“Să spargem pepeni cu bucile!”

Vine vara, bine-mi pare; două buci am în dotare: cum tonifiez?

Pentru că numai mâine nu e…..iulie – vară, mare, soare, nisip, tihnă, voie bună – îţi propun să începem de astăzi o serie de exerciţii cardio de tonifiere a coapselor şi fesierilor, cu rezultate vizibile şi…. palpabile până la vacanţa de vară.

Fandările sub toate formele îmi sunt cele mai dragi. Şi datorită lor am diminuat circumferinţa trohanterelor (şoldurilor) şi a coapselor; am şi tonifiat! 109 cm la şolduri aveam după ce l-am născut, în 2009,  pe Ştefan, al doilea copil. Acum măsor 92 cm.  “Moştenesc” o conformaţie de “pară”, aşa încât obsesia mea sunt coapsele, pe care le lucrez intens. Fotografia din dreapta este făcută cu 2 luni înainte de naştere. Până la soroc, am continuat…. să acumulez încă 4 kg.

La treabă, va să zică!

1. Fandare laterală cu mingea medicinală

1.a Stabilizează corpul depărtând picioarele, braţele îndoite pe lângă corp ţin mingea sau gantera la nivelul pieptului.

1.b Deplasează-te lateral îndoind un picior, celălat rămâne întins şi braţele împing mingea spre înainte, la nivelul umerilor. Menţine poziţia cât numeri până la cinci.

Important: expiră pe fandare, inspiră pe revenirea în poziţia iniţială 1.a. Repetă de 15 ori pe fiecare picior.

Pentru creşterea intensităţii exerciţiului, foloseşte o minge medicinală (cea din imagine are 1 kg.) sau, în lipsa acesteia, o minge oarecare. E bine totuşi să ai o minge medicinală pentru că o vei folosi la multe exerciţii.

1.c Poţi folosi şi o ganteră de 500 gr. – 1 kg. (gantera din imaginea 1.c este de 1 kg.)Dacă pauza de sport a fost mai mare, lasă greutăţile pe mai târziu.

 

 

 

 

 

2Fandare laterală cu mingea medicinală pe diagonală

O versiune mai solicitantă a exerciţiului de mai sus constă în a duce mingea pe diagonala corpului, de la nivelul umărului până la nivelul gleznei opuse. Marele avantaj este că sunt puşi la treabă şi muşchii oblici (talia).

2.a Poziţie verticală, mingea este la nivelului umărului.

2.b Fandare laterală, mingea urmăreşte diagonala corpului până la nivelul gleznei opuse.

15 repetări pe fiecare picior. Nu uita să respiri! Şi să zâmbeşti, chiar dacă nu te fotografiază nimeni:)! Menţine poziţia cât numeri până la cinci.

3. Fandări încrucişate spre faţă cu gantere

3.a Poziţie verticală, picioarele depărtate.

3.b Pleacă în fandare faţă suprapunând piciorul drept peste cel stâng – pe diagonală.

 

 

 

 

3.c Genunchiul drept este îndoit la aproximativ 90 de grade. Coboară nivelul bazinului, astfel încât, piciorul drept să se sprijine pe toată talpa (este piciorul care efectuează fandarea), iar piciorul stâng se sprijină pe vârf. Atenţie! Nu lovi cu genunchiul de jos. Încearcă să depărtezi suficient de mult picioarele unul faţă de celălalt, astfel încât fandarea să fie amplă (dar nu dureroasă).

Expiră pe fandare,  inspiră pe revenirea în poziţie iniţială 3.a şi pregăteşte fandarea cu piciorul stâng. Total, 30 de repetări. Dacă eşti deja antrenată, poţi folosi şi gantere pentru a lucra muşchii biceps. În momentul în care pleci în fandare, îndoaie si coatele pentru activarea bicepsului. Foarte important, coatele rămân lipie de corp.

 

4. Fandări încrucişate spre spate

4.a Poziţie verticală, picioarele depărtate (vezi exerciţiul 3.a)

4.b Piciorul stâng pleacă în fandarea spre spate – NU drept, ci pe diagonală.

4.c În postura finală, genunchiul din spate să fie îndoit la aproximativ 90 de grade.  Controlează mişcarea ca să eviţi lovirea genunchilor de sol. De asemenea, poţi folosi şi greutăţi. Câştigul este dublu: în acelaşi segment de timp, exerciţiul este mai intens, sistemul cardio-vascular bine activat, braţele lucrează.

5. Pentru mai multă diversitate şi intensitate, alterneaza fandările încrucişate spre faţă cu  fandările încrucişate spre spate. Adaugă şi greutăţi; 30 de repetări în total.

Exerciţiile de mai sus le folosesc în antrenamentele mele personale, la orele de gimnastică şi chiar de Zumba Toning. Este o combinaţie cardio-tonifiere imbatabilă. Avantajul de a transpune pe muzică latino aceste exerciţii este că nu vei cunoaşte monotonia: te distrezi, dansezi, tonifiezi.

Important! Dacă ai probleme cu genunchii, e bine să nu încerci exerciţiile descrise mai sus.

Revin cu alte seturi de exerciţii pentru fesieri şi coapse. Aştept feed-back de la tine.

Spor la treabă si apoi “să spargem pepeni cu bucile”! Am citat-o pe Gabriela, cursanta mea cea jovială. Mai plastic de atât nici că se poate!

Dintr-un articol viitor : o combinaţie de genoflexiuni, sumo şi sărituri. Very hard….

 


 


 

Related Posts

  • Chimia și fizica bujorului galben ITOHChimia și fizica bujorului galben ITOH M-a întrebat Ștefan ieri, înainte să-mi rupă poate cel mai frumos bujor arbustiv pe care-l am, pentru că a făcut un experiment de chimie și sticla a ricoșat drept la țintă, adică în bujorul galben ITOH, dacă e posibilă o societate distopică ca cea din Fahrenheit 451. Și m-am înfiorat. […]
  • Tapas a la Facebook (III)Tapas a la Facebook (III) Ieri, lipsa umbrelei m-a obligat sa ma adapostesc intr-o statie de metrou. La metrou, ca la metrou: un du-te vino aproape continuu, alti oameni care se ascundeau de ploaie si, desigur, o patiserie/covrigarie.... Am ignorat-o trufas cu... coada ochiului si m-am retras intr-un colt. […]
  • Sa traim ca noi si sa mancam ca bunicii! O fi bine?Sa traim ca noi si sa mancam ca bunicii! O fi bine? Nu stiu altii cum sunt, dar eu cand aud nume sonore si cvasimediatizate de nutritionisti care ne recomanda sa ne intoarcem la cum gateau odinioara mamele si bunicile noastre, nu-mi tresalta deloc inima de bucurie. Tatal meu, atins de diabet si AVC, s-a stins la o varsta la care unii […]
  • Povești de martie cu miere și fluturePovești de martie cu miere și fluture Povestea mea: La un inceput de martie, mă trimise învătătoarea - ”Vezi tu, Dumitrica, de ce hibernează atâta” - să aflu de ce una dintre colege, care locuia în drumul meu spre casa, nu mai dădea pe la scoala. Elisabeta era oachesă, cu părul lung, negru si lucios de la excesul de […]
  • La sport ne pricepem, management – iocLa sport ne pricepem, management – ioc Merg azi la un mare club din sudul Bucurestiului sa-mi inscriu copiii la inot. Dam sa intram, o duduita cu picioare superbe de gimnasta profesionista (de pe site-ul VIVA Sport Club am aflat ca este managera) e mai iute ca noi si iese furtunos, lasand usa sa se intoarca in capul lui […]

You may also like...

1 Response

  1. Anda Conete says:

    Patria profund recunoscatoare:) Chiar ma gindeam cu ce o sa contracarez cozonacii si alte delicii in vacanta de Paste . Ca altfel ma bazez pe tine pt rezultatele de mai sus
    Asteptam continuarea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *