Podgoriile Drăgășanilor – geometria vinului

Si Zamolxe, oricât de sportiv ar fi fost, tot s-ar fi odihnit duminica.
Azi, doar o povestioarăEste posibil ca imaginea să conţină: 1 persoană, cer, copac, în aer liber, natură şi cadru apropiat
 oltenească, de familie – iertată să fiu pentru asta! 🙂
Cu Tămâioasa de Drăgășani, prin `68-`69, putea rivaliza doar Dobrin. Marele dribleur Dobin, care fusese invitat cu F.C. Argeș la un amical cu echipa de fotbal din Drăgășani.
Era după culesul viilor, poate după Sf. Dumitru. Fusese un an în care dealurile gemeau de struguri. Se fura mult, se fura chiar cu căruțele. Soiuri de struguri de masă nu prea erau, vinul curgea din soiurile de Tămâioasă și Crâmpoșie ca la cișmea și luau drumul exportului.
Bunul era obștesc, cramele – de stat, ale IAS-ului și Stațiunii de cercetare a vinului din Drăgășani. Uneori nu erau atâtea suflete câtă nevoie aveau viile să fie culese, deși sufletele erau ca un butoi fără cercuri; sugeau vinul ca o rețea hidrografică. Sufletul neostoit al lui Zamolxe cerea ofrandă fără cep.
Coamele cu vii ale Drăgășanilor se întindeau peste încă trei dealuri (nu ca acum, împărțit între cele 6 podgorii Avincis, Iordache, Isărescu, Bauer, Drăgași, Știrbey), până la Mitrofani – locul de baștină al Crâmpoșiei de Drăgășani, vița de vie de pe vremea dacilor.
Vedeta echipei din Drăgășani era un anume Teleșpan, pe umerii căruia apăsa datoria aproape patriotico- obștească de a-l stăvili pe marele Dobrin, care fusese, de vreo 2 ani, desemnat, pentru prima dată, ”Jucătorul de fotbal al anului în România”.
Nașul meu, care adusese F.C. Argeșul în oraș să joace – povestește socră-mea – avea o casă boierească cu cramă și era tare mândru de Tămâioasa pe care o făcu după ce fuserăm cu tot neamu`n păr să culegem pe Deal. Plata era” în natură”. 🙂 La, să zicem, 4-5 coșuri culese, primeai unul.
– Ho, mă Dobrine, că le dădusi 9 goluri. Lasă-i și pă ei să dea 2-3, a strigat cineva de pe margine, care bolborosea ca vinul dat în fiert.
Și cică Dobrin s-ar fi milostivit și ar fi slăbit ritmul, ba chiar a dat și un gol în propria poartă. Că doar era un amical, cinstit, se pare, cum se cuvine în crama plină de Tămâioasă a nașului, își amintește soacra mea.

Astăzi, Dealul Drăgașanilor, cu podgoriile Avincis (ceva mai departe de celelalte 5 podgorii), Iordache, Isărescu, Bauer, Drăgași, Știrbey), are o matematică spectaculoasă a șirurilor de viță de vie. E o altă planetă, e un alt aer, e un alt cer.

Ești cu creștetul în plin soare, tălpile se afundă ușurel în pământul nisipos, Oltul umple linia orizontului.

Related Posts

  • Și cu ei cum rămâne?Și cu ei cum rămâne? Într-una din zilele când am antrenamentul de arte marțiale, zăresc, de cum intru în vestiar, o femeie aproape scursă pe banchetă. E aglomerație, transpirație, mult abur de la dușuri și aer închis. Femeia,  trecută de 60 de ani, obeză (peste 130 de kilograme la o apreciere […]
  • Abdomene instabile. EficienteAbdomene instabile. Eficiente Dacă ai trecut de faza de început a fitnessului, poate ar fi util să incluzi de acum în antrenamentele tale și exerciții pentru abdomen ca cele din video. Exercițiile pentru abdomen, făcute din sprijin pe o minge (mică sau mare, poate fi și a copilului, poate fi și un bidon cu apă), […]
  • De ce te îngraşi după un regim de slăbit(3)De ce te îngraşi după un regim de slăbit(3) Reluarea creşterii în greutate este una dintre consecinţele regimurilor de slăbit la modă: 80% dintre subiecţi au revenit la "câştigul" în greutate după un an - procentul creşte cu timpul. În plus, întoarcerea la greutatea iniţială este însoţită de recuperarea preferenţială a masei […]
  • Cel mai bun moment pentru slabireCel mai bun moment pentru slabire Cand e cel mai bine sa demarezi o etapa de slabire? Nu neaparat luni (mai indicat ar fi duminica), ci, mai degraba, in momentul in care fie esti mai putin stresat (la job ai o perioada mai calma, copiii au intrat intr-o oarecare rutina sau vacanta etc.) si simti ca ai un control mai […]
  • In ce limba citim etichetele alimentelorIn ce limba citim etichetele alimentelor Etichetele produselor alimentare devin din ce in ce mai "misterioase", sunt o alta limba. Exista sute de aditivi, iar noi din ce in ce mai derutati. Si totusi, cum/ce produse alegem? Cum deosebim aditivii inofensivi de cei periculosi? Greu de raspuns.... lista e lunga si […]

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *