Author Archives: dumitra

Ce și cât să mănânci pentru a-ți defini musculara

20170524_114837Practici fitness-ul sau bodybuilding-ul și îți dorești musculatură bine profilată? Dacă în sala de sport faci ceea ce trebuie (eventual, sub îndrumarea unui instructor), atunci trebuie să îți adaptezi și alimentația. Dau mai jos un exemplu de meniu (mic dejun, gustare 1, pranz, gustare 2, cină – nu neapărat în ordinea aceasta) de 1 665 kcal pe zi  pentru o femeie care cântărește  70 de kilograme și care face exerciții de forță mai mult de 4 ori pe săptămână. 

Înșiruit astfel, meniul pare abundent, dar priviți cu atenție gramajele. Și, dacă veți vedea un/o culturist/ă cântărindu-si mărul sau banana sau fiind atent/ă la conținutul de zahăr sau grăsimi din alimentele pe care le mănâncă, trebuie să știți că un plus de 100 – 200 de kcal. pe zi poate ruina efortul din sala de sport.

 

Aliment Grame Calorii Proteine Lipide Carbohidrati
1 ou fiert 40 62 5 4.2 0.4
1 felie jambon de curcan 25 16.1 3.5 0.1 0.3
Un cub branză maturată 20 77.4 6.6 5.6 0
2 felii paine integrala 40 98 4.5 0.9 19
1 mar 220 114.4 0.9 0.4 30.4
1 conserva mica de ton in suc propriu 45 45.5 10.8 0.3 0
Mix fructe uscate 35 81.9 0.9 0.1 21.2
Migdale crude (aprox. 11) 5 33.3 1.1 2.6 1
Sandwich cu piept de pui la gratar și 50 65.5 11.3 3 1.2
salata de cruditati 365 300 216 1.8 9.9 30
1 felie paine cu faina integrala 20 49 2.3 0.5 9.5
1 lingură ulei de masline extravirgin 14 115.4 0 12.9 0
4 felii jambon de curcan 100 64.5 14 0.5 1
1 banana mica 100 89 1.1 0.3 22.8
Migdale crude (aprox. 11) 5 33.3 1.1 2.6 1
Mușchi de vită la grătar 50 114 12 7 0
Paste integrale fierte (aproximativ 3 linguri) 70 94.4 3.4 0.6 17.6
Sote de legume 200 128 5.2 0.6 22.8
1 lingura și jumătate ulei rapita 21 168 0 21 0
TOTAL 1360 1665.7 85.5 73.1 178.2

Total 1 665 kcal  din care Proteine = 20%    Grăsimi = 40%, Carbohidrați = 40%

IMG_0079a2_mic_cu blogDe remarcat absența din meniu a dulciurilor, zaharului din cafea, alcoolului. Alcoolul conține 7 calorii/gram (proteinele au 4 calorii/gram, grăsimile au 9 calorii/gram). Caloriile din alcool mai sunt numite si calorii “goale”, aduc doar energie si nimic in plus; din punct de vedere caloric se apropie mai mult de grăsimi decât de carne, peste sau legume, cereale, leguminoase etc.

Și înca aceasta de mai sus n-ar insemna nimic, dacă alcoolul n-ar fi una dintre cele mai periculoase substante pentru stomac și intestinul subtire, reducând absorbtia nutrienților si penetrând peretele stomacului, deteriorându-l.

Cum ficatul proceseaza 95% din alcool (in jur de 7 pana la 14 ml/oră), consumul repetat blochează productia de enzime digestive ale ficatului, ducând la scăderea capacității de absorbție a proteinelor, grăsimilor, vitaminelor, mineralelor (traducere: degeaba încurgitezi alimente bogate în proteine și shake-uri proteice, așteptându-te să îți crească masa musculară, dacă anulezi efectul prin alcool).

Mai multe despre numarul de calorii și efectele neștiute ale băuturilor alcoolice sau dulci asupra organismului am scris aici.

Cei care extrag cele mai rapide rezultate din ecuația dietă+antrenament  (asta și în funcție de tipul morfologic: endomorf, mezomorf si ectomorf) sunt bărbații, dar nu pentru că sunt…. mai bărbați, ci pentru că au o masă musculară mai mare decât a femeilor.

Cât despre mine*, am o relație strict controlată cu zahărul și inexistentă cu alcoolul.  Apa chioară sau cu lămâie îmi e cea mai bună prietenă, iar dacă, de 2-3 ori pe an, îmi înmoi buzele în pahar ca să nu stric dispoziția comesenilor, e mare lucru. Cafeaua o beau fără zahăr; dulciuri-prajituri – răruț (gust 1-2 lingurițe din când în rp_In-gradina-cu-rosii-in-mana-300x169.jpgcând, asta poate însemna o dată pe lună sau chiar deloc). Apelez din când în când la rezerva personală de magiunuri fără zahăr pe care le fac din fructele din livada mea. Și asta-i cam tot.

*La momentul scrierii articolului, greutatea mea e de 59 kg (1,68h) și mă despart doar 3 săptămîni până la rotunjirea la 45. Săptămânal, am 5-6 antrenamente de: bodybuilding, arte marțiale, alergare. Asta fără să pun la socoteală ședințele de fitness rural în grădină. 🙂


Acest articol este scris în scop informativ. Este de preferat să consultați un specialist în nutriție înainte de a începe un regim. Acesta trebuie individualizat.

Genuflexiunea – mama fitnessului

În fitness e uneori ca-n muzică. Pornind de la o temă, poți dezvolta și improviza nenumărate variațiuni, cu sau fără greutăți adiționale. Avantajele sunt că nu te plictisești tot repetând un singur exercițiu și nici nu lași musculatura să se obișnuiască, să învețe, doar un tip de mișcare.  Dacă vreți rezultate notabile, trebuie să vă purtați cu musculatura ca un luptător înrăit, ținându-vă în pumni adversarul și nelăsându-l să se dezmeticească. N-am zis să-l faceți knockout…. 🙂

O temă de bază în fitness esCoapse mare 2016te nu fuga (altminteri, sănătoasă și plăcută….auzului), ci genuflexiunea. Cine vrea coapse sculpturale și fără de celulită plus funduleț bombat și ferm,  pur și simplu n-are cum ocoli genuflexiunea – asta dacă mă refer la femei. În ceea ce-i privește pe bărbați, mobilul lor este altul: creșterea în dimensiune a coapselor, iar asta se face lucrând cu greutăți mari, haltere sau la aparate. În această categorie nu intra barbații care adoptă modelul Popeye: brațe mari și umeri lați, piciorușe subțiri.

O bună ședință de genuflexiuni trebuie supusă obligatoriu unui preludiu (chiar și fuga tot cu un preludiu începe4) constând în încălzirea articulațiilor membrelor inferioare – genunchii, în principal. Nu vă spun că sigur știți:  🙂  este inutil să vă încălziți articulațiile mâinilor dacă tot ceea ce veți face sunt genuflexiunile. Eu văd frecvent asta în sălile de sport și chiar aș putea elabora un ghid cu titlul: Arată-mi ce exerciții faci ca să îți spun cât de timid sau începător ești.

Numărul de repetări vi-l stabiliți singuri în funcție de nivelul vostru de fitness, urmărind epuizarea musculară. În traducere vulgară asta însemnând că după exerciții, veți coborî scările ținându-vă de balustradă, iar a doua zi veți funcționa fiziologic aproape de modul pampers, statul pe toaletă devenind un lucru taaaare dificil….

Aici sunt mai multe detalii tehnice despre cum sa faci corect genuflexiunile.

În filmulețele de mai jos sunt  variațiuni pe tema genuflexiunii.

Film 1: Cum să faci genuflexiuni corecte

Film 2:  Genuflexiuni cu copil și barcă pe plajă. Ștefan cântărea la momentul filmării 19 kg.

Și, dacă fitnessul are o mamă, îi vom găsi și tatăl într-un articol viitor.

De ziua ta, FEMEIE!

“…. la couleur blanc de ma cabine,

puis le rideau qui couvre le hublot tribord

afin d’essayer de deviner la couleur du ciel

a l’exterieur….”

Azi, cerul e limpede ca o femeie dezgolită de toate misterele pământești.

Lumina țâșnește de pretutindeni;

te străpunge cu cea mai ardenta promisiune a unei dezinvolturi carnale sfidând memoria șlefuită a tuturor anotimpurilor și a tuturor torentelor care-ți vor fi mângâiat și creștetul, și pântecul, și umbrele, și visele, și dorințele.

Vântul e molatic și nu te mai întoarce cu prora-n cheremul lui.

Mă-ncarc de pofta timpului ăsta timid și negrăbit, care mușcă din mine ca dintr-un măr plesnind de sevă și culoare rumenie.studio 2015

Aud un saxofon însingurat pe marea mărilor cântâdu-și albastrul;

privesc prin hubloul vârstei mele și primăvara asta nu mi se mai pare o prințesă încununată;

e-un saxofonist solitar într-o cameră goală, denudat de conveniențele supunerii unui timp măsurat și ostil;

e-un pianist dus de valuri,  mângâind trupesc și nesătul clapele pianului ca-n ultima zi de speranță și amor.

Mă freamătă neastâmpărul ăsta al anotimpului promis azi mie și mă las cuprinsă în ghemul degetelor țesute împrejur.

Pentru ca din timpul meu de femeie să-l nasc pe al tău ca un infinit turbulent al poetului Michaud.

….plafonul alb al cabinei mele,

apoi perdeaua care acoperă hubloul tribord,

încercând să ghicesc culoarea cerului

la exterior….

La mulți ani, FEMEIE!   

Dieta Sisi pentru o talie cât un pomelo

Winterhalter_Elisabeth_in_true_colloursTot ceea ce știam în copilăria mea comunistă despre Sisi era legat nu de șuncă, ci de balcon: “ești Sisi la balcon!”, iar chestia asta o foloseam pentru a înlocui elegant un ireverențioș “băi, ești nebun!”  în toiul vreunei dispute printre ciulinii din fața casei alor mei, asta înainte să se extindă reteaua de transport a Brăilei și locul ciulinilor să fie luat de un depou unde se garau tramvaiele.

Nu mi-am pus niciodată întrebarea de unde venea vorba asta pe care toți copiii o foloseau la vremea respectivă. La niște zeci de ani distanță, periplul recent prin muzeele Vienei avea să mă lămurească.

Chiar în Palatul Hofburg (care găzduiește muzeul Sisi și apartametele regale) fiiind și ascultând istoria (aparent ) adevărată a împărătesei Sisi,  povestesc fetei mele despre “Sisi la balcon”. Râde și-mi spune că ea știe de șuncă. Eu cu balconul, ea cu șunca….Alte vremuri, alte scorneli…

Ghidul audio în limba română (!) tocmai ne spuse că Sisi nu fusese nici pe departe icoana pe care avea să o impună  Romy Schneider, în 1955, cu filmul “Prințesa Sisi”. Dimpotrivă. Fire depresivă și melancolică, suferind de anorexie nervoasă, Sisi n-a prea fost iubită în epocă, iar ziarele vremii au criticat ieșirile prințesei rebele.

Nici vremurile în care a trăit n-au ajutat caracterului avântat și neobosit, care nu suporta colivia de aur a confortului de care se bucura. Dacă împărăteasa Sisi (Elisabeth de Austria, 1837 – 1898) ar fi avut o pagina de Facebook, n-ar mai fi trecut drept o rebelă și o extravagantă a epocii, iar deprinderile și îndrăznelile ei ar fi devenit în scurt timp modă.

Așa, a fost nevoie de vreo 100 de ani pentru ca obsesia împărătesei Sisi pentu dietă, pentru un corp subțire și pentru sport să devină normă. Pe linia asta se înscrie și a noastră Mița Biciclista, dar asta-i o altă poveste….

Obsesia de a fi slabă

sissi ineleTrecând prin camerele deținute de Sisi la Hofburg, una e cel puțin neobișnuită. Cea în care făcea două ore de gimnastică pe zi. Îți sar imediat în ochi inelele suspendate în ancadramentul gros al ușii, spalierul cu trepte, bara de tracțiuni. Ba chiar folosea și haltere. Peste tot pe unde mergea, avea amenajată o sala de gimnastică cum este cea de la Hofburg (vezi foto).

sisi scaraÎși chinuia suita de doamne cu marșuri forțate de câte 10 ore (asta însemnând aproape un semimarathon) și practica înotul, echitația, scrima. De altfel, era cea mai bună călăreață a timpului său, mergând chiar în Irlanda pentru curse care aveau reputația de a fi periculoase.sisi calare

51 de cm în talie 

sisi rochie1sisi corset51 de  cm în talie înseamnă diametrul unui pomelo. De necrezut, dar atât măsura Sisi în talie. Și, dacă n-aș fi văzut, în colecția de argintărie și porțelanuri a palatului, cu propriii mei ochi presa de carne (din păcate, n-am poză), aș fi zis că obiceiul de a bea suc de carne crudă e o fabulație. Ca să-și păstreze subțirimea taliei, Sisi se hrănea cu suc de carne, ouă, portocale, bea 6 pahare de lapte pe zi. Alterna zilele de post și regim, când mânca un singur aliment. Nu-i deloc de mirare că se simțea anxioasă și slăbită, suferind de malnutriție, dar și de pe urma cocainei cu care își trata durerile menstruale. La vremea respectică, cocaina se prescria în cazul durerilor….

Căprioară la mij’oc…

O altă ciudățenie a împărătesei era să-și pună un corset din piele de căprioară înmuiat  în oțet. Pe măsură ce acesta se usca, se comprima, iar Sisi își imagina că pierdea alți centimetri în talie. Ca să vedeți unde își are originea centura care te slăbește.

robe_110Înainte de a ajunge în camera de gimnastică, vizitatorul face cunoștință cu câteva piese din garderoba lui Sisi. Chiar și ochiul neexperimentat este izbit de neobișnuita subțirime a taliei rochiilor care, dacă n-ar fi de dimensiuni umane ( împărăteasa avea o înălțime de 1,72 cm), ai crede că au fost destinate păpușilor. Cerea ca rochiile să fie cusute direct pe ea și își purta corsetul foarte strâns ca să nu se îngrașe. După moartea fiului, avea să poarte numai rochii negre și folosea accesorii precum umbrela sau evantaiul ca să se ascundă de privirile indiscrete.

În articolul următor, despre obsesia lui Sisi pentru propria-i frumusțe.

Surse foto: passionchateau.fr, Wikipedia

Ghidul audio al Palatului Hofburg este aici (in franceza)

Cu genunchiul la psiholog

Credeți că e ceva anapoda în titlu, nu-i așa? Că oamenii normali se duc cu capul la psiholog; ce are a face genunchiul cu capul. Are. Și încă foarte mult, mai ales dacă ești un sportiv conștiincios, aproape prost de conștiincios – cum e cazul meu. E deja ca o relație paralelă, dacă acceptăm și ideea existenței statului paralel. Vară, iarnă, – 10 grade, vânt (ploaie, nu), concedii, sărbători creștine sau naționale, îți iei catrafusele de sport și pleci de unul singur. Pașii știu deja schema și te duc precum un cal de povară care a învățat bine drumul spre câmp și înapoi spre casă.

Vine o zi (c-așa e, n-aduce anul ce aduce ceasul) când tot ceea ce le repetai – de zeci de ori pe oră – cursanților tăi să nu facă, ți se întâmplă chiar ție, care crezi că ai capul doldora de teorie, bașca și practică. Dacă e ceva ce mă preocupă până peste poate este integritatea fizică a celor cu care lucrez, înainte de siluetă și alte broderii  gen cum să scap de aripioare și cum să fac pătrățele până la concediul de peste două luni.

Asta și pentru că sunt abonată la durerile de spate încă din adolescență (eu, cal de povară fiind, prin țări cutreieram). Căram cu rucsacul meu roșu, făcut dintr-un fâș, catarame negre, rezistente, întărite de tata cu niste sârmă, de la cartofi (mâncam teribil de mulți), borcane, hârtie igienică la cărți. La fiecare sfârșit de săptămână, la fiecare mutare sau strămutare (am povestit  aici că, dacă am învățat ceva valoros în materie de gazetărie, asta cu siguranța s-a datorat aventurii mele la Sfatul Țării și Basa press din Chișinău). Și, ca o fraieră ce-am rămas, în loc să colecționez cărți poștale, pe care sigur le-aș fi cărat mai ușor, cumpăram cărți. De pe oriunde. Le căram ca pe-o zestre peste tot pe unde mergeam. Cu zestrea asta – singura, de altfel – m-am și măritat, deși asta (zestrea, nu măritișul…. 🙂 ) m-a costat niște hernii de disc și o fragilitate a coloanei, pe care acum o corconesc ca pe un bebeluș.

Revenind la genunchi….. da, cumva, am reușit să-l belesc. Genunchiul stâng. L-am întins la maximum și blocat, după care am pivotat pe el ca să întreprind o lovitură de picior numită  mawashi (vezi foto). mawashiPar specialistă spunând asta, nu-i așa? Da’ nu sunt decât o biată începătoare, care abia a făcut față celui de-al patrulea antrenament de arte marțiale. Cum ar veni, ce-i trebuie chelului tichie de mărgăriar…

Bag seamă abia acum că a fost o greșeală pe care am tot repetat-o inconștient, pentru că jena, durerea ca o greutate în genunchi, a apărut după cel de-al treilea antrenament și s-a acutizat după al patrulea. Sper că nu vă imaginați că între cele 2 antrenamente am luat o pauză. Nu, nicidecum. Am alergat, mi-am făcut antrenamentul obișnuit de fitness. Culmea e că la exercițiile de genuflexiune, la mers, la alergat, nu simțeam mai nimic. Seara, insă, genunchiul se bloca pe poziția ușor îndoit, putând să merg fără probleme, dar neputând să-l întind la maximum și nici să-l flexez într-o poziție ascuțită, cum sunt genuflexiunile pe vârful picioarelor (pe care nici plătită regește nu le recomand, eu însămi nu le-am făcut niciodată).

În buna tradiție românească a autodiagnosticării, am tras concluzia că e o inflamație a ligamentelor. Așa că, am dat fuga (vorba vine) la standul cu produse pentru sportivi și mi-am luat un Muscle Repair (aceasta nu este o reclama!) cu un conținut și concentrație interesante de ingrediente. Am adăugat și frecții cu diclofenac de câte ori pe zi am putut. Am băut multă apă.

Și, de unde vineri seara, nu puteam întinde genunchiul, duminică după-amiază, abia dacă mai simțeam o ușoară jenă. (In niciun caz asta nu cred ca s-a datorat “Pădurii norvegine” a lui Murakami….Poate voi povesti despre jurnalul lui de alergator.)

Pentru oamenii dependenți de sport, în astfel de situații, durerea nu e o problemă. Dar poate fi o problemă depresia în care riști să intri când știi (știi, dar nu vrei s-o recunoști) că chiar trebuie să iei o pauză (și cam ce-o fi aia și cum să-i supraviețuiești). Am tot încercat diverse exerciții care să nu solicite atât de mult genunchii, da’ e ca frecția la piciorul de lemn. Peste trei zile, considerându-mă miraculos vindecată și aptă s-o iau de la capăt, mă întâlnesc cu un coleg de breaslă și, povestindu-i treaba, zice:

– N-ai ce face, trebuie să iei o pauză, măcar o săptămână, și îți lucrezi doar trenul superior.

– Măi, zic, exact același lucru ți l-aș fi spus și eu ție, dacă te-aș fi văzut cu genunchiul în piuneze.

După o săptămână de mers pe bandă (totuși, înclinată la 16) și lucrat doar partea superioară, sunt ca un elastic întins la maximum, gata să-și ia zborul și să ciupească pielea cuiva. Realizez cât de dependentă srp_MjAxMi1jYWEwZWY2NWEyOTNiYjI0_52386c065656b-300x210.pngunt de adrenalina pe care mi-o dă sportul și poate că asta nu-i tocmai bine. Dependența de sport se numește bigorexie și, cel puțin eu, nu cunosc leac, dar nici nu sunt dornică să-l aflu.

Până aici am scris înainte de antrenementul de azi de arte martiale. Da, l-am reluat și pare că genunchiul a făcut față cu brio, deși n-a fost un antrenament ușor. De fapt, partea cea mai grea a fost să mă concentrez să nu mai blochez, pentru Dumnezeu, genunchiul…..

Ligament incrucisat anterior2Acum, că stau comod și scriu fără nicio durere, mă imaginez relatând treaba asta cu genunchiul unui bătrân înțelept oltean, cam de prin zona Dragășanilor. Cred că, după ce s-ar uita hâtru la mine, cu ochii mijiți a ghidușie, mi-ar spune:

-De, taică, cine sare garduri multe, mai trage și câte-un par în cur.

Dacă m-aș muta mai spre Brăila, tot un bătrân înțelept mi-ar spune:

-Prostia și fudulia se plătesc.

Ligament incrucisat anteriorMorala poveștii: în timpl exercițiilor fizice făcute din picioare, NICIODATĂ să nu blocați genunchii. Rămâneți cu ei ușor îndoiți, flexați. În felul ăsta veți avea un control mai bun asupra articulațiilor și nici n-o să fiți obligați vreodată să duceți genunchiul la psiholog.

Sursa foto 1:https://karateshotokanki.jimdo.com