Slăbire rapidă=risc de calculi biliari

Ce ne dorim cu toții în materie de slăbit? Simplu ca bună ziua: să slăbim rapid, să nu se lase pielea, să nu ne reîngrășăm, chiar dacă mâncăm mult, gras, dulce, să nu facem sport. E posibil? Da, unele dintre cele enumerate sunt posibile, dar asta nu e gratis….pentru organism.

Cercetătorii canadieni de la Universitatea York din Toronto au publicat zilele trecute un nou studiu in Journal of Obesity, care arată că pierderea în greutate, încet sau rapid, nu aduce beneficii suplimentare pentru sănatate și că, de fapt, numărul total de kilograme pierdute este mult mai important.

Pe o perioadă de 12,7 luni,  11. 281 de pacienti au urmat un program clinic de control al greutății. Cercetătorii s-au concentrat asupra ratelor de pierdere in greutate, asupra factorilor de risc pentru sănătatea cardiovasculară și diabet zaharat.

O primă observație a studiului a fost aceea că, persoanele care au pierdut în greutate rapid, în trei sau șase luni, au avut tendinta de a avea o pierdere în greutate mai mare în cele din urmă, comparativ cu cei care au pierdut în greutatea mai lent. Primii au prezentat o circumferință mai mică a taliei și ameliorări ale tensiunii arteriale decât pacienții care au avut mai mult timp să slăbească.

Cu toate acestea, după ce cercetătorii au ajustat pierderile totale în greutate, aceste beneficii au dispărut, concluzia fiind că numărul de kilograme pierdut în total de participanții la studiu a fost important și nu rapiditatea cu care au slăbit. Cu alte cuvinte, slăbirea rapidă cerută de imbunătățirea parametrilor corporali nu se justifică. Ba mai mult, cercetătorii  au remarcat, de asemenea, că pierderea în greutate susținută a fost mai importantă pentru sănătatea metabolică decât viteza la care s-au pierdut kilogramele.

Ca atare, oamenii sunt sfătuiți să piardă în medie între 500 de grame și 1 kg pe săptămână, deoarece pierderea mai rapidă a greutății poate crește riscul de apariție a calculilor biliari.

Rezultatele recomandă ca interesul nostru să se concentreze pe pierderea în greutate pe termen lung pentru un control susținut al greutății. 

Studiu: Absolute Weight Loss, and Not Weight Loss Rate, Is Associated with Better Improvements in Metabolic Health – Jennifer L. Kuk et al. – Journal of Obesity Volume 2019, Article ID 3609642, 6 pages (accesibil on line)

Related Posts

  • Sportul nu perforează intestineleSportul nu perforează intestinele Noi, femeile, cădem de multe ori în capcana comparațiilor, mai ales când sursele noastre de inspirație sunt coperțile revistelor mondene sau podiumurile de modă. Uitându-ne brusc contextul familial, cultural, social, chiar propriile limitări economice, de timp etc. punem degetul pe poza […]
  • Un exercițiu simplu pentru abdomen și talieUn exercițiu simplu pentru abdomen și talie Ninge in luna lui marte, cum ar fi putut spune poetul dacă ar fi apucat ziua de azi - timp potrivit pentru stat la adăpost și făcut un exercițiu simplu pentru abdomen și talie. Și pentru că e miercuri, e un exercițiu simplu. Când spunem exerciții pentru abdomen, foarte mulți dintre […]
  • “Spune, cine e mai important?”“Spune, cine e mai important?” ”Mami, mami, hai sa coloram impreuna!” ”Imediat, Stefan, mai am o fraza de scris si vin.” Maria ma stiga si ea din camera ei: ”Maaamiiiii, ce insemana cuvantul <<evier>>?" Am sortul de bucatarie pus, fac "naveta" intre la calculator si bucatarie (Si aspiratorul ma […]
  • Prin Budapesta, cu dintele în şerveţel….Prin Budapesta, cu dintele în şerveţel…. ...sau cum am ratat întâlnirea cu Zâna Măseluţă! Câteodată, când toate lucrurile merg prea bine, e rău! Paradoxal, dar aşa e viaţa uneori. Lucrează, cum se spune în sport, pe intervale: mai dur, apoi mai relaxat. Sfârşitul de săptămână la Budapesta se anunţa imaculat: 18 grade, […]
  • Marmeladă rapidă fără zahărMarmeladă rapidă fără zahăr Bunica-mea Calofira facea un fel de magiun din corcoduse. O tortură.... Era al naibii de acru si lipicios. Da` culoarea era frumoasa. Un fel de toamna la borcan. Cand o intrebam, copii fiind, daca n-are si ea ceva dulce, ne trimitea la gemul din dulapiorul ei verde, umed la […]

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *