Daily Archives: January 12, 2018

“Personalitatea noastră, cel mai mare producător de stres.” (II)

2. PERSONALITATEADr Rachitan

“E o chestie groaznică.” zice doctorul Cristian Răchitan.

“Personalitatea este cel mai mare dușman al omului.” Mintea procesează informația, apoi o trece prin ultima cameră, personalitatea, mare producător de stres. La aceasta se adaugă alte determinări, dar și calitatea trăirii noastre. Astfel, stresul este direct proporțional cu personalitatea noastră.

Ea este cauza îmbolnăvirii noastre din 2 motive:

  • cauzează stres psihic
  • efortul  mare supune corpul unei greutăți dincolo de ceea ce poate să susțină musculatura, pentru că tensiunea psihică se transmite corpului ca o tensiune neuromusculară.

Acestea amplifică procesul distructiv. Slăbiciunile de personalitate sunt cel mai mare producător de rău. Generează stres.

Personalitatea este marele dușman și al calității vieții noastre. Toate acestea se subordonează celor 2 cauze de mai sus.

Când tragem de minte mai mult decât trebuie, se rupe ca o ață. Aceasta conduce la tulburări psihice și, mai departe, la starea de depesie.

4-5% dintre oamenii planetei suferă de stres. A depășit chiar diabetul.

DE CE DEVENIM DEPRESIVI?

Pentru că, spune doctorul Răchitan, energia care ne hrănește mintea nu este mulțumirea. Satisfacția vindecă depresia. Ar trebui ca depresivii să facă ceva ce le place. Își dau astfel  doctoria pentru a-și echilibra mintea.

Depresia este o stare precară ce apare în urma dezechilibrului de gândire; că nu fac ceea ce trebuie, că nu pot să își extragă energia care vine din satisfacție.

Unii avem remușcări, o greutate pe suflet, cum să scăpăm de asta? Toate aceste frământări dau naștere unui stres major. Devin apoi reflex, ne ies de sub control și nu le mai percepem.

“Timpul nu vindecă. Doar acoperă.” Mocnește, produce neplăceri de-a lungul vieții. Mintea le vindecă: le analizează și le vindecă.”

De-a lungul vieții, purtăm acestă “bubiță”. Trăim cu această durere. La un moment dat, ne trezim bolnavi.

CUM NE VINDECĂM?

Ne întoarcem în timp, ne oprim acolo și analizăm cu onestitate, ca să ajungem la esența adevărului.

Întoarsă de la conferință, Stefan mă aștepta pe holul de la intrare. I s-a părut că, dacă întârziasem, trebuia să am un motiv important. Cu burta ghiorăind,  am răspuns cât am putut de bine curiozității lui de copil. În esență, i-am spus cam așa: să cauți binele fără să aștepți nimic în schimb, să iei decizii bazate pe onestitate (de care să nu îți fie rușine, de care să nu te temi), să faci lucrurile cu mulțumire, să-ți trăiești viața îmbunătățindu-ți trăirile, să faci pace cu tine (atunci când te superi pe tine) – acestea par să fie cele care ne pot țin departe de stres și de consecințele acestuia asupra organismului.

Prima parte a articolului “Personalitatea noastră, cel mai mare producător de stres.” (I)

Cele de mai sus le-am consemnat în cadrul conferinței “Terapii Conversaționale” susținută de doctorul Cristian Răchitan.

Sursa foto:https://www.facebook.com/cristianrachitan/