Category Archives: Sport

Când nu merge de la sine, o împingi!

Anul trecut, cam pe vremea asta, nea Vasile din Dragasani a mesterit socrului meu 2 minisisteme artizanale de alungat pasarile din livada.
– “Ilie, asculta la mine: le pui p-astea si nu mai ai treaba cu pasarile…..!”
La cea mai mica adiere a vantului, minunile industriei artizanale aveau misiunea de a pune in functiune 2 pale, care ar fi lovit niste

Fotografia postată de Dumitra Rasnoveanu.

ciocanele si ar fi produs un zgomot asurzitor. Si baba Marioara, vecina noastra, s-ar fi bucurat de sunet, dat fiind ca si ea era calcata des de pasari. Pentru aceste 2 bijuterii, socrul meu a stra

batut vreo 500 de kilometri. Dar nu oricum, ci cu 2 prajini de 3 metri legate de acoperisul masinii, lucru care l-ar fi calificat direct in finala de sprint pe autostrada a broa

stelor testoase. Reintors la casa nostra de la tara, a atasat minunile de capetele celor 2 prajni. Le-a infipt in locurile cel mai des vizitate de pasari si a asteptat venirea nostra.
Cu mandrie de oltean, a prezentat nepotilor ingineria: “SFARLEAZA cu 8 ciocanele si coada de avion, care se intoarce in directia bataii vantului”. Ca un facut, in mai putin de 2 ore, se abatu asupra satului un vanticel, urmat apoi de o furtuna in toata regula.
Desi grabiti sa ne luam repede tal

pasita, ne-am uitat, in linistea furtunii ce avea sa vie, spre una dintre arătari. Era inerta si ne spargea timpanele cu ….tacerea ei incapatanata, aproape olteneasca. …
Batran militar specializat in

motoare de tancuri si masini, socrul meu a considerat ca e o problema de start si a luat repede un bat, ca sa stimuleze pornirea… mecanismului. Intocmai ca la batrana Dacia: o impingi putin s-apoi o ia din loc… Si l-a stimulat asa, pret de vreo 5 minute, timp in care vantul deveni si mai puternic. Ne implora din priviri sa mai zabovim o clipa, sa nu ne grabim asa ca sigur ”o ia”. Ne-am urcat in masina si-am plecat chicotind tuspatru, el ramanand nedumerit, cu batul in mana si uitandu-se afectat la sperietoarea lui nea Vasile. Ajunsi acasa, l-am sunat imediat sa il intrebam daca furtuna a pornit totusi sperietoarea…
– Nu, tata! ne-a raspuns resemnat. Da” macar e frumoasa!…..
Marcata subliminal de eveniment, Maria a creat o sperietoare simpatica in lanul de rapita….

Pentru alergătorii începători

Pentru aIMG_0927lergatorii incepatori sau cei care vor sa isi cresca intensitatea antrenamentelor:
– daca sunteti in sala, alegeti o banda langa cineva (chiar si necunoscut) care alearga bine, constant, fara efort prea mare;
– daca preferati alergarea in parc, cautati compania unui prieten mai experimentat in ale alergarii.
A alerga langa cineva mai antrenat decat tine te stimuleaza, te ”trage” dupa el, te determina sa cresti intensitatea, te indeparteaza pentru moment de la a te concentra exclusiv pe senzatiile tale, ajuta la cresterea secretiei de endorfine (hormonul placerii, al starii de bine; stiu, nu-mi reamintiti ca si ciocolata are acelasi efect!….. 🙂 chestiune de …gust ).


Din multitudinea de discipline sportive, cele de anduranta (cum este alergarea ) sunt dintre cele mai endorfinacee (daca-mi acceptati acest derapaj lingvistic). De aceea, multi dintre noi devin dependenti de acest tip de miscare. Sunt alergatori de fond care spun ca sunt cuprinsi de euforie, extaz in timpul efortului.

Cantitatea de endorfine creste in timpul efortului fizic, atingand de  cinci ori valorile de repaus la 30 45 de minute după incetarea efortului. Rata de endorfine este direct legata de intensitatea si durata exercițiului, dar si de tipul activitatii fizice.


In ceea ce ma priveste, este una dintre activitatile care ma relaxeaza cel mai mult, ma intoarce cel mai mult catre mine. E forma mea de meditatie.

Acum mai bine de 10 ani, si eu am inceput alergand langa un profesor de sport, marathonist, si consoarta acestuia. La randu-mi, am transmis si inca sper sa mai transmit mult timp bucuria data de endorfinele alergarii. Si nu numai…. 🙂

Coapse subțiri? Am un exercițiu pentru tine!

20170128_150444Vrei coapse subțiri, puternice, sexy, dar ai și articulațiile bune?

Încearcă exercițiul din imagine. Eu l-am făcut ieri, după sesiunea de alergare pe zapadă. Datorită priceperii  😉 soțului meu în a manevra telefonul, exercițiul a fost repetat … și iar repetat.

Multumesc, Marius! Cum ai tu grijă de silueta mea….. 🙂 🙂 🙂

Deretic prin casa. Fac sport?

Dacă fac curățenie în casă, se cheamă că fac sport? Aproape….. Dacă e să contabilizăm numărul de calorii arse făcând curățenie în casă, aceasta echivalează cu 30-40 de minute de mers vioi pe bandă.

cu aspiratorulAvantajul (dacă-i pot spune așa… 🙂 ) acestei misiuni, poate ingrate, este că, spre deosebire de mersul pe bandă, sportul de tip menaj la tine acasă îți solicită aproape tot corpul: picioare, spate, brațe, fese, mușchii abdominali. Pentru fiecare oră de curățenie poți arde între 25 și 100 de calorii. Dacă vorbim de o curățenie generală, care implică și ștes de geamuri, deci urcat-coborât-întins-cocoțat, numărul de calorii arse se poate dubla. Dacă muți și mobila o dată la două săptămâni, cum face sora mea cea mare, se cheamă program de body building…. Deja e de invidiat! Doar că nu știe să se promoveze. 🙂

Să mai punem la socoteală transpirația abundentă, care poate ține loc de saună, și săritul copiilor în cârca ta, în scurtele momente de respiro, pe post de masaj la domiciliu. Dacă te vei întinde pe covor ostenită și copilul iute se va urca pe spatele tău, ești fericita beneficiară a unui masaj de tip thai cu finalizare neașteptată…..

Minusurile majore ar fi că nu poți posta pe FB că ai făcut ”sala”, ”echipamentul” transpirat și oarecum prăfuit nu scoate prea multe like-uri (sau poate like-uri din compasiune), unghiile frumos lăcuite nu sunt bine puse în valoare (fluturii și pisicuțele de pe unghii vor fi obturați) și nici cu ruj nu te poți da pentru că e prea de tot….. Sau poate că nu….

Să trecem la concret și să analizăm beneficiile ustensilelor de tip sport-menaj.

Aspiratorul: tonifiază coapsele și fesierii. Dacă ai un covor de lână de pe care scamele se curăță mai greu, lucrezi ”la greu” și mușchii abdominali. Dacă mai ai și vederea bună și te apleci după fiecare fir de păr rămas după aspirator, garantat îți asiguri 2-3 seturi de genuflexiuni. ”Moșul” va resipra ușurat că nu îi ceri un aspirator nou….. Dacă ștergi și podeaua, te apropii de un superb set de exerciții de tip kinetoterapie.

Un alt avantaj, pe care nu îl regăsești în sala de sport, este că poți să cânți până vei răguși. Nu vei deranja nici vecinii și nici nu vei primi din toate colțurile priviri dezaprobatoare.

Cârpa, sfânta cârpă!: întărește și întinde brațele, umerii, partea superioară a abdominalilor. Vei lucra simetric dacă, la un interval egal de timp, vei schimba mâna. Caută să întinzi brațele cât mai departe de corp și vei avea un stretching ca la carte. Dacă procesul de ștergere se realizează dintr-o genuflexiune depărtată, în V, coapsele interne se vor simți alintate, mângâiate, întinse. Pentru creșterea performanțelor, oferiți mușchilor abdominali și fesieri o contracție voluntară.

Masa și fierul de călcat – ultima frontieră. Te-ai săturat de istovitoarele exerciții la sala de sport, care nu dau rezultate?  (vizualizați, vă rog, și scena în care doamna se abandonează deznădăjduită podelei….; acum, își șterge ostenită fruntea încruntată ca după aflarea rezultatelor la alegerile de anul trecut.)

Te-ai săturat să tot ții diete fără nici un rezultat? (previzualizați doamna din fundal, cu pătrățelele cât geamurile….. mesaj subliminal.) Încearcă masa și fierul de călcat! Din dotare. Ușor de depozitat, ușor de folosit la tine acasă și nici nu vei stârni priviri dezaprobatoare. Dimpotrivă! Vei avea admirația necondiționată și chiar invidia prietenelor cărora nu le place și bașca să calce….

Ce tonifiezi: brațul drept, cu precădere. Specialiștii recomandă schimbarea brațului fără arderea cămășii. Exersați până veți prinde mișcarea. Nimeni (sau foarte puțini) nu s-a născut învățat sau stângaci…

Așa! Foarte bine! Acum încordează fesierii. Repetă! Împarte la numărul de cămăși rămase și vei afla numărul de seturi de executat.

Dar stai! Asta nu e tot!

Acum, apropie picioarele și strânge din nou. Nu simți nimic? Mai strânge o dată! Simți? Acum lucrează partea internă a coapselor, cea care te enervează cel mai tare când mergi în concediu la mare….

Dacă debordezi de răbdare și dulapul de rufe necălcate, continuă tonifierea la masa de călcat printr-o ridicare laterală a fiecărui picior. Acum lucrezi aripioarele. Da, acelea din pricina cărora nu stau jeans-șii cum trebuie. Sunt de acord, trebuie să îți cumperi alții….

Acum, pauză de hidratare. Dacă ești în plină vară, vei avea parte și de o ședință ”ditox” chiar la tine acasă. Și doar cu apă, sucurile fiind controversate…

Ce ne-a mai rămas? Doar un cearșaf? E numai bun pentru tonifierea gambelor. Te ridici și scobori pe vârfuri. Până vei resimți senzație de arsură…. Desigur, nu la cearșaf mă refer…..

Ah! Era să uit! Shopping-ul….. Obligatoriu să fie de 2 ore (nu din cel cu finalizare la Starbucks, cu tort de morcovi și un latte….cu ciocolată…. pentru că meriți…), să cuprindă și cumpăraturi mai grele care să presupună activarea mușchilor brațelor și abdominalilor, încordarea și sforțarea de a așeza cumpărăturile în portbagaj.  Ferească Dumnezeu să acceptați ajutorul cuiva! Anulați tot efectul. Și nu se face să trișați, să vă furați căciula….

Nu-i așa că te simți mai ușoară și…. ușurată? Și cardul soțului la fel….. 😉 N-ai făcut ”sala”, da* un menaj ca la carte și un shopping pe cinste tot ți-au ieșit. Și cu ce cheltuială…. calorică…..

Deci, da! Faci curat în casă = faci sport! Bifat

P.S. Dacă nu ai timp de mers la sală, nu trișa cumpărându-ți covor persan din mătase. Scamele de pe el nu se văd, curățirea se face repede și fără efort. 😉 Furnizor? Sportexpert…. 😉

Vrei sa slăbești cu adevărat? Nu te lăsa manipulat!

Slabire plastrure 1 Slabire plastrure 2 Slabire plastrure 3 Slabire plastrure 4Dacă te-ai întrebat de ce proliferează publicitatea la produsele de slăbit miracol…

Pentru că există o piață. Din păcate, industria produselor de slăbit generează cifre cu multe zerouri; în plus, funcționează legea cererii și a ofertei…. Iar cererea este din ce în ce mai mare.

  • Pentru că disperarea (asta poate și din cauza presiunilor mediatice….; însă, a fi slab nu este întotdeauna egal cu a fi fericit. ) unora de a slăbi repede este atât de mare, încât obturează buna judecată și decelarea consecințelor pe termen lung.
  • Pentru că este exploatată credința noastră ancestrală de a închina unui miracol, care nu este palpabil și care transcende puterea noastră de înțelegere. ”Crede și nu cerceta.”

Și pentru că tot am făcut efortul absolut anost  de a capta pozele acestea dintr-un anunț publicitar, haideți să le trecem olecuță în revista.

Poza 1: Doamna din dreapa pare reconstruită pe baza pastilei de slăbit numită…. bisturiu. 8 kilograme și ceva (25 în 3 luni de zile, zice reclama) într-o lună, la totalul acela de kilograme este neverosimil. Într-un interviu ulterior conferinței de la București, dr. Oz spunea că poți slăbi 10 kilograme într-o lună: dacă îți tai un picior….Mai mult, forma alungită a coapselor și primul pachet de pătrățele pe abdomen arată o muncă constantă și susținută în sala de sport de cel puțin 2 ani.

Poza 2: …n-avem ce discuta! Nimic credibil. Pozele, în primul rând, sunt fără cap. Cine își dă acordul pentru publicarea pozelor, o face total ( sau zona ochilor este blurată). Altfel, pozele n-au nici un credit. În 2 luni, după ce vei fi avut colăcei, să stea pielea întinsă ca pe bară, puțin probabil.

Și, pentru că lucrez, de ceva ani, preponderent cu femei, vă spun în totală cunoștință de cauză și onest că  poți obține un corp sculptural (mâncând echilibrat în mod constant și făcând sport cu regularitate), dar nu în 2 luni și ținând cont de următoarele:

  • greutatea de la care pleci. De exemplu, o femeie de peste 30 de ani și care are o greutate mai mare de 100 de kilograme, chiar și după slăbire controlată și exercițiu fizic constant, poate păstra ”un șorț” de piele, pe care îl poate îndepărta apelând la medicul estetician.
  • istoricul slăbirilor/îngrășărilor repetate. Cele mai bune rezultate le obțin cele care nu au abuzat de regimuri de slăbtit (și reîngrășări repetate). După numeroasele experimente făcute asupra propriului corp, acesta devine rezistent la slăbire. Misiunea lui este să îți asigure supraviețuirea, iar aceasta se face pe seama țesutului adipos. De aceea, multe dintre noi suntem surprinse să constatăm că, după ce ne-am jucat cu corpul nostru de-a ”sus-jos-sus-jos”, acesta, corpul, nu ne mai ascultă….
  • vârsta. Femeile care trec de 40 de ani vor constata ca nu mai reușesc să slăbească atât de ușor precum odinioară. Perimenopauza, înaintarea în vârstă, dar și modificarea echilibrului hormonal fac să scadă masa musculară în mod accelerat. Masa musculară este cea care consumă și în stare de non efort fizic. Tesutul gras este inert, nu consumă. Bea, mănâncă, dar nu plătește nota de plată.
  • istoricul hormonal. O simplă analiză de sânge nu este suficientă pentru a vedea dacă suferi de hipo sau hipertiroidie (tiroida este o glandă mică, în formă de fluture, situată la baza gâtului. O dereglare a tiroidei poate da semne de oboseală permanentă, creșterea în greutate fără schimbarea alimentației, perturbarea somnului, constipație, semne de depresie). E nevoie și de un consult amănunțit. E necesar să descrii medicului simptomele. În trecut, diagnosticul de hipotiroidie se punea pe baza examinării medicale. Pe baza observației, medicii au constat, de pildă, că pierderea extremității sprâncenelor era un semn de hipotiroidie.
  • stresul. Da, prea mult stres îngrașă! Nu intru în amănunte. Spun doar că stresul ”obligă” organismul să facă provizii de țesut adipos exact acolo unde nouă femeilor ne place cel mai puțin: pe burtă. Mai sunt și alți factori, dar mă opresc aici pentru că nu acesta este subiectul principal al articolului.

Poza 3: Uite ce a reușit cu …. fitnessul.  Fitness la greu…..de cel puțin 3 ani. No comment!

Cât despre secret (poza 4: ”Jurnalista noastră a slăbit 18 kg în doar 8 săptămâni! Ce puteţi face când antrenamentele şi dietele nu dau rezultatele dorite?”), mai priviți încă o dată poza 4… Vi se pare că, la abdomenul acela perfect profilat în pătrățele, antrenamentele n-au dat rezultate??????

Mă opresc pentru că simt că disprețul făță de inteligență și bun simț este împins mult prea departe…. și pentru că fiecare este stăpân pe portofelul și kilogramele sale…. Eu doar constat, n-am dreptul să judec!

P.S. Nu mi se pare deloc iesit din comun sa ai cateva kilograme in plus față de ”standardul” pe care presa ni-l bagă pe gât. Dacă te simși bine în pielea ta și ești sănătos, atunci n-ai nicio problemă.