, fără să apară durerea), apleacă-te spre faţă şi menţine 20-30 de secunde; repetă de patru ori.

 

 

 

4. Din poziţia “turceşte”, apasă cu mâinile pe coapse. Menţine spatele drept în timp ce presezi uşor şi progresiv; 20-30 de secunde pentru fiecare postură; repetă de 4 ori. Postura aceasta ajută, în special, la flexibilizarea şoldurilor.

 

 

 

 

5. Continuând să stai “turceşte” – spatele drept- aşezi antebraţele pe podea. Repetă de 4 ori.

Relaxează-te între posturi!

La copii, stretchingul asociat baletului sau gimnasticii la sol, dă rezultate spectaculoase dacă se predau exerciţii adaptate fragiliţăţii şi construcţiei lor osoase.

Stretching-ul în scop terapeutic este bine să fie practicat sub îndrumarea unui specialist. Acesta poate adapta exerciţiile în funcţie de morfologia ta sau de gradul de deformare a coloanei vertebrale.


Related Posts

  • Pelerinaj amorosPelerinaj amoros Mi se pare de importanță galactică să lămuresc că între Jacques Salomé, psihosociolog, cu care mi-am petrecut câteva seri/cărți interesante, și Loue Andreas-Salomé - seducătoarea prietenă a lui Nietzsche, Paul Rée, Rainer Maria Rilke - nu este nici o legătură în afara câmpului […]
  • Cel mai bun partener de antrenamentCel mai bun partener de antrenament Mi-a cerut sa il inscriu la cursa copiilor si am crezut ca glumeste. A insistat si l-am inscris. Mi-a cerut sa mergem in parc sa il antrenez si iar am crezut ca glumeste. A insistat si am mers. Am alergat cot la cot si ne-am cronometrat. Ca niste sportivi adevarati. Nu s-a vaitat o […]
  • 18 și aproape Pești18 și aproape Pești 15 februarie Acum 18 ani - grasă, brunetă, tunsa baieteste, însărcinată de nu mai puteam răbda intrarea în Pești - 15 febr. pica într-o luni. Am încercuit-o în calendar cu roșu, ziua în care am decis să nasc. Nu cezariană, natural. Câteva țoale într-o gentuța, "Balanța" lui Baiesu și […]
  • Întrebări frecvente despre slăbitÎntrebări frecvente despre slăbit Când începi un program de slăbit, este absolut firesc să (îți) pui câteva întrebări care să te ajute în a înțelege mai bine drumul pe care ai pornit: 1. Cât de mult voi pierde în greutate într-o săptămână? Atunci când începi un program de scădere în greutate, principala ta preocupare […]
  • De unde vin durerile de spate!? De la abdomen!De unde vin durerile de spate!? De la abdomen! Încă nu am întâlnit, din păcate, prea multe persoane care să nu se plângă de dureri de spate - mai mici sau mai mari. Odată cu trecerea la mersul biped, muşchii abdominali au devenit centrul de comandă, aceştia ajutând la menţinerea trunchiului în poziţie verticală şi reprezentând […]

You may also like...

2 Responses

  1. marius says:

    Maria chiar se pricepe!

  2. Alexia Tanasie says:

    Bravo Maria! Imi place ce faci! Incerc si eu acasa sa fac,dar greu…dar, daca exersez poate am sa reusesc.

    te pup!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *